Γιώργος Ραχιώτης για τον κορωνοϊό: Η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, από άλλες προηγμένες της Ε.Ε.

Πιστή τήρηση των μέτρων, χρήση της μάσκας και εγρήγορση θα επιφέρουν σύντομα μια κανονικότητα

Μπορεί τα κρούσματα του κορωνοϊού και κυρίως οι θάνατοι στην Ελλάδα να αυξάνονται σε σχέση με όλους τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας κ. Γιώργο Ραχιώτη, η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες προηγμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ερευνητής μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή για την πορεία της πανδημίας, τη σπουδαιότητα τήρησης των μέτρων στην καθημερινότητα όλων, αλλά και στους επαγγελματικούς χώρους και ανέφερε πως η πιστή τήρησή τους θα επιφέρουν σύντομα μία κανονικότητα.

Είναι υψηλό το επίπεδο γνώσεων, στάσεων και πρακτικών σχετικά με την επιδημιολογία και την πρόληψη της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, γιατί αυτό έχει καταγραφεί στο προσωπικό του ΕΣΥ με μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μεταξύ των βασικών προσώπων που την κατέγραψαν, είστε κι εσείς, κ. Καθηγητά. Αυτό το αποτέλεσμα, δίνει ένα βασικό ερέθισμα να ξέρουμε και να στηριζόμαστε πάνω στους ανθρώπους που σηκώνουν στις πλάτες τους αυτή την περίοδο, όλο αυτό το βάρος…

Η μελέτη αυτή, έδειξε πράγματι το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας του προσωπικού του ΕΣΥ, των νοσηλευτών και των γιατρών που σηκώνουν το κύριο βάρος και όλων των επαγγελματιών, στο να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στο αυξημένο φορτίο και θεωρούμε, όπως γράφτηκε στη μελέτη, ότι σε έναν μεγάλο βαθμό, η επιτυχής ανταπόκριση της χώρας στο πρώτο κύμα οφείλεται και σ’ αυτό τον παράγοντα.

Αυτή η ετοιμότητα των επαγγελματιών του ΕΣΥ, μπορεί να συμβάλλει και στη δεύτερη επιτυχία αντιμετώπισης του κύματος της πανδημίας ή χρειάζεται συνδρομή κι άλλων μέσων;

Είμαι βέβαιος ότι το προσωπικό του ΕΣΥ αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο, με πραγματική αυτοθυσία, όχι μόνο τον covid αλλά γενικά όλο το φορτίο της νοσηρότητας στην Ελλάδα και μάλιστα να μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ και ο τομέας της υγείας έχει υποστεί λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της υπαγωγής της χώρας τα προηγούμενα χρόνια στο μνημονιακό μηχανισμό, τεράστια προβλήματα, τεράστια πίεση και παρόλα αυτά το προσωπικό του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν.

Η δική σας εκτίμηση για την πορεία αντιμετώπισης του κορωνοϊού ποια είναι; Και σε ότι αφορά στην λήψη των μέτρων μέχρι τώρα, αλλά και σε σχέση με την απόδοσή τους.

Πρέπει πρώτα απ’ όλα να επισημάνουμε ότι η χώρα, παρά τα προβλήματα που είναι μεγάλα και αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο, από την άποψη των δεικτών και κυρίως των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, έχει την τρίτη- τέταρτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μεγάλη διαφορά από χώρες που έχουν υψηλότατο επίπεδο, όπως το Βέλγιο, που έχει τον ίδιο πληθυσμό με μας. 113 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού έχει το Βέλγιο κι εμείς 6,9. Η Ισπανία έχει 83, το Ηνωμένο Βασίλειο 73,6, οι ΗΠΑ 72, η Ιταλία 68. Σε καλύτερη θέση από μας είναι η Κύπρος, η Σλοβενία, η Νορβηγία και οριακά η Φινλανδία. Άρα, παρά τα προβλήματα και την πίεση που δέχεται το σύστημα και η χώρα, από την άποψη της πρόληψης θανάτων από τον κορωνοϊό, η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, από άλλες προηγμένες της Ε.Ε.. Από κει και πέρα, στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, χρειάζεται τήρηση των μέτρων. Είναι σημαντική και η δικιά μας ενεργητικότητα να εφαρμόσουμε τα μέτρα, δηλαδή τη χρήση των μασκών, των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών, γιατί δεν μπορεί η κάθε κυβέρνηση να επιβάλει τα μέτρα αυτά σε μια τεράστια κοινωνική επιφάνεια. Δίχως τη συνεργασία των πολιτών, δίχως τη συνεργασία του καθενός από μας, τα μέτρα αυτά δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν.
Πιστεύω ότι εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, τότε θα μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να επανέλθουμε σε μια σχετική κανονικότητα και παράλληλα, να μειώσουμε όχι μόνο το ανθρώπινο κόστος από τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και το σημαντικό οικονομικό κόστος, το οποίο επιφέρει το Lockdown.

Άρα είναι και στο δικό μας χέρι λέτε, να ανταπεξέλθουμε ως χώρα και ως οικονομία;

Βεβαίως. Και η χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντικό εργαλείο και πρέπει να τη φοράμε σωστά. Δεν πρέπει να παρατηρούμε πρακτικές όπου είναι ακάλυπτη η μύτη ή η μάσκα βρίσκεται στο πηγούνι. Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα. Υπάρχουν σημαντικά δεδομένα βιβλιογραφικά, που αποδεικνύουν ότι η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο σε συνδυασμό και με τα άλλα μέτρα την τήρηση αποστάσεων, την προσωπική υγιεινή και την αποφυγή του συγχρωτισμού. Είναι βασικό και κρίσιμο σημείο.

Επειδή έχετε ασχοληθεί και με τους επαγγελματικούς κινδύνους στους χώρους εργασίας, εκεί η επαγγελματική υγιεινή, το κομμάτι που αφορά στα όποια μέτρα προστασίας, μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη, κατά …απόλυτο σχεδόν τρόπο;

Κατά απόλυτο τρόπο δεν μπορεί να εφαρμοστεί τίποτα. Δεν υπάρχουν απόλυτα πράγματα, το ξέρουμε όλοι στη ζωή, όμως πιστεύω ότι και στους χώρους εργασίας και σε ένα μεγάλο βαθμό γίνεται, μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα αυτά. Ακόμη κι αν οι συνθήκες, δηλαδή έχουμε συνθήκες που καθιστούν δύσκολη την τήρηση των μέτρων, όπως η τήρηση των αποστάσεων, ή του εξαερισμού, υπάρχει το έσχατο μέσο, η τελευταία γραμμή άμυνας, η χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, για να προστατευτεί και ο εαυτός μας και οι συγγενείς μας αλλά και οι συνάδελφοί μας.

Εσείς κ. Καθηγητά είστε από αυτούς τους ανθρώπους που λέτε και βλέπετε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να «ξεφύγουμε» σταδιακά με τα κρούσματα και τους επόμενους μήνες να δούμε κι άλλα νούμερα, εάν δεν υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα σήμερα έτσι όπως εφαρμόζονται ή επειδή είμαστε μία μεσογειακή χώρα με τις όποιες διαφοροποιήσεις έχουμε με τους άλλους λαούς, θα πάμε λίγο καλύτερα;

Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Το βιώσαμε και το προηγούμενο διάστημα, σε ένα βαθμό παίζουν ρόλο και οι κλιματικοί παράγοντες , όμως δεν αναχαιτίζουν την επέκταση και τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού , που ξέρουμε ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ μεταδοτικός και σε σχέση με τη γρίπη. Άλλωστε αυτό φάνηκε και το καλοκαίρι που είχαμε μια μικρή δραστηριότητα, αλλά βεβαίως και τώρα βλέπουμε ότι όσο μπαίνουμε στον χειμώνα σε ένα βαθμό παίζουν ρόλο και οι κλιματικές συνθήκες, ρόλο επέκτασης πλέον. Μπορεί να είναι καλύτερες οι συνθήκες σε σχέση με άλλες βόρειες χώρες για παράδειγμα, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση χωρίς πανικό, χωρίς άγχος, να είμαστε υπεύθυνοι και να τηρούμε τα μέτρα με ψυχραιμία και με εγρήγορση. Με συναίσθηση και της ατομικής μας ευθύνης αλλά και να βοηθήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στη χώρα, γιατί πρέπει όσο μπορούμε να μειωθεί το διάστημα του lockdown για να μειώσουμε και την οικονομική ζημιά. Σε ένα μεγάλο βαθμό εξαρτάται κι από μας αυτή η έκβαση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.