Φώτης Λαμπρινίδης: «Είμαστε αντίθετοι σε ό,τι προσκρούσει στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό»

Κατά του επιχειρηματικού πάρκου της ΑΓΕΤ και της επένδυσης LNG η περιφερειακή αρχή

Μπορεί να μην συζητήθηκε χθες, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, το θέμα της επένδυσης του LNG στον Παγασητικό, ωστόσο αυτό θα γίνει διευρυμένα, σε ειδική συνεδρίαση στον Βόλο, με την παρουσία φορέων και κατοίκων. Στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη μίλησε για το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Φώτης Λαμπρινίδης τονίζοντας πως η θέση της περιφερειακής αρχής είναι κατά της εν λόγω επένδυσης και υπογράμμισε πως η περιφερειακή αρχή είναι αντίθετη σε ό,τι προσκρούει στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό.

Σημειώνεται πως χθες, το θέμα του LNG αποσύρθηκε, μετά από αίτημα της ενδιαφερόμενης εταιρείας να βρίσκονται στη συνεδρίαση και οι υπεύθυνοι που συνέταξαν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να μπορέσουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τεθούν επί του θέματος.

«Είναι μια καλή ευκαιρία, η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου να γίνει στον Βόλο, όπως δεσμεύτηκε ο Περιφερειάρχης και συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις, ώστε να διατρανώσουμε τη συνολική θέση του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο έχει εκδηλωθεί ομόφωνα κατά της συγκεκριμένης ενδεχόμενης επένδυσης.  Η δική μας θέση είναι σαφής και κατηγορηματική. Η επένδυση αυτή προσκρούει στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, που στη συγκεκριμένη περιοχή μιλάμε για τον περίκλειστο Παγασητικό κόλπο και προβλέπει μόνο ανάπτυξη δραστηριοτήτων κοινής ωφέλειας και κατά κανέναν τρόπο επενδύσεις ιδιωτικού χαρακτήρα και μάλιστα τέτοιου είδους επενδύσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή, που επιθυμεί η εταιρεία να χωροθετήσει την πλωτή μονάδα LNG  εμπίπτει επιπλέον στις περιπτώσεις της οδηγίας Σεβέζο 3, για πιθανά περιστατικά ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, τα οποία έχουν να κάνουν με εκρήξεις ή διαρροές κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος υπογράμμισε πως η επένδυση επηρεάζει άμεσα τις περιοχές του Αγίου Στεφάνου, του Σωρού, της Ν. Αγχιάλου, των Αλυκών με τους ίδιους τους μελετητές να χαρακτηρίζουν την επένδυση ως μέτριας ευπάθειας, δηλαδή επικίνδυνη  αναφλέξεις, διαρροές, ατυχήματα.

«Άρα οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε μια τέτοια περίπτωση. Μιλάμε για μία περιοχή που υπάρχει μόνιμος πληθυσμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους συμπολίτες και από τις αρχές που αδειοδοτούν, δηλαδή το Υπουργείο Ανάπτυξης που θα δώσει τελική έγκριση ή όχι για την επένδυση», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη στάση που θα ακολουθήσει η περιφερειακή αρχή ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε πως ο ίδιος ως πολίτης έχει εκφραστεί από την πρώτη στιγμή τασσόμενος κατά της εν λόγω επένδυσης και σημείωσε ότι  με αυτές τις θέσεις εξάλλου συμμετείχε και η παράταξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κρίθηκε από τους πολίτες.

«Πέραν τούτου είναι σημαντικό ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι που βρίσκει αντίθετη και την τοπική κοινωνία και τις συλλογικότητες, τον φορέα για την υπεράσπιση του Παγασητικού, αλλά και τις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής, το περιφερειακό συμβούλιο από την προηγούμενη περίοδο καθώς και τους δήμους της Μαγνησίας.

Η επένδυση αυτή δεν αφορά μόνο την περιοχή των Αλυκών ή του Σωρού, μιλάμε για το πως αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας και την επικινδυνότητα απέναντί της, πως αντιλαμβανόμαστε την βιώσιμη ανάπτυξη στη Μαγνησία, την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα μετά τις κακοκαιρίες χτυπάει το καμπανάκι ότι όλοι πρέπει να κινηθούμε και να σκεφτούμε διαφορετικά σε μια περιοχή που αναπτύσσονται κάθε είδους δραστηριότητες ανθρώπινες, κατοικία, αλιεία, τουρισμός, ναυταθλητισμός, άρα δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι θέλουμε μία τέτοιου είδους επένδυση, είναι τι θέλουμε για τη Μαγνησία και τον Παγασητικό», τόνισε.

Είμαστε αντίθετοι στο Επιχειρηματικό Πάρκο της ΑΓΕΤ στην Αγριά

Παράλληλα, ο κ. Λαμπρινίδης μίλησε και για το Επιχειρηματικό Πάρκο που σκοπεύει να κάνει η ΑΓΕΤ στην Αγριά, ξεκαθαρίζοντας ότι η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει όσα προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό και στο Ειδικό Χωροταξικό της Περιφέρειας.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε να μην είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάπτυξη ή ενίσχυση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή της ΑΓΕΤ. Με αυτή την έννοια σε οτιδήποτε προσκρούει στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό στην περιοχή εκείνη είμαστε αντίθετοι. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε προσπάθειες για ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην περιοχή. Είναι κατηγορηματική η θέση μας», επεσήμανε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό αναφέρεται η μετακίνηση της ΑΓΕΤ από εκείνο το σημείο και επουδενί η ανάπτυξή της.

«Ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος με ενδιαφέρει αυτή η πλευρά που έχει να κάνει με την προοπτική του σχεδιασμού στην περιοχή και αυτός δεν προβλέπει την ενίσχυση δραστηριοτήτων, αντίθετα περιλαμβάνει την απομάκρυνση τέτοιου είδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το ΓΠΣ προβλέπει την απομάκρυνση της επιχείρησης», ανέφερε.

Σημείωσε ότι αναφορικά με το Επιχειρηματικό Πάρκο της ΑΓΕΤ, το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδοτεί πάνω στους περιβαλλοντικούς όρους που ζητούνται από το Υπουργείο και το Υπουργείο είναι αυτό που θα πάρει αποφάσεις και θα λειτουργήσει όπως εκείνο θέλει.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.