Η δακοπροσβολή απειλεί τη μικρή φετινή παραγωγή ελιάς στο Πήλιο!

Οι συνθήκες του χειμώνα και οι τελευταίες βροχοπτώσεις, δημιούργησαν συνθήκες μεγάλης ανάπτυξης του δάκου

Θύμα του …δάκου αναμένεται να πέσει η φετινή μικρή παραγωγή της ελιάς και οι αγρότες του Πηλίου ζητούν να γίνουν ψεκασμοί για να καταπολεμηθεί ο δάκος και να διασωθεί η παραγωγή. Όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Γιάννης Διανελλάκης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, φέτος η παραγωγή της ελιάς είναι μέτρια, λόγω της περυσινής μεγάλης παραγωγής που υπήρχε και αυτή την παραγωγή οφείλουμε και πρέπει όλοι οι αγρότες, παραγωγοί και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης να την προστατέψουμε και κυρίως από τη δακοπροσβολή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δακοπροσβολή αυτή την περίοδο φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ μεγάλα ποσοστά, αφού οι συνθήκες του ήπιου χειμώνα και οι τελευταίες βροχοπτώσεις, έχουν δημιουργήσει συνθήκες της μεγάλης ανάπτυξης του δάκου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί η λιγοστή παραγωγή.
Ήδη από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκε εντολή στον Συνεταιρισμό Πηλίου για τα σημεία που υπάρχει σχετική παραγωγή. «Αυτή η εντολή πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον πρώτο ψεκασμό, ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός και το μέγεθος του δάκου. Είναι κρίμα αυτή η μικρή παραγωγή να χαθεί», δήλωσε ο Γιάννης Διανελλάκης. Ο ίδιος είπε ότι φέτος υπάρχουν πιστώσεις, καθώς η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου έφερε κάποια χρήματα για τη δακοκτονία, πιστώσεις που δεν μπορούν να μεταφερθούν για τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού δακοπροσβολή σημαίνει υποβάθμιση του προϊόντος και πολλές φορές καταστροφή του. Ο ίδιος είπε ότι με τον κατάλληλο ψεκασμό, θα μπορέσει να περιοριστεί ο δάκος και να μείνει σε πολύ μικρά ποσοστά, διότι ο παραγωγός του Πηλίου έχει ανάγκη ακόμη και τη μικρή παραγωγή και θα πρέπει το κράτος να τον προστατέψει.
Τέλος, επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει με τον ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι πρόπερσι είχε έρθει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ που υποσχέθηκε ότι η δακοπροσβολή θα είναι αίτιο αποζημίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς, δυστυχώς όμως, αυτό δεν έγινε πραγματικότητα, με αποτέλεσμα ενώ κινδυνεύει ο καρπός να καταστραφεί ο παραγωγός να μην μπορεί να αποζημιωθεί.
Γι’ αυτό ζητάμε επιτακτικά να αλλάξει ο κανονισμός και να συμπεριληφθούν και άλλα αίτια όπως η δακοπροσβολή για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διανελλάκης.

Διενέργεια δολωματικών ψεκασμών

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των παρακάτω περιοχών ότι κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με τα ποσοστά και βιολογικά χαρακτηριστικά του δακοπληθυσμού που προέκυψε από τις πληροφορίες του δικτύου παγίδων (αριθμό ακμαίων, την αναλογία φύλλου και ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων του δάκου της ελιάς), τις επικρατούσες και αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα).
Ειδικότερα, διενεργείται δολωματικός ψεκασμός στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με το πρόγραμμα του αναδόχου εργολάβου ψεκασμών για τις παρακάτω περιοχές, ήτοι: Τ. Κ. Βυζίτσας, Τ. Κ. Πινακατών, Τ.Κ. Αγίου Λαυρεντίου, Τ.Κ. Άνω Λεχωνίων, Τ.Κ. Κάτω Λεχωνίων, Τ.Κ. Αγίου Βλασίου, Τ.Κ. Δράκειας, Δ.Κ. Αγριάς, Τ.Κ. Μηλεών, Τ.Κ. Καλών Νερών, Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ευρύτερη περιοχή Μυριοβρύτη και τμήματος Λεφοκάστρου της Τ.Κ. Αργαλαστής, Τ.Κ. Ξυνόβρυσης, Τ.Κ. Συκής, Πλάκα και Άγιος Δημήτριος της Τ.Κ. Νεοχωρίου, Τ.Κ. Μουρεσίου, Τ.Κ. Ανηλίου, Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Τ.Κ. Ξουριχτίου, Τ.Κ. Κατηχωρίου, Τ.Κ. Πορταριάς, Τ.Κ. Άλλης Μεριάς, Δ.Κ. Νέας Ιωνίας, Δ.Κ. Διμηνίου, Τ.Κ. Κεραμιδίου, Τ.Κ. Πτελεού και Τ.Κ. Αγίων Θεοδώρων.
Καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να συμμετέχουν και να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού για την αποτελεσματική πραγματοποίηση του έργου τους. Επίσης οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να περιορίσουν τα ποίμνια και τα μελίσσια τους μακριά από τις παραπάνω περιοχές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.