Γιάννα Παναγοπούλου στο «Ράδιο Ένα»: «Καίρια και στοχευμένα τα χτυπήματα, ενορχηστρωμένο το έγκλημα»

«Δεν ήμουν και δεν θα γίνω φονιάς» είπε ο πατέρας των δύο αδικοχαμένων παιδιών στην συνήγορο της οικογένειας

«Δεν ήμουν και δεν θα γίνω φονιάς», είπε στη συνήγορο της οικογένειας κ. Γιάννα Παναγοπούλου ο πατέρας των δύο αδικοχαμένων παιδιών που μαχαιρώθηκαν από τον φερόμενο ως δράστη, το βράδυ της Δευτέρας στη Μακρινίτσα. Η γνωστή δικηγόρος της οικογένειας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την υπόθεση αλλά και το θέμα του ακαταλόγιστου που επικαλείται ο φερόμενος ως δράστης και υπογράμμισε πως η οικογένεια Τσάπα πιστεύει στην Δικαιοσύνη και αυτό που ζητά, είναι να μην ζήσει ποτέ καμία άλλη οικογένεια αυτό που ζει εκείνη. Η κ. Παναγοπούλου επεσήμανε πως ο φερόμενος ως δράστης ήξερε που χτυπούσε και κατάφερε σύμφωνα με την ιατροδικαστή καίρια χτυπήματα, ενώ έκανε λόγο για μεθόδευση του εγκλήματος.

Αυστηρότατη γενίκευση το να βαφτίζουμε
κάθε ψυχικά ασθενή με το ακαταλόγιστο

Το άγριο φονικό στη Μακρινίτσα είναι αυτό που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες όλη τη Μαγνησία και την Ελλάδα. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου για τη διπλή δολοφονία κ. Βούλγαρης σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν υπήρχαν άλλα βίαια επεισόδια μεταξύ του ζευγαριού και αυτά προέκυψαν μετά και την εμμονική συμπεριφορά, του φερόμενου ως δράστη.
Η δικηγόρος της οικογένειας των θυμάτων κ. Παναγοπούλου σχολίασε τη δήλωση αυτή και τόνισε χαρακτηριστικά πως «Εάν υπήρχαν ή όχι άλλα προβλήματα, όπως και το να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε με κάποιο τρόπο μία οικογένεια, η οποία πλήττεται από ένα διπλό φονικό και να παρουσιάσουμε μία κατάσταση ειδυλλιακή, όπου άλλα προβλήματα δεν υπήρχαν, αυτά, δεν πείθουν ούτε τον μέσο άνθρωπο. Ο κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα υπερασπίσεως και είναι αναφαίρετο αυτό το δικαίωμα του και σεβαστό από όλους. Όμως, το να βαφτίζουμε τον κάθε ψυχικά ασθενή με το ακαταλόγιστο, είναι μία αυστηρότατη γενίκευση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει και δεν μπορεί να γίνει από μας τους συνηγόρους».
Μάλιστα η κ. Παναγοπούλου υπογράμμισε πως οι συνήγοροι δεν είναι ούτε ψυχίατροι, ούτε έχουν ιατρικές γνώσεις προκειμένου να διαγνώσουν εάν ο άνθρωπος αυτός, όταν τέλεσε το διπλό φονικό είχε συνείδηση των πραττομένων ή όχι. «Αυτό θα το δουν οι ειδικοί, όταν πρέπει και δικονομικά στην ώρα τους κι εμείς από την πλευρά της οικογένειας θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες νομικά ενέργειες προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συνέβη όταν έγινε το φονικό».

Η οικογένεια που είχε ζητήσει
δικαστική προστασία, μένει απροστάτευτη

Η συνήγορος της οικογένειας της Κωνσταντίνας και του Γιώργου Τσάπα ανέφερε πως αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει όλους είναι ότι έγινε ένα διπλό φονικό και η οικογένεια των θυμάτων, που είχε ζητήσει δικαστική προστασία έμεινε απροστάτευτη.
«Το να λέμε ότι η οικογένεια προσπαθούσε να λύσει το ζήτημα μόνη της κι αν υποθέσουμε ότι αυτό το ζήτημα είναι αληθές και ήταν τόσο σοβαρό, γίνεται μία οικογένεια μόνη της να μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα; Η πολιτεία πού βρίσκεται; Που είναι η δικαστική προστασία; Εάν ισχύουν αυτά που λέει ο συνάδελφός μου, ο οποίος λέει και ο ίδιος ότι γνώριζε ότι ο πελάτης του είχε τόσο σημαντικά και τόσο σοβαρά προβλήματα τέτοια που να του στερούν τον καταλογισμό, τι έγινε; Εγώ τότε δεν ήμουν συνήγορος, δεν είχα καμία πρόσβαση και καμία γνώση του τι συμβαίνει. Τι συνέβη; Ποια η πρόληψη;», είπε η κ. Παναγοπούλου.

Αλίμονο αν δεν διαφυλάξουμε
τον θεσμό της οικογένειας

Η ίδια ανέφερε πως αισθάνεται πολύ άσχημα να σχολιάζει και να είναι συνήγορος σε μία τέτοια θλιβερή υπόθεση. Θεωρεί, όπως είπε, πως έχουμε όλοι και ατομική ευθύνη στο τι συμβαίνει στην κοινωνία μας.
«Η οικογένεια είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Αλίμονο αν το θεσμό της οικογένειας δεν τον διαφυλλάξουμε. Έχω υπερασπιστεί πάρα πολλές γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες επί χρόνια παραμένουν απροστάτευτες. Γιατί δεν είναι μόνο το φονικό, δεν είναι μόνο το έγκλημα και η απειλή και εξύβριση και η βία… Όλα τα εγκλήματα που τελούνται στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας, είναι δυσβάσταχτα για τη γυναίκα την κακοποιημένη, τη γυναίκα τη θυματοποιημένη», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Παναγοπούλου.

Αποκλείεται να μην υπήρχε οποιασδήποτε μορφής
βίας πριν το διπλό φονικό- Ο δράστης ήξερε που χτυπούσε

Η κ. Παναγοπούλου μιλώντας για την υπόθεση και τα λεγόμενα του συνηγόρου, πως δεν υπήρχε ιστορικό βίαιων επεισοδίων και πως δεν είχε πέσει στην αντίληψή του να υπήρχε βία, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να πιστέψει πως δεν υπήρχε τίποτα άλλο πιο πριν από το φονικό και μπορεί ο ίδιος να μην είχε λάβει γνώση τέτοιων συμπεριφορών. « Αποκλείεται να οδηγηθήκαμε σε ένα διπλό φονικό και να μην υπήρχε η οποιασδήποτε μορφής βία. Έχουμε περιστατικά την 1η Απριλίου με ξυλοδαρμό του πατέρα και της μητέρας, που πήγαν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο , έχουμε απειλές, έχουμε παραγγελίες, έχουμε την οικογένεια να προσφεύγει και να ζητά προστασία, να κάνει ασφαλιστικά μέτρα, να υποβάλει μηνύσεις. Ο δράστης αυτός ουδέποτε να συλλαμβάνεται, γιατί φρόντιζε και αυτό δείχνει την μεθόδευσή του για το έγκλημα, να διαφεύγει της σύλληψης. Και εδώ αυτό που σε απασχολεί είναι το εξής. Το εάν έχει ή όχι καταλογισμό, αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί στην ώρα τους, όμως έχουμε τα εξής που θα πρέπει να δούμε. Άκουσα την κυρία ιατροδικαστή που λέει ότι τα χτυπήματα ήταν τόσο καίρια και τόσο στοχευμένα όπου έχουμε μαχαιριά στην καρδιά. Ήξερε που χτυπούσε. Ήταν οπλισμένος με το μαχαίρι, γνώριζε και είχε πολύ καλά ενορχηστρώσει το έγκλημά του.
Τώρα το αν ήταν επικίνδυνος ή όχι, βεβαίως και ήταν επικίνδυνος. Κι απεδείχθη ότι ήταν επικίνδυνος γιατί έκανε πράξη όλες του τις απειλές. Όταν πηγαίνεις λοιπόν σε ένα σπίτι, σπας την τζαμαρία, εισβάλλεις μέσα, έχεις απειλήσει προηγουμένως, έχεις εξοπλιστεί με το μαχαίρι, μαχαιρώνεις και ξέρεις που μαχαιρώνεις, παίρνεις το αυτοκίνητο, εξαφανίζεται και αν δεν ήταν η αστυνομία να τον συλλάβει ίσως να παρέμενε ασύλληπτος και να μην λογοδοτούσε στη δικαιοσύνη σήμερα, όπως και τις προηγούμενες φορές που ξέφευγε και διέφευγε του αυτοφώρου», είπε εμφατικά. η κ. Παναγοπούλου .

Το φονικό στη Μακρινίτσα αφορμή
για να αναβαθμιστεί το οικογενειακό δίκαιο

Όλα αυτά που συνέβησαν πριν αλλά και μετά το φονικό, θα πρέπει να γίνουν η αφορμή, ώστε σύμφωνα με την κ. Παναγοπούλου, να αναβαθμιστεί πλήρως το οικογενειακό δίκαιο, να υπάρχει πρόβλεψη και στο ποινικό δίκαιο για την ενδοοικογενειακή βία, να υπάρχει ειδική προστασία και μέριμνα στα θύματα της οικογενειακής βίας και να λειτουργεί ο νόμος και η δικαιοσύνη κατασταλτικά. Επεσήμανε πως η πολιτεία δεν θα πρέπει να κωφεύει όταν πεθαίνουν τα παιδιά της, όταν σκοτώνονται νέα παιδιά που δεν είχαν δώσει ποτέ δικαίωμα. Τόνισε πως κάθε δράστης ενός εγκλήματος δεν παραδέχεται ότι διέπραξε το έγκλημα ή αν το παραδεχτεί, βάζει ένα …αλλά.
« Το θέμα είναι ότι αυτό το φονικό να μην είναι απλά μία είδηση, πρέπει να μας ταρακουνήσει. Αυτό το λέω και ως άνθρωπος και ως πολίτης. Πρέπει να πούμε φτάνει πια, όχι άλλα παιδιά», τόνισε η συνήγορος της οικογένειας Τσάπα.

Πατέρας θυμάτων: Δεν ήμουν και δεν είμαι φονιάς

Η κ. Παναγοπούλου αποκάλυψε πως μιλάει πολύ με την οικογένεια των θυμάτων πέραν του νομικού κομματιού της υπόθεσης, προσπαθώντας να στηρίξει αυτούς τους γονείς. Μίλησε λοιπόν για τον πατέρα της Κωνσταντίνας και του Γιώργου τον κ. Αποστόλη λέγοντας πως «Λένε όλοι «μα… ο πατέρας δεν έκανε κάτι». Ο κ. Αποστόλης, είναι ένας αξιοπρεπέστατος άνθρωπος, πατέρας και παππούς και προς τιμήν του, μου είπε «κ. Παναγοπούλου εγώ φονιάς δεν είμαι και δεν θα γίνω». Ήταν ένας άνθρωπος απελπισμένος, που ένιωθε ότι ήταν ολομόναχος και δεν τυγχάνει καμία προστασίας… Ήταν και είναι, αλλά δεν είναι φονιάς και δεν θα γίνει ποτέ. Είναι ένας αξιοπρεπέστατος πατέρας και παππούς, που θα συνεχίσει να πιστεύει στη δικαιοσύνη και για αυτό ζητά την παραδειγματική τιμωρία και αυτό που ζητά, σαν ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, είναι μία κοινωνική ευαισθησία. Να μην ζήσει άλλος γονιός, αυτό που έζησε εκείνος και γυναίκα του».