Γιώργος Μαντζανάς: “Αγωνιζόμαστε για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ παντού”

Τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων Α.μεΑ. Μαγνησίας

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα και μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων Α.μεΑ. Μαγνησίας κ. Γιώργος Μαντζανάς τόνισε την ανάγκη για προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία παντού και όχι μόνο χωροταξικά. Επεσήμανε πως η σημερινή ημέρα μπορεί να είναι μια αφορμή για ένα ξεκίνημα και για να εκλείψουν τα στερεότυπα που ακόμη υπάρχουν γύρω από την αναπηρία. Ο κ. Μαντζανάς όμως έκανε λόγο και  για το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι στο ΕΕΕΕΚ υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά κενά με αποτέλεσμα να υπάρχουν παιδιά που χάνουν πολύτιμες διδακτικές ώρες, βγαίνοντας από την ρουτίνα, που τόσο πολύ χρειάζονται.

 

Η υγειονομική κρίση έχει αλλάξει άρδην όλα τα δεδομένα της ζωής μας και όπως επεσήμανε ο κ. Μαντζανάς οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρία, όπως και τα ίδια τα άτομα βιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση με πιο μεγάλες δυσκολίες.

“Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δυστυχώς σκιάζεται από αυτή την υγειονομική κρίση . Αυτό που θέλουμε να μεταδώσουμε ως μήνυμα είναι ότι πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας για την αφύπνιση και τη συμμετοχή για προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία παντού, όχι μόνο προσβασιμότητα χωροταξικά. Η διαφορετικότητα είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή και τα στερεότυπα υπάρχουν στη ζωή και θα πρέπει να παλέψουμε για να εκλείψουν”, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων Α.μεΑ. Μαγνησίας, επισημαίνοντας πως η εν λόγω ημέρα μπορεί να γίνει η αφορμή για ένα ξεκίνημα και μια ανυπόκριτη αλληλεγγύη στα άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα εξελίσσονται και αλλάζουν και γίνονται βήματα για ένα καλύτερο μέλλον των ατόμων με αναπηρία και ιδίως από τους νέους που είναι πιο ανοιχτοί και πιο δεκτικοί στη διαφορετικότητα.

Σε ότι αφορά τον οικονομικό τομέα, ο κ. Μαντζανάς έθιξε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης, όπου άτομα με αναπηρία θα λάθουν έκτακτο βοήθημα επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για όλες τις οικογένειες που έχουν στους κόλπους τους άτομα με αναπηρία αλλά κυρίως για εκείνες που ζορίζονται οικονομικά.

Αποζητάμε την ρουτίνα για τα παιδιά

Ο κ. Μαντζανάς αναφέρθηκε όμως και στα παιδιά με αναπηρία, τονίζοντας πως ένα απαιτούμενο στοιχείο, που φαινομενικά φαίνεται αρνητικό, είναι η ρουτίνα, μια καθημερινότητα δηλαδή συγκεκριμένη, που την αποζητά το παιδί αλλά και η οικογένεια.

 

“Σ’ αυτή την κατάσταση,  δυστυχώς αυτή η ρουτίνα ανατράπηκε, λόγω αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Η ρουτίνα αυτή υποβοηθείται πολύ από την ύπαρξη και την ομαλή λειτουργία των σχολείων”, σημείωσε ο κ. Μαντζανάς.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει στο ΕΕΕΕΚ σημειώνοντας πως “Το ΕΕΕΕΚ Βόλου αυτή τη στιγμή έχει απίστευτη έλλειψη σε εκπαιδευτικούς κάτι που φέτος είναι πρωτόγνωρο. Οι ώρες που λείπουν στο ΕΕΕΕΚ είναι μακράν πιο πολλές από αντίστοιχες χρονικές περιόδους κι αυτό δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Κάποια παιδιά παρακολουθούν part-time το σχολείο, δηλαδή όχι πλήρες πρόγραμμα ή δεν καλύπτονται εκπαιδευτικά όπως θα έπρεπε, δηλαδή απ’ όλες τις ειδικότητες, απ’ όλους τους εκπαιδευτικούς κι αυτό δημιουργεί δεδομένα που διαταράσσουν τη ομαλή παρακολούθηση στην εκπαίδευση” και συμπλήρωσε πως παρά τις αντιδράσεις και τις κραυγές από τους εκπαιδευτικούς, ακόμη δεν υπάρχει κάποια ανταπόκριση ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα.

Στο μεταξύ, ο κ. Μαντζανάς έθιξε ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα αυτό του αύριο μετά το σχολείο για τα παιδιά με αναπηρία. “Για μας ως γονείς,  μεγάλο και κρίσιμο ορόσημο είναι τι θα γίνει όταν τα παιδιά τελειώσουν το σχολείο, γιατί όσο παρακολουθούν την εκπαίδευση κοινωνικοποιούνται, εξελίσσονται και συμμετέχουν. Μια δομή για μετά το σχολείο είναι μια τεράστια ανακούφιση και για λόγους ουσίας και για λόγους ψυχολογικούς . Εκεί στερούμε και θέλουμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να προκύψει κάτι για το μετά των παιδιών”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως ακόμη, υπάρχουν πολλά να γίνουν έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν μία στρωτή καθημερινότητα και μια προοπτική για το μέλλον.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.