Γουργουλιάνης: Στο δρόμο για την εξασθένηση της πανδημίας, θα συναντήσουμε  όλο και ηπιότερα κύματα

Η πορεία της πανδημίας πίσω από τις καθημερινές ανακοινώσεις των κρουσμάτων

Σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ κ. Κώστας Γουργουλιάνης αναφέρει για την πορεία της πανδημίας:

«Ακολουθούν  δύο σχεδόν όμοια  διαγράμματα  από το  Our World in Data. Φαίνεται ότι  στην πατρίδα μας , με εξαίρεση το πρώτο κύμα του Μαρτίου 2020 που η θετικότητα των τεστ έφθασε το 10% και δεν συνοδεύθηκε από θανάτους, λόγω της αυστηρής καραντίνας, στο δεύτερο ισχυρότερο του Νοεμβρίου και στο τρίτο ηπιότερο του Μαρτίου 2021 οι θάνατοι ανά  εκατομμύριο πληθυσμού ήταν ανάλογοι με το δείκτη θετικότητας.

Το κύμα του Νοεμβρίου ήταν περισσότερο οξύ και με μικρότερη διάρκεια , ακολούθησε το κύμα του Μαρτίου με μικρότερη ένταση αλλά μεγαλύτερη διάρκεια. Ανάλογα εξελίσσεται  και η πανδημία  τις τελευταίες εβδομάδες  με τη διαφορά ότι οι δείκτες θετικότητας  ευτυχώς δεν συνοδεύονται από αύξηση των θανάτων.

Αυτό αποδίδεται στην  αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης  και στην ανοσία που αποκτήθηκε από προηγούμενη νόσο σε μέρους του πληθυσμού.  Επομένως στο δρόμο για την εξασθένηση της πανδημίας, αναμένεται να συναντήσουμε  όλο και ηπιότερα κύματα. Εξαίρεση ίσως  αποτελέσουν  περιφέρειες , χωρίς μεγάλο  μέχρι τώρα πανδημικό κύμα και με λιγότερους εμβολιασμένους, όπως η Κρήτη».

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.