Γ. Χότζογλου: Χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό

Ο κ. Γιώργος Χότζογλου
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού

Μια απελπιστική καθημερινότητα ζουν εδώ και ένα χρόνο χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό, μεταξύ αυτών αρκετοί και από τη Μαγνησία, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού κ. Γιώργος Χότζογλου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, οι εργαζόμενοι βρίσκονται χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση. Ο ίδιος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας πως δεν έχει κανένα σχεδιασμό για το πως θα ζήσουν οι εργαζόμενοι και υπογράμμισε πως οι κινητοποιήσεις είναι πια μονόδρομος.
«Είμαστε και χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση. Γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και οι εποχιακά εργαζόμενοι στην εστιαση κλείσανε 215 ημέρες χωρίς εισόδημα και περιμένουν να υλοποιηθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για στήριξη με 400 ευρώ για Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το μέτρο αυτό έχει εξαγγελθεί από τον Γενάρη, έχουν υπογραφεί τα σχετικά έγγραφα κι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί κι απ’ ότι όλα δείχνουν θα πάμε Απρίλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χότζογλου τονίζοντας την μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση αυτών των χρημάτων στους εργαζομένους.
Μάλιστα, σχολίασε πως ευτυχώς που η κυβέρνηση έχει τα στοιχεία όσων θα ωφεληθούν, αλλιώς η καθυστέρηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη! « Αυτό είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ.. Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης, που τόσο πολύ διαφημίζονται για τους εργαζόμενους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χότζογλου.

Χωρίς εισόδημα μέχρι τον Ιούλιο

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξέφρασε την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό για το άμεσο μέλλον, μιας και μπορεί να εξαγγέλθηκε το «άνοιγμα» του τουρισμού για τις 14 Μαΐου, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μέχρι τότε και εάν θα υπάρχουν μέτρα στήριξης.
«Γνωρίζει κανείς τι μέλλει γενέσθαι μέχρι τις 14 Μαΐου, που εξήγγειλε ο κ. Θεοχάρης ότι θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία; Οι παρατάσεις των επιδομάτων ανεργίας όσων έληγε το επίδομά τους Γενάρη και Φλεβάρη, εληξε και πληρωθήκανε. Μέχρι τον Ιούνιο, που θα μπούμε για δουλειά, άρα θα πληρωθούμε το πρώτο μισό του Ιουλίου, τι θα τρώμε, πέτρες; Θα ξαναχάσουν οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση μέρος του εισοδήματός τους γιατί οι αναστολές συμβασεων δεν θα ξεκινήσουν στην ώρα τους, αλλά αργότερα;
Θα υπάρχουν αναστολές σύμβασης; Θα υπάρχει το πρόγραμμα Συνεργασία; Πότε περιμένουν να μας απαντήσουν; Ξέρουν τι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν , γιατί αποδείχθηκε ότι στο θέμα της πανδημίας δεν έχουν σχέδιο. Παρακαλάνε πότε θα ανέβει η θερμοκρασία. Τουλάχιστον για να μας στηρίξουν υπάρχει κάποιο σχέδιο; Ξέρουν να μας πουν;», έθεσε ρητορικά ο κ. Χότζογλου εκφράζοντας όλη την ανησυχία του κλάδου.

Μονόδρομος οι κινητοποιήσεις

Ο ίδιος επεσήμανε πως η Ομοσπονδία κράτησε όλο αυτό το διάστημα μια πολύ υπεύθυνη στάση, τηρώντας τα πρωτόκολλα, ακόμη και στις κινητοποιήσεις της , όμως πλέον δεν έχει άλλη επιλογή και η κινητοποίηση χαρακτηρίζεται ως μονόδρομος.
«Θα βγούμε στους δρόμους, σε όλη την Ελλάδα να διεκδικήσουμε όχι κάτι παραπάνω από αυτά που δικαιούμαστε. Ίσα ίσα χάνουμε κιόλας. Ένας εποχικά εργαζόμενος στον κλάδο έχει εισόδημα 7000-8000 ευρώ το χρόνο και τώρα μας λενε να ζήσουμε με 1200 ή 2400 ευρώ. Έναν χρόνο τώρα είμαστε σε αναστολή σύμβασης, όσοι δουλεύουν σε 12μηνης λειτουργίας επιχειρήσεις είτε ξενοδοχεία, είτε εστίαση, με 534 ευρώ. Μπορεί να ζήσει κανείς με 500 ευρώ το μήνα; Κι αυτό το λένε μέτρο στήριξης. Πλέον έχουμε χάσει το μέτρο. Δεν μπορούμε να παρακολουθησουμε αυτή τη φιλοσοφία της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Χότζογλου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των
εργαζομένων θα δουλέψει τον Ιούνιο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνέχισε την δραματική περιγραφή της ζωής χιλιάδων εργαζομένων, επισημαίνοντας πως το δικαίωμα αναστολής σύμβασης για τους εποχικά εργαζόμενους τελείωσε τον Οκτώβριο. Από κει και μετά οι εργαζόμενοι μπήκαν στο Ταμείο Ανεργίας για τρεις μήνες και έλαβαν 400 ευρώ το μήνα. Όμως, το Ταμείο Ανεργίας έληξε και πέρυσι οι εργαζόμενοι δεν εργάστηκαν για να έχουν αποταμιεύσει κάποιο ποσό για να βγάλουν το χειμώνα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται από τον κ. Χότζογλου ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιβίωση.
Επιπλέον, ο ίδιος εξήγησε πως μπορεί στις 14 Μαΐου να «ανοίξει» ο τουρισμός όμως όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν σημαίνει ότι εκείνη την ημέρα το πρωί που θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία μας θα είναι οι χιλιάδες οι τουρίστες που θα περιμένουν για να μπουν μέσα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα πάει για δουλειά τον Ιούνιο». Ο κ. Χότζογλου ανέφερε πως η εστίαση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα, μετά το ελληνικό δημόσιο , απασχολεί περίπου 400.000 εργαζόμενους και ο τουρισμός έχει αγγίξει τις 200.000 και παρόλες τις παρεμβάσεις στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών με καθημερινές επιστολές, παρ’ ολη την τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χατζηδάκη στις 10 Μαρτίου, κανείς δεν είναι σε θεση να δώσει, όχι πειστικές, αλλά απαντήσεις για το μέλλον και τη στήριξη των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.