«Ένα στα δύο παιδιά μιλάει στο διαδίκτυο με αγνώστους, ένα στα πέντε πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης»!

Η παιδική πορνογραφία, δεύτερο μεγαλύτερο κύκλωμα παγκοσμίως, αναφέρει ο εκπρόσωπος του «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ»

Μέσα σε μια ψηφιακή καθημερινότητα λόγω δουλειάς και εργασίας, υπάρχει έντονα ο φόβος, η ζωή μας να … φύγει από τη σφαίρα της πραγματικότητας και να μετατραπεί και αυτή σε ψηφιακή, πόσο μάλλον για τα παιδιά, που είναι τόσο εύπλαστα και ευαίσθητα. Το ενδεχόμενο αυτό τονίζει και αναδεικνύει ο κ. Γ. Κορμάς, εκπρόσωπος Γραμμής Βοηθείας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» με αφορμή και την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που φέτος γιορτάζεται στις 8 Φεβρουαρίου. Μέσα από την εμπειρία του, παρουσιάζει πραγματικά παραδείγματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμά ότι το μέλλον της τεχνολογίας θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο για όλους, ενώ προτρέπει τους γονείς να προστατέψουν τα παιδιά.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση και αλλού κ. Κορμά. Μικροί και μεγάλοι έχουμε γίνει κοινωνοί και αποδέκτες θετικών και αρνητικών στοιχείων. Πιστεύετε ότι έχουμε μάθει ωστόσο, να χρησιμοποιούμε το  ίντερνετ με τον σωστό τρόπο, ύστερα από τόση έκθεση;

Είναι η αλήθεια ότι ειδικά στην εποχή της πανδημίας έχει εκτιναχθεί η χρήση του διαδικτύου από όλους, και από τους μεγάλους, αλλά και από τους μικρούς. Αυτό όμως μας ανησυχεί ως Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου γιατί τα παιδιά, μπαίνουν σε έναν κόσμο που είναι για ενηλίκους και, προφανώς, δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Τα μικρά παιδιά, κυρίως του Δημοτικού, πρέπει πρώτα να αποκτήσουν δικό τους αξιακό σύστημα, με βάση την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία, πρώτα να αντιληφθούν τι είναι φιλία, τι σεβασμός, τι δικαιώματα, τι ελευθερία, τι είναι Δημοκρατία, και μετά να ξεκινήσουν τη χρήση του διαδικτύου και ,κυρίως, των social media.

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί δεν μπορούν τα παιδιά να διαχειριστούν τον κάθε ψυχικά διαταραγμένο που μπορεί να τα προσεγγίσει, την οποιαδήποτε επίθεση μπούλινγκ ή έκθεση προσωπικών τους πληροφοριών και φωτογραφιών. Άλλωστε, βλέπουμε πόσο έχουν απασχολήσει την καθημερινότητά μας τα περιστατικά διαρροής των προσωπικών μας στιγμών, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις ανηλίκων, αλλά και γυναικών. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος με το λεγόμενο «sexting», δηλαδή τη διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Τα παιδιά δεν έχουν μάθει και δεν ξέρουν πώς να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Οι γονείς από την άλλη θα πρέπει να αναλάβουν ιδιαίτερη δράση και να καταλάβουν ότι τα παιδιά πρώτα πρέπει να τα θωρακίσουμε συναισθηματικά, ψυχολογικά, εκπαιδευτικά και μετά να τους αφήσουμε να χρησιμοποιήσουν το ίντερνετ. Δεν μπορούμε τα παιδιά μας να τα αφήσουμε να εκπαιδεύονται μέσα από τα πρότυπα του Instagram, των influencers και γενικότερα των social media.

Σχετικά με τον κίνδυνο που αναφέρετε, έχει γίνει κάποια έρευνα στα κοινωνικά δίκτυα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου;

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της έρευνας που έκανε το Facebook και διέρρευσε μέσω Διευθυντικού Στελέχους, η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 200.000 κορίτσια στην εφηβεία τους και στην προ εφηβεία, αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά νιώθουν θλίψη έως και κατάθλιψη, λόγω των στερεοτύπων που αναπαράγονται από τα άτομα που ακολουθούν. Άτομα με εξαιρετικά σώματα, καλλίγραμμες και όμορφες κοπέλες, μοντέλα, ηθοποιούς, και βλέποντας τα παιδιά ότι δεν μπορούν να έχουν ό, τι έχουν τα πρόσωπα αυτά, οδηγούνται στην θλίψη μέχρι και στην κατάθλιψη. Επομένως, οι έρευνες αλλά και οι γραμμές στο ίδιο το Κέντρο αποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν μπροστά στο διαδίκτυο και πως κάτι τέτοιο είναι τραγικό λάθος. Όταν οι μεγάλες εταιρείες ήδη ξεκίνησαν να μιλούν για το  μετασύμπαν, με τα αντίστοιχα ολογράμματα, σκεφτείτε πόσο δύσκολο θα είναι για τα παιδιά να αντιληφθούν τον πραγματικό κόσμο.

Σχετικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας που αναφέρατε και τα ολογράμματα, βλέπετε να είναι μακριά κάτι τέτοιο;

Είναι πολύ κοντά. Μιλάμε για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Το σημαντικό επίσης είναι ότι όλες αυτές οι μεγάλες εταιρείες τόσα χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για να προστατέψουν τα παιδιά, και μάλιστα, θα έλεγα το αντίθετο. Ένα στα δύο παιδιά μιλάει με αγνώστους και ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Όταν δεν μπορούν οι εταιρείες να προστατέψουν το κοινό τους και ειδικά τα παιδιά, τι κόσμος θα είναι αυτός που έρχεται; Προφανώς σε εκείνον τον κόσμο οι εταιρείες δεν θα μπορούν να προστατέψουν κανέναν και θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας, αλλά είμαι υπέρ της ζωής στον πραγματικό κόσμο.

Θα αναφέρετε ένα παράδειγμα σχετικά με αυτό που λέτε ότι τα παιδιά δεν θα έχουν επαφή με την πραγματική ζωή;

Σκεφτείτε τα παιδιά στην ηλικία των τεσσάρων ετών που πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες της ζωής και ξαφνικά εισάγονται στο κόσμο του Tik Tok, εκθέτοντας και βιντεοσκοπώντας το σώμα τους. Σκεφτείτε πώς θα διαμορφωθεί η προσωπικότητά τους, ενώ θα δημιουργηθούν προβλήματα και στην σωματική, αλλά και στην ψυχική τους ανάπτυξη. Είμαστε μέρος της φύσης και πρέπει να αναπτυσσόμαστε μέσα από τη φύση.

Μπορείτε να αναφέρετε αντίστοιχα περιστατικά μέσα από τη γραμμή βοήθειας;

Βλέπω συνέπειες που υπάρχουν μέσα από τη γραμμή βοήθειας. Βλέπω παιδιά που είναι 20 με 21 χρονών και είναι κλεισμένα στο σπίτι, παίζουν video games από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν βγαίνουν έξω με φίλους και δεν έχουν ούτε λίμπιντο, ώστε να μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν το άλλο φύλο. Δυστυχώς, επομένως, έχουμε παραδείγματα που δείχνουν ότι σε όλη αυτή την κατάχρηση του διαδικτύου πρέπει να μπει μέτρο.

Όποιες δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν για μια ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο βελτιώθηκαν και θωρακίστηκαν μέσα στα χρόνια;

Υπάρχει νόμος που έχει ψηφιστεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο και σχετίζεται με τα παιδιά, ο λεγόμενος GDPR, ο οποίος αναφέρει ότι ένα παιδί μέχρι 15 χρονών θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του γονέα για να περιηγηθεί στα κοινωνικά δίκτυα. Εφαρμόζεται; Όχι! Τιμωρούνται οι εταιρείες που δεν εφαρμόζουν τον νόμο; Όχι! Αυτό, ίσως γίνεται, γιατί η δύναμη που έχουν αυτές οι εταιρείες είναι μεγάλη. Θα μπορούσαν να ελέγχουν τις ηλικίες των παιδιών, αλλά δεν το κάνουν, γιατί δεν θέλουν. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω ότι το μεγαλύτερο κύκλωμα παγκοσμίως, μετά από αυτό των ναρκωτικών, είναι το κύκλωμα της παιδικής πορνογραφίας. Γιατί δεν κάνουν τίποτα σχετικά με αυτό;

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.