Γιάννης Κόκορης: «Είμαστε σε επαγρύπνηση- ο ιός είναι εδώ, θα συνεχίσει να μας απασχολεί»

Η “δεξαμενή” των ανεμβολίαστων θα μας απασχολήσει, τόνισε ο συμπολίτης γιατρός

Ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και θα συνεχίσει να απασχολεί, τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο εντατικολόγος του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Κόκορης, αναφερόμενος στην αύξηση των νοσηλειών στο Αχιλλοπούλειο ασθενών με κορωνοϊό.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η “δεξαμενή” των ανεμβολίαστων, που αριθμεί στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες, θα συνεχίσει κατά κύριο λόγο να απασχολεί τα Νοσοκομεία. “Λόγω της διασποράς της νέας μετάλλαξης θα είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν, δεν ξέρουμε εάν θα νοσήσουν ή όχι, αλλά όταν μιλάμε για μεγάλους αριθμούς αναλογικά θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών”, σχολίασε ο κ. Κόκορης και σημείωσε πως στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 34 ασθενείς στην κλινική covid και δύο στη ΜΕΘ Covid, όταν την προηγούμενη εβδομάδα, οι νοσηλείες ήταν κάτω από 25 και η ΜΕΘ κενή για μερικές ημέρες.
Επεσήμανε δε, πως το Νοσοκομείο Βόλου ανοίγει ακόμη μία κλινική για να υποδεχτεί ασθενείς σε απλές κλίνες, ενώ η ΜΕΘ έχει κατειλημμένες δύο κλίνες και κενές άλλες δύο, που αν χρειαστεί θα καλυφθούν.

«Ίσως υπάρξει και αύξηση στις νοσηλείες»

Μιλώντας για το μοντέλο των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, ο κ. Κόκορης αναφέρθηκε στους υπάρχοντες ασθενείς που είναι ένας ανεμβολίαστος κι ένας μερικώς εμβολιασμένος. “ Το μοντέλο του ιστορικού των ασθενών στη ΜΕΘ είναι το ίδιο, είτε έχουν υποκείμενα, είτε είναι ανεμβολίαστοι και αυτοί θα συνεχίσουν να μας απασχολούν.
Βέβαια, έχουν λιγοστέψει οι ασθενείς στη ΜΕΘ σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά εάν αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλειών, αναλογικά ένα 10% αυτών που νοσηλεύονται στις απλές κλίνες, θα χρειαστούν διασωλήνωση και εισαγωγή στη ΜΕΘ. Ανάλογα με τους αριθμούς ίσως υπάρξει και αύξηση στις νοσηλείες”, εξήγησε.
Σε ότι αφορά στην άρση των μέτρων, την ώρα όμως που καταγράφονται πολλά κρούσματα και αύξηση των νοσηλειών ο κ. Κόκορης ανέφερε πως αυτές οι κινήσεις αφορούν σε μια γενικότερη πολιτική, που δεν είναι λανθασμένη, καθώς η κοινωνία κουράζεται και τα μέτρα είναι κενό γράμμα και δεν εφαρμόζονται.
“Να είμαστε ρεαλιστές. Η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και πριν την άρση της δεν εφαρμόζονταν. Ο ιός είναι εδώ, θα συνεχίσει να μας απασχολεί και θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και εμείς οι υγειονομικοί και οι συμπολίτες, ότι πραγματικά πρέπει να προσέχουμε”, επεσήμανε ο έμπειρος εντατικολόγος και συμπλήρωσε πως η κούραση, σωματική και ψυχική, του υγειονομικού προσωπικού τόσο λόγω του covid, όσο και των άλλων ασθενειών είναι υπαρκτή γι’ αυτό και αναμένουν τη στήριξη της πολιτείας σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό.
Τέλος, αναφερόμενος στον εμβολιασμό, επεσήμανε ότι κατά γενική ομολογία έχει ατονίσει, σχολιάζοντας όμως πως όσοι ήταν να εμβολιαστούν με την ενισχυτική δόση, το έχουν ήδη κάνει, ενώ ακόμη δεν υπάρχει οδηγία για 4η δόση, που ίσως συζητηθεί στο μέλλον. Στα εμβόλια έχει προστεθεί και το πρωτεϊνικό της Novavax, με τους εμβολιασμούς να γίνονται κάθε Τετάρτη στο Νοσοκομείο Βόλου με τον κ. Κόκορη να αναφέρει ότι υπήρχε ένα ενδιαφέρον όσων δεν επιθυμούσαν να εμβολιαστούν με εμβόλια mRNA. Τόνισε δε τέλος ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η “προπαγάνδα” υπέρ του εμβολιασμού και η ενημέρωση, έτσι ώστε πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν να το πράξουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.