Γιάννης Κόκορης: Επτά στους 90 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ ήταν εμβολιασμένοι

Συντριπτική η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων στο Νοσοκομείο Βόλου

Μια δύσκολη καθημερινότητα περιγράφει ο  εντατικολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείο Βόλου κ. Γιάννης Κόκορης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, αναφορικά με τους ασθενείς με κορωνοϊό, επισημαίνοντας πως ένα 10-20% των ασθενών που νοσηλεύονται θα χρειαστούν ΜΕΘ, ενώ αναφερόμενος στη συμβολή των εμβολίων για την προστασία από τον ιό, ο κ. Κόκορης ανέφερε ότι στους 90 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου, μόλις οι επτά ήταν εμβολιασμένοι με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να μην έχουν εμβολιαστεί.

 

“Δυστυχώς η κατάσταση όπως έχουμε δει και από τα προηγούμενα κύματα ακολουθεί μία αύξηση των νοσηλειών κι αυτό μετά από μερικές ημέρες οδηγεί και σε αύξηση των νοσηλειών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δυστυχώς επειδή μεγάλος αριθμός αυτών των ασθενών επειδή είναι σε πολύ βαριά κατάσταση, έχουμε και πολλές απώλειες. Η κατάσταση παραμένει σοβαρή”, επεσήμανε ο κ. Κόκορης, συμπληρώνοντας πως η ΜΕΘ Covid νοσηλεύει συνεχώς βαριά περιστατικά και μόλις χαθεί ένας ασθενής και απελευθερωθεί κλίνη, αμέσως αυτή γεμίζει.

Ο κ. Κόκορης μετέφερε και  την εικόνα που υπάρχει στη ΜΕΘ με τον αριθμό των ανεμβολίατων να γέρνει τη ζυγαριά.

“Νοσηλεύουμε 80-90-100 ασθενείς κι  ένα 10-20% αυτών θα χρειαστεί ΜΕΘ . Οι οκτώ κλίνες είναι μεν πάντα γεμάτες , άλλα πολλές φορές είναι λίγες σε αριθμό κι αυτό είναι που μας προβληματίζει. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες, κάνουμε μια ορθή διαχείριση, αλλά σίγουρα δεχόμαστε μια τεράστια πίεση. Είναι συντριπτικό το ποσοστό των ανεμβολίαστων και προσφάτως μαζί με την Διευθύντρια, κάναμε μία μελέτη και είδαμε ότι οι νοσηλευόμενοι στη ΜΕΘ έχουν ξεπεράσει τους 80-90 από τους οποίους οι εμβολιασμένοι ήταν 6-7 κ των οποίων τρεις χάσανε τη ζωή τους, έχοντας κι άλλα νοσήματα. Εάν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι και νοσηλεύονται και χάνουν τη ζωή τους καταλαβαίνουμε πως ο  συντριπτικός αριθμός είναι ανεμβολίαστοι”, εξήγησε.

Εκείνο που επεσήμανε ο έμπειρος εντατικολόγος είναι πως πλέον νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία και όχι υπερήλικες, όπως στα πρώτα κύματα. Σημείωσε πως οι ηλικίες των νοσηλευόμενων κυμαίνονται από 50 έως το πολύ 75 ετών. “Αυτοί είναι ενεργοί πολίτες και η απώλειά τους έχει και ένα κοινωνικό αντίκτυπο υπό την έννοια ότι έπρεπε να ζήσουν και να προσφέρουν περισσότερα και στην οικογένειά τους και στην κοινωνία και δυστυχώς είναι συνθήκες πολέμου. Χάνουμε πραγματικά πολύτιμες μονάδες της κοινωνίας”, σχολίασε.

Χρειαζόμαστε στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό

Με αφορμή και τις πρόσφατες επισκέψεις τόσο της Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα, όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα ο κ. Κόκορης επεσήμανε ότι είναι θετικός ο αντίκτυπος, καθώς και οι πολιτικοί σημειολογικά προσπαθούν να δείξουν ότι πραγματικά στηρίζουν τους ανθρώπους του ΕΣΥ.

“Χρειαζόμαστε όμως πραγματικά και μεγαλύτερη στήριξη ειδικά σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατί είμαστε όλοι κουρασμένοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Μια ανάσα είναι οι ιδιώτες συνάδελφοι που έστω και με το δικό τους μερίδιο μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιες εφημερίες κι αυτό είναι σημαντικό”, επεσήμανε ο ίδιος, λέγοντας πως οι υγειονομικοί ζητούν την κάλυψη των κενών θέσεων, ενώ ξεκαθάρισε πως το Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει ελλείψεις σε υλικοτεχνικό  εξοπλισμό.

“Το καλό είναι ότι υλικοτεχνικά δεν έχουμε πρόβλημα και εκτός ΜΕΘ υπάρχουν μηχανήματα για να φροντίζουμε τους ασθενείς, κανείς δεν θα μείνει αδιασωλήνωτος εάν χρειάζεται διασωλήνωση.  Σε σχέση με το πρώτο κύμα που είχαμε 2-3 δυνατότητες μη επεμβατικού αερισμού αυτό πλέον είναι σε πολύ υψηλό αριθμό και σε high flow και σε μάσκες μη επεμβατικές . Υπάρχουν υποδομές, μπορούμε  να διαχειριστούμε την κατάσταση, αλλά τα μηχανήματα δεν μπορούν να δουλεύουν μόνα τους χρειάζονται ανθρώπους όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένους και σε αυτό τον τομέα πραγματικά χρειαζόμαστε ενίσχυση”, εξήγησε.

Ο εμβολιασμός το μόνο “όπλο” ενάντια στην πανδημία

Τις τελευταίες εβδομάδες τα δεδομένα δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο πρόγραμμα εμβολιασμού, με πολλούς να προσέρχονται για την τρίτη, αναμνηστική δόση και αρκετούς να παίρνουν την απόφαση να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

“Δεν ξέρω εάν λειτουργεί ο φόβος, εάν λειτουργεί αυτή η τεράστια διασπορά που δείχνει ένα σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο γιατί όλοι έχουμε κάποιον γνωστό ή κάποιο συγγενή που νόσησε βαριά μπορεί να πέθανε κιόλας κι αυτό μας κινητοποιεί , ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε”, είπε ο κ. Κόκορης, σημειώνοντας πως πολύ σύντομα θα υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού και των παιδιών του Δημοτικού.

“Αυτό το αναφέρω για  τους γονείς που διστάζουν και δέχονται και συμβουλές από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει πάρα πολύ με τα εμβόλια . Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες. Είναι το μοναδικό “όπλο” που έχουμε για να μπορέσουμε να θωρακιστούμε εναντίον του κορωνοϊού και θα πρέπει αυτή η αύξηση να συνεχιστεί σημαντικά γιατί έχουμε μπροστά μας γιορτές , κοινωνικές εκδηλώσεις, συγχρωτισμό να μη φτάσουμε σε σημεία lockdown γιατί αυτό που έχουν κάνει άλλες χώρες δεν είναι απίθανο να γίνει και εδώ και δεν το λέω απειλητικά. Όλοι θέλουμε η κοινωνία να παραμείνει ανοιχτή , αλλά υγειονομικά, εάν το σύστημα ξεπεράσει τα όριά του νομίζω ότι θα είναι πια μονόδρομος”, κατέληξε ο ίδιος.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.