Γ. Καββαθάς στο Ράδιο ΕΝΑ: Οι «πτωχευμένες» τράπεζες έχουν αποκλείσει το 96% των επιχειρήσεων στη χώρα!

Ενώ καθορίζουν το μέλλον των επιχειρήσεων που διατηρούν το 87% της συνολικής απασχόλησης

Με την πανδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να προκαλεί υγειονομικό αλλά και οικονομικό σοκ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να “διαλέξουν” πελάτες, ενώ τα προβλήματα κάνουν ήδη … στοίβα. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς επεσήμανε την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων ως προς την επιλογή, που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα καταστήματα εστίασης, να δηλωθούν ως covid free ή μεικτά, ενώ τόνισε πως τα μέτρα στήριξης πρέπει να συνεχιστούν για να στηριχθούν οι λαβωμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Φυσικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε στο κορυφαίο θέμα των επιχειρήσεων που είναι η ρευστότητα υπογραμμίζοντας πως οι “πτωχευμένες” τράπεζες έχουν αποκλείσει το 96% των επιχειρήσεων και καθορίζουν το μέλλον τους, τη στιγμή που αυτές διατηρούν το 87% της συνολικής απασχόλησης !

Δεν μπορεί ο κλάδος της εστίασης να γίνει μοχλός πίεσης για τον εμβολιασμό
Ξεκάθαρη στάση και άποψη υπέρ του εμβολιασμού έχει ο κλάδος της εστίασης, με τον κ. Καββαθά να τονίζει ότι “το κυρίαρχο για όλους μας είναι η επίτευξη ενός εθνικού στόχου , που είναι ο εμβολιασμός των πολιτών. Το μοναδικό όπλο για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε την κανονικότητα σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και ιδιαίτερα σε οικονομικό”. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε πως ο κλάδος της εστίασης δεν μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης για την επίτευξη του εμβολιαστικού στόχου και δεν μπορεί η επιχείρηση εστίασης να διώξει έναν πελάτη, ο οποίος είναι η κινητήριος δύναμή του.
Ο κ. Καββαθάς σχολίασε πως για τα καταστήματα ο πελάτης είναι η αυτού μεγαλιότης και ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να τον αποκλείσει επιλέγοντας covid free ή μεικτό κατάστημα, από τη στιγμή που ο κλάδος έχει υποστεί καταστροφή και είναι σε μία φάση επανεκκίνησης με πάρα πολλά προβλήματα και συσσωρευμένες υποχρεώσεις.
Μια τέτοια υποχρέωση για ένα κατάστημα αυτομάτως σημαίνει και αύξηση του κόστους από 1000 έως και 3000 ευρώ, καθώς χρειάζεται ένας τουλάχιστον υπάλληλος για να κάνει το check in των πελατών.
Οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν ξαφνιαστεί ιδιαιτέρως με αυτή την ανακοίνωση που έγινε προ ημερών από τον Υπουργό Ανάπτυξης για covid free και μεικτά καταστήματα, καθώς εκείνο που ήταν προγραμματισμένο ήταν ότι θα επαναλειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι όταν θα εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών. Παρόλο λοιπόν που το θέμα άνοιξε ξαφνικά, ο κ. Καββαθάς σχολίασε πως τουλάχιστον έγινε αρκετά νωρίτερα από την πρόθεση εφαρμογής του και οι φορείς βρίσκονται σε συζήτηση με την κυβέρνηση για τους όρους και τις λεπτομέρειες.

“Θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα ακόμη και με αυτή την επιλογή. Ακόμη κι αν όλα ήταν καλά και λέγαμε οι επιχειρηματίες να υπάρχουν covid free και σε μεικτά καταστήματα, η επιλογή του επιχειρηματία θα ήταν ένα τεράστιο δίλημμα. 4-5 μήνες πριν την έλευση της πανδημίας , ο κλάδος αντιμετώπισε την απαγόρευση του καπνίσματος με πτώση των τζίρων 30-40% κι αμέσως μετά μας ήρθε η πανδημία. Τα πράγματα είναι δύσκολα”, είπε ο κ. Καββαθάς.
Σημείωσε δε, πως εκτός των άλλων η εστίαση έχει να αντιμετωπίσει και την οικονομική αδυναμία των πολιτών, επίπτωση κι αυτή της πανδημίας αλλά και το θέμα του καιρού, με τον βροχερό Ιούνιο, όπου πάλι δεν μπόρεσαν οι εσωτερικοί χώροι να δουλέψουν, ενώ ούτε τώρα με τον καύσωνα επιτρέπεται να το κάνουν.
“Αντί να συζητάμε να μπουν καθαριστές αέρα , οι οποίοι χρησιμοποιούνται και στα χειρουργεία , συζητάμε να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε εμβολιασμένους ή μη με όποιο κίνδυνο έχει αυτό για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που ήδη είναι σε τραγική κατάσταση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τουλάχιστον τρία μέτρα ενίσχυσης θα χρειαστούν από τον Σεπτέμβρη για τις επιχειρήσεις
Εκτός όμως από τον τρόπο που θα λειτουργήσουν πλέον οι επιχειρήσεις εστίασης ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στη ενίσχυση που θα πρέπει να υπάρξει από τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία μέτρα στήριξης. Το πρώτο θα είναι να δοθεί ρευστότητα- χρηματοδότηση, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα των 330 εκ. ευρώ για την εστίαση είναι μεν ένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, αλλά μόνο του δεν είναι επαρκές και δεν καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, καθώς καλύπτει μόνο το 50-60% των επιχειρήσεων. Χρειάζεται επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για να κρατηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις για το χρέος που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία.
” Υπάρχει ανάγκη κουρέματος , υπάρχει ανάγκη το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε μια μακροχρόνια ρύθμιση και ταυτόχρονα να δούμε τι κάνουμε με τις δύο ευεργετικότατες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τα χρέη προ κορωνοϊού προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που κινδυνεύουν να χαθούν. Εδώ υπάρχει ένα κενό, στη διαχείριση των χρεών που λέγεται τραπεζικό σύστημα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.

Οι “πτωχευμένες” τράπεζες έχουν αποκλείσει το 96% των επιχειρήσεων
Ο κ. Καββαθάς έθεσε όμως και το πιο σημαντικό θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις και δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότησή τους. Σημείωσε πως είναι εκτός πλάνου στο Ταμείο Ανάκαμψης οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σημείωσε πως δυστυχώς αυτές εξαρτώνται από τις τράπεζες, οι οποίες στην ουσία είναι πτωχευμένες.

“Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι όλοι επιχορηγήσεις. Εκ των 31 δις ευρώ, τα 12δις ευρώ είναι δάνεια των υπόλοιπων επιχορηγήσεων και οι επιχορηγήσεις θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες , οι οποίες έχουν αποκλείσει το 96% των επιχειρήσεων στη χώρα. Οι τράπεζες σήμερα χρηματοδοτούν μόνο το 3,6% των επιχειρήσεων της χώρας . Θα κριθούμε για τη φερεγγυότητα οι επιχειρήσεις από ένα τραπεζικό σύστημα, που από μόνο του είναι αφερέγγυο”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε δε με ένα παράδειγμα λέγοντας “Φανταστείτε να ζητήσω από την κυβέρνηση ως πρόεδρος της Συνομοσπονδίας για τα επόμενα πέντε χρόνια να μην πληρώνουμε φόρους οι επιχειρήσεις μέχρι να ανακάμψουμε κάτι που συμβαίνει στις τράπεζες από το 2012 με τον αναβαλλόμενο φόρο. Εάν σήμερα το δημόσιο ζητούσε τους φόρους των αναβαλλόμενων από τις τράπεζες, αυτές θα έχαναν το 55% της επάρκειάς τους . Έχουν πτωχεύσει και οι πτωχευμένοι καθορίζουν το μέλλον των επιχειρήσεων που έχουν το 87% της απασχόλησης στη χώρα”.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε ως θετικό βήμα που γίνεται για πρώτη φορά, τη πρωτοβουλία των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι παραγωγικοί φορείς, οι εκπρόσωποι των τραπεζών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης τραπεζών και η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων.

“Μιλήσαμε ανοιχτά σε μια τηλεδιάσκεψη 2,5 ωρών. Είναι το πρώτο βήμα. Ψάχνουμε για λύση”, κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.