«Η αέρια ρύπανση συνδέεται με αναπνευστικά, καρδιαγγειακά ακόμη και θνητότητα στον covid»

Τι είπε ο Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Ράδιο ΕΝΑ

Σε μείζον πρόβλημα για τον Βόλο εξελίσσεται η αέρια ρύπανση, γι’ αυτό και σήμερα στις 7:30 το απόγευμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνει εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον Καθηγητή, Διευθυντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Ο κ. Σαρηγιάννης λίγες ώρες πριν την ομιλία του στο ΤΕΕ Μαγνησίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τις επιπτώσεις, που επιφέρει η αέρια ρύπανση στη ζωή μίας πόλης αλλά και για τις λύσεις που μπορούν να ληφθούν για καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο Βόλος σε σχέση με τις μεσαίες πόλεις της Ελλάδας θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω και της μορφολογίας του τοπίου, όσο και της ρύπανσης από την κυκλοφορία και της χρήσης βιομάζας και των βιομηχανικών εκπομπών.

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στις μετρήσεις που θα παρουσιαστούν στην ομιλία του λέγοντας ότι αυτές εστιάστηκαν στην περίοδο γύρω από τα Χριστούγεννα, ακριβώς γιατί ήταν μία περίοδος με ιδιαίτερη επιβάρυνση και προσπάθησαν  δουν ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν, με την ομάδα του κ. Σαρηγιάννη και τον ίδιο να σημειώνουν ότι οι τιμές ήταν μεν υψηλές, υψηλότερες από τα όρια ασφάλειας,  αλλά δεν ήταν οι πιο υψηλές που έχουν καταγραφεί στον Βόλο. Παρόλα αυτά ο Καθηγητής σχολίασε ότι θα έπρεπε οι ημέρες χωρίς υπερβάσεις να ήταν περισσότερες.

Τα προβλήματα που επιφέρει η αέρια ρύπανση

Σε ότι αφορά στα προβλήματα, που επιφέρει η αέρια ρύπανση αυτά είναι πολλά και ιδιαιτέρως στην υγεία.

«Υπάρχει και το κομμάτι το σωρευτικό, γιατί η μακρόχρονη έκθεση σε υψηλές τιμές σωματιδίων ιδιαίτερα των πιο λεπτών συσχετίζεται με σειρά προβλημάτων που έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό αλλά και στο καρδιαγγειακό. Η αέρια ρύπανση έχει  συνδεθεί με εγκεφαλικά περιστατικά, με προβλήματα νευροτοξικότητας και νευροεκφύλισης.  Υπάρχει διασύνδεση με προβλήματα ακόμη και στην αναπαραγωγή.  Αυτά όμως σε μακρόχρονη και σωρευτική έκθεση», τόνισε ο Καθηγητής.

Μάλιστα, ο ίδιος συνέδεσε την αέρια ρύπανση και την μακρόχρονη σωρευτική έκθεση με την θνητότητα από covid. Εξήγησε ότι η μακρόχρονη σωρευτική έκθεση σε λεπτά αέρια σωματίδια επιδρά αρνητικά την πρόγνωση σε περιπτώσεις βαριάς νόσησης από covid.

«Είδαμε ότι μία αύξηση κατά 1 μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο συγκέντρωσης σωματιδίων μπορούσε να αυξήσει κατά 8-9% την πιθανότητα θανάτου covid εάν κάποιος νοσήσει βαριά, άρα δεν είναι μόνο το άμεσο αποτέλεσμα της ρύπανσης είναι και το έμμεσο που μεγαλώνει την τρωτότητα του οργανισμού σε άλλους κινδύνους όπως ένας ιός ή μία μικροβιακή λοίμωξη», επεσήμανε και συμβούλευσε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε επεισόδια ρύπανσης να προσπαθούν να μην εκτίθενται. .

Η επιβάρυνση της αφρικανικής σκόνης

Στο κομμάτι της αέριας ρύπανσης, εάν έρθει και προστεθεί η αφρικανική σκόνη, τότε η επιβάρυνση του αέρα είναι πολύ σημαντική. Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι θα πρέπει να δούμε ποια είναι η επιβάρυνση του αέρα από τις δραστηριότητες της πόλης , χωρίς άλλου είδους επιβαρύνσεις, όπως η αφρικανική σκόνη έτσι ώστε όταν θα έρθει η αφρικανική σκόνη να μπορούμε να υπολογίζουμε πόσο παραπάνω θα υπάρχει στη συγκέντρωση με βάση τα μοντέλα.

«Το σοφό είναι όχι μόνο να μιλάμε για την αφρικανική σκόνη αλλά να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την επιβάρυνση που εμείς κάνουμε ανθρωπογενώς στη δική μας πόλη, έτσι ώστε όταν θα έρθει η αφρικανική σκόνη να είναι απλώς μία φυσική επιβάρυνση που θα διαρκέσει 2-4 μέρες, αλλά δεν θα επηρεάσει πολύ σημαντικά», υπογράμμισε ο Καθηγητής.

Οι λύσεις προέρχονται από την κατανόηση του προβλήματος

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης,  στο κομμάτι των λύσεων και της αντιμετώπισης του φαινομένου, πρώτα θα πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα κι έπειτα να βρούμε τις λύσεις, που είναι απλές και γνωστές.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη θα πρέπει και μπορούν να συνυπάρξουν σε μια περιοχή αυτοκίνητα, τζάκια, βιομηχανική δραστηριότητα με τεχνικές και τεχνολογικές λύσεις.

«Δεν μπορώ να πω να κλείσει μία βιομηχανία. Είναι εύκολο να το πεις, δύσκολο να το κάνεις. Ως χημικός μηχανικός δεν είναι και η καλύτερη λύση να κλείσεις μία βιομηχανία, γιατί έχεις κάνει μία επένδυση, αναπτύσσεις προϊόντα, τεχνολογία  σε μια χώρα που έχει υποστεί χτυπήματα από την αποβιομηχάνισή της και  είναι λάθος να πεις ότι έχεις κάτι που δουλεύει και να το σταματήσεις. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να κάνω αυτό που δουλεύει να  λειτουργεί  με όρους περιβαλλοντικά ορθούς», τόνισε ο ίδιος.

Στο θέμα των τζακιών που είναι καθοριστικός παράγοντας στον Βόλο για την αέρια ρύπανση, ο Καθηγητής υπογράμμισε πως θα πρέπει να συζητηθούν λύσεις υποστήριξης τεχνολογικών αλλαγών, όπως να δώσει χρήματα η Περιφέρεια, το κράτος, ο δήμος ώστε να ανακαινιστούν οι οικιακές εγκαταστάσεις,  που μπορεί να είναι από έναν καυστήρα μέχρι και ένα τζάκι ώστε να γίνει ενεργειακό. Αυτό θα μειώσει τις επιπτώσεις και στο εσωτερικό του σπιτιού και στην πόλη.

«Αυτές τις αλλαγές μπορεί να τις κάνει ένας δήμος, μία περιφέρεια, το κράτος. Ο Δήμος και η Περιφέρεια είναι οι πρώτοι παράγοντες διακυβέρνησης που μπορούν να παρέμβουν. Τα κόστη υπάρχουν, αλλά εάν αναλογιστούμε το όφελος από την αποφυγή των προβλημάτων στη δημόσια υγεία λόγω της κακής ποιότητας του αέρα, είναι εξαιρετικά πολύ μεγαλύτερο από το να πάρει κανείς κάποια μέτρα. Κι αυτό το όφελος είναι άμεσο», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης αναφορικά με το κόστος λήψης μέτρων.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι λαμβάνοντας τώρα ένα μέτρο αυτό δεν θα αργήσει να φέρει αποτελέσματα, καθώς αυτά θα είναι ορατά σε 2-3 χρόνια και θα υπάρξει αποφυγή προβλημάτων στην υγεία.

«Δεν είναι μόνο το  οικονομικό κόστος, αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Εάν συνυπολογίσουμε , όχι μόνο το κόστος νοσηλειών, αλλά να σκεφτούμε τις εργατοώρες που χάνονται όταν πρέπει κάποιος να κάνει θεραπεία και αφήνει τη δουλειά του. Αυτά δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπολογίσει τις επιπτώσεις όταν κάνουν νομικές παρεμβάσεις .Γιατί δεν τις εφαρμόζουμε εμείς, να τις δούμε πάνω μας πως λειτουργούν , γιατί μπορούν να λειτουργήσουν πάρα πολύ θετικά», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.