Γιώργος Καββαθάς : Μόλις το 18-20% των επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ενώ πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις και όροι για να μην μετατραπεί η μικροχρηματοδότηση σε νόμιμη τοκογλυφία

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Καποδιστηριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που κάνει λόγο για 200.000 λουκέτα όσο και του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ που μιλά για απώλειες 190.000 επιχειρήσεις. Μιλώντας για τα προβλήματα στη μετά Covid εποχή, στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, τόνισε πως η ρευστότητα είναι το Α και Ω για τη διάσωση των επιχειρήσεων. Επεσήμανε πως μόλις ένα 18-20% των επιχειρήσεων μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μετατροπή της μικροχρηματοδότησης σε νόμιμη τοκογλυφία.
200.000 λουκέτα, απώλεια 190.000 θέσεων εργασίας είναι αριθμοί που δείχνουν τη ζοφερή πραγματικότητα που αφήνει πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί και τις συνέπειες της 10χρονης οικονομικής κρίσης, που έρχονται να προστεθούν στις νέες “μαύρες” προβλέψεις.
“Εάν σκεφτεί κανείς ότι μετά την μεταπολίτευση ήταν το πιο παρατεταμένο lockdown στην οικονομία για περισσότερους από δύο μήνες σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ενώ την ίδια στιγμή και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν είχαν κλείσει με κρατική εντολή έχασαν το 60-70% ακόμη 90% του κύκλου εργασιών, αναδεικνύεται το πρόβλημα της ρευστότητας ως το πρόβλημα που θα οδηγήσει στο κλείσιμο”, σημείωσε για το κυριότερο πρόβλημα της αγοράς ο κ. Καββαθάς.
Ως προς το θέμα της ρευστότητας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πως τα εργαλεία μέχρι στιγμής που δίνει το ελληνικό κράτος και το τραπεζικό σύστημα φαίνονται ανίκανα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με την έρευνα του Καποδιστριακού για πρόβλεψη 200.000 ευρώ να έρχεται να “κουμπώνει” με τις δυσοίωνες προβλέψεις του Ινστιτούτου του ΓΣΕΒΕΕ για λουκέτο σε 3 στις 10 επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας κατά 4-5%, ενώ όλα τα στοιχεία θα πρέπει να είναι καμπανάκια για την πλευρά της πολιτείας, που πρέπει να αντιμετωπίσει με πιο ισχυρά μέτρα τη ρευστότητα.
“Μέσα από τις διαδικασίες του πρώτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, το ΤΕΠΙΧ 2, το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας και το δεύτερο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής διαφαίνεται ότι δεν καλύπτονται χρηματοδοτικά περισσότερες από 170.000 επιχειρήσεις σε ένα σύνολο 800.000 επιχειρήσεων. Αν μιλάμε με ποσοστά τότε είναι στο 18-20% της επιχειρηματικότητας”, υπογράμμισε ο ίδιος, με τη ΓΣΕΒΕΕ να ζητά ματαίως όμως απαντήσεις από τις τράπεζες για το πως δίδονται τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ.
“Ως ΓΣΕΒΕΕ είχαμε ζητήσει σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία να γίνει συζήτηση στη βουλή για να δώσουν στοιχεία οι τράπεζες για το πως δίνουν τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ και το Εγγυοδοτικό. Αυτή η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ αλλά με την ΓΣΕΒΕΕ απούσα από την εν λόγω συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα”, ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
Την ίδια στιγμή ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε πως έχει ξεχαστεί το μεγάλο πλήγμα της 10ετούς οικονομικής κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του 60-65% των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, το κλείσιμο 250.000 επιχειρήσεων και την απώλεια 800.000 θέσεων εργασίας.
“Οι τράπεζες λειτουργούν με κριτήρια κανονικότητας πριν την κρίση του 2009, ζητούν εξασφαλίσεις. Ακόμη και ο νόμος για τις μικροχρηματοδοτήσεις, που ήταν πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να προσφύγουν στο τραπεζικό σύστημα να λάβουν από οργανισμούς μικροχρηματοδότησης δάνεια ως 25000 ευρώ, μπορεί να μετατραπεί σε θεσμό νόμιμης τοκογλυφίας. Για να μην εξελιχθεί σε νόμιμη τοκογλυφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ζήτησα να υπάρχει ανώτατο όριο επιτοκίου και σε καμία περίπτωση στο ποσό της αποπληρωμής του δανείου να μην ξεπερνούν οι τόκοι το 30% του δανείου”, υποστήριξε ο ίδιος.
Υπάρχει όμως κάποια θετική προοπτική, ένα φως σ’ αυτό το σκοτεινό μονοπάτι;
“Θα συμμεριστώ την πλειοψηφία των συναδέλφων που πιστεύει ότι αυτή η κρίση θα κρατήσει τουλάχιστον 2 χρόνια. Δεν θα είναι εύκολη κρίση. Αν πάμε σε διψήφιο αριθμό ύφεσης, πόσο εύκολα θα ανατραπεί η κατάσταση το 2021; Την ίδια στιγμή πρώτα ευρωπαϊκά χρήματα θα έρθουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το καλοκαίρι του 2021. Ελπίζω όμως ότι όλοι θα διαψευστούμε, ώστε να είναι όλα αυτά τα στοιχεία και οι έρευνες μία απαισιόδοξη πρόβλεψη κι όχι μία πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον”, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.