Φοίβος Δεληβοριάς: «Τον αγαπώ πολύ τον Βόλο, έχω κάνει μέρος της θητείας μου στην Ν. Αγχίαλο»

«Μου αρέσει πολύ να απεικονίζω τα τραγούδια, σαν μικρές φωτογραφίες της πραγματικότητας γύρω μου…»
«Τα τελευταία χρόνια θα έλεγα ότι είμαι καλλιτεχνικά … πολυγαμικός, μου αρέσει να κάνω διαφορετικά πράγματα»

Στον Βόλο θα βρεθεί το Σάββατο 29 Απριλίου ο Φοίβος Δεληβοριάς, που θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο με τίτλο ANIME, ενώ οι Βολιώτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μαγική βραδιά με πολλά τραγούδια, όπως μόνο ο Φοίβος Δεληβοριάς ξέρει να μπλέκει. Λίγο πριν την εμφάνισή του στο Lab Art, ο αγαπητός καλλιτέχνης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την αγάπη του για τον Βόλο μιας και τον επισκέπτεται από μικρό παιδί, για την παράσταση που θα παρουσιάσει, αλλά και για τα σχέδια του, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και δεύτερη σεζόν από την επιτυχημένη σειρά που προβάλλεται από την ΕΡΤ1 «Τα Νούμερα».
«Από παιδί έχω πολύ αγαπημένους φίλους, έχω κάνει πολλά καλοκαίρια στον Βόλο και στο Πήλιο», εξομολογήθηκε ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος ανέφερε ότι έχει υπηρετήσει μεγάλο μέρος της θητείας του στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Ν. Αγχίαλο και στις εξόδους του θυμάται ότι τριγύριζε στα μπαράκια του Βόλου και της Μακρινίτσας.

«Θα είναι μια… ηλεκτρισμένη ανοιξιάτικη βραδιά»

«Τον αγαπώ πολύ τον Βόλο, έχω έρθει πολλές φορές. Με την πανδημία έχω καιρό να έρθω στο LabArt, αλλά είναι ένα στέκι πολύ αγαπημένο κι ανυπομονώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η παράστασή του το Σάββατο στο Lab Art θα περιλαμβάνει πολλά. «Θα είναι μια ηλεκτρισμένη ανοιξιάτικη βραδιά», είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς ο οποίος θα παρουσιάσει δικά του τραγούδια απ’ όλους τους δίσκους, ενώ για πρώτη φορά στο Βόλο θα παρουσιάσει και τον τελευταίο του δίσκο ΑΝΙΜΕ. «Θα πούμε ιστορίες τραγουδιών, θα κλιμακώσουμε, θα γίνει χαμός. Είναι κάτι που το κάναμε ήδη στο Κύτταρο για πολλά Σάββατα . Την παράσταση αυτή την αγαπήσαμε πολύ και έχουμε ακόμη 2 τελευταίες παραστάσεις, ξεκινήσαμε από τον Γενάρη και θέλω πολύ να την παρουσιάσω και στον Βόλο και αλλού», επεσήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως μαζί του έχει ένα νέο πλήρωμα μουσικών τον Κωστή Χριστοδούλου στα πλήκτρα, τον Σωτήρη Ντούβα στα τύμπανα, τον Κώστα Παντέλη στις κιθάρες , τον Yoel Soto στο μπάσο και τον Χρήστο Λαϊνά στις κιθάρες και στα synth.

Ο δίσκος ΑΝΙΜΕ και η δημιουργία του

Ο νέος δίσκος του Φοίβου με τίτλο ΑΝΙΜΕ περιλαμβάνει τραγούδια που γράφτηκαν την τετραετία 2018-2022 και πλέον παρουσιάζονται στο κοινό.
«Τα τραγούδια αυτά ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018 και στην πραγματικότητα σχεδόν ολοκληρώθηκαν λίγο πριν την πανδημία, στις αρχές του 2020. Έγινε το lockdown, επήλθε ο ιός με την … κορώνα και τα τραγούδια αυτά έμειναν κάπως μετέωρα. Θυμάμαι να πηγαίνω να τα ηχογραφήσω στο στούντιο με χαρτάκια αδειών τον χειμώνα του 2020, μετά την άνοιξη του 2021 μετά μια δεύτερη βόλτα στις αρχές του 2022, όπου γράφτηκαν και δύο ακόμη κομμάτια κι έτσι άρχισε. Έγινε αυτό που συνέβη και στις ζωές μας, ότι πήγαινε ένα πράγμα με φόρα και προχωρούσε και ξαφνικά μπήκε λίγο σε ένα… περίεργο διάλειμμα και νομίζω ότι αυτό υπάρχει στον δίσκο, υπάρχει και μια φόρα και μια διάθεση ενδοσκόπησης», ανέφερε ο γνωστός τραγουδοποιός.
Τόνισε δε, πως τα δύο τελευταία κομμάτια που γράφτηκαν έχουν επιρροές από την περίοδο της πανδημίας, με τον ίδιο να σημειώνει ότι ιδίως στο τραγούδι «Λωτοφάγος», τα στοιχεία εκείνης της περιόδου είναι πολύ έντονα.
Αναφερόμενος στην οπτική, που έχουν τα τραγούδια του, καθώς δεν έχουν ένα συνηθισμένο μοτίβο ή συνηθισμένες ιστορίες με τον τρόπο που πολλοί γνωρίζουν, ο Φοίβος Δεληβοριάς ξετυλίγει τη σκέψη του, ανοίγει την καρδιά του και λέει ότι «τα δικά μου τραγούδια λειτουργούν σαν να κοιτάς κάτι μπροστά, αλλά το μάτι σου κοιτάζει και λίγο πλάγια, βλέπει και λίγο προς τα πίσω, λίγο δεξιά, λίγο αριστερά. Μου αρέσει πολύ να απεικονίζω σαν μικρές φωτογραφίες της πραγματικότητας γύρω μου, αλλά να πιάνω και κάποιες ματιές που δεν τις πιάνει η ευθεία ματιά. Όπου το καταφέρνω, αυτό είναι το τραγούδι που θεωρώ ωραίο».
Συνεχίζοντας να μιλά για τον τρόπο που προσεγγίζει τα τραγούδια του, αλλά και τα θέματα που τον απασχολούν, επεσήμανε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τον έρωτα, με την πόλη και με μία ευρεία έννοια της κοινωνίας, της κοινωνικότητας του εμείς και οι άλλοι. Εκεί μέσα, όπως σημειώνει, μπαίνει και η στάση στα πολιτικά, η αντίσταση απέναντι σε συγκεκριμένα γεγονότα.
Ένα τραγούδι αντίστασης στα γεγονότα κι ένα τραγούδι που ανέδειξε το ζήτημα των γυναικοκτονιών ήταν αυτό που συνέγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. «Κι αυτό μπαίνει σε μια ματιά ποιητική και σε ένα αίτημα ελευθερίας που έχει ο άνθρωπος όταν βλέπει τα πράγματα υπό το πρίσμα ενός έρωτα για κάποιον άλλο, υπό το πρίσμα μίας διάθεσης να ανοιχτεί, να εξομολογηθεί, να πει την αλήθεια του με όποιο κόστος.Ο ήρωάς μου είναι πάντα ένα πρόσωπο μέσα σε μία πόλη που κάτι του συμβαίνει και θέλει να μιλήσει, να πει μια αλήθεια λίγο διαφορετική», επεσήμανε.

Είμαι καλλιτεχνικά πολυγαμικός

Εκτός όμως από τις μουσικές παραστάσεις και τα τραγούδια, ο Φοίβος Δεληβοριάς έδειξε φέτος κι ένα άλλο πρόσωπο, τηλεοπτικό, μιας και παρουσιάζει στην ΕΡΤ1 τη σειρά «τα Νούμερα». Μια ανατρεπτική μουσική κωμωδία από την οποία έχουν περάσει δεκάδες καλλιτέχνες, που υπηρετούν όλα τα είδη μουσικής με τον Φοίβο Δεληβοριά να «μπαίνει» κι αυτός στα παπούτσια τους.
«Τα τελευταία χρόνια θα έλεγα ότι είμαι καλλιτεχνικά … πολυγαμικός, μου αρέσει να κάνω διαφορετικά πράγματα. Ήθελα πάντα να κάνω ένα βαριετέ κι έκανα την Ταράτσα του Φοίβου για πέντε χρόνια, έκανα αρκετά πράγματα στο θέατρο κι ένα από τα σχέδια που υπήρχαν ήταν να κάνω μία μουσική τηλεοπτική κωμωδία.
Δεν ήθελα να κάνω μία μουσική εκπομπή, ήθελα να κάνω κάτι το οποίο μέσα από μυθοπλασία, μέσα από διάφορους ήρωες να δείχνει και το ελληνικό τραγούδι και τον κόσμο του αλλά και την κοινωνία σε αυτή τη φάση. Να είναι σαν ένας δίσκος μου, αλλά με κωμικό τρόπο, με ήρωες, με χαρακτήρες», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως είχε την ευτυχία να βρει μία καταπληκτική ομάδα ηθοποιών, επίσης τον Σπύρο Κρίμπαλη, που γράψανε και δημιουργήσανε τη σειρά και είναι οι βασικοί σεναριογράφοι, τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη και όλοι μαζί περάσανε έναν συναρπαστικό χρόνο.
Ο ίδιος αισθάνεται τιμή που σε όσους συναδέλφους του καλλιτέχνες απευθύνθηκε για να παίξουν κωμικές εκδοχές του εαυτού τους, συμμετείχαν πρόθυμα στην σειρά και μάλιστα ανακοίνωσε πως «Τα Νούμερα» προετοιμάζονται και για μια δεύτερη σεζόν.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.