«Η κυβέρνηση άνοιξε την εστίαση για να μην στηρίζει τους εργαζόμενους»

Ο κ. Γιώργος Χότζογλου
Καυστικός ο πρόεδρος εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Γ. Χότζογλου που μίλησε στο «Ράδιο –Ένα»

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που πήρε απέναντι στην εστίαση και τον τουρισμό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους δύο κλάδους Γιώργος Χότζογλου, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποποιείται των ευθυνών της για στήριξη των εργαζομένων.
«Θα θέλαμε κι εμείς να συμμεριστούμε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των συστημικών ΜΜΕ για το άνοιγμα της Εστίασης. Αλλά δεν είναι έτσι, με τα προβλήματα να είναι πολλά, αρκετούς εργαζόμενους να μην έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους» σημείωσε ο κ. Χότζογλου, εντοπίζοντας τρεις λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Συγκεκριμένα:
-Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν άνοιξε επειδή δεν έχει εξωτερικούς χώρους.
-Οι εποχικές επιχειρήσεις εστίασης σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς παραμένουν κλειστές.
-Ακόμη και οι επιχειρήσεις που άνοιξαν, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό έχουν μειωμένα τραπεζοκαθίσματα αλλά και μειωμένο ωράριο λειτουργίας.

«Τα προβλήματα είναι πολλά
και παραμένουν μπροστά μας»

«Άρα οι συνάδελφοί μας στην πλειοψηφία τους δεν έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους. Οπότε τα προβλήματα είναι πολλά και παραμένουν μπροστά μας. Εμείς θεωρούμε ότι οι ημερομηνίες έναρξης της Εστίας και του Τουρισμού ανακοινώθηκαν προκειμένου η κυβέρνηση ν’ αποποιηθεί της όποιας στήριξης από εδώ και πέρα για τους εργαζόμενους» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Υπάρχει κατηγορία εργαζομένων που δεν έχει πάρει τίποτε στο πλαίσιο της στήριξης για την αντιμετώπισης της πανδημίας; Σύμφωνα με τον κο Χότζογλου υπάρχει, αφού όσοι εργάζονταν σε επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση ήταν στο καθεστώς αναστολής σύμβασης για τη λήψη 534 ευρώ μέχρι και το άνοιγμα της Εστίασης. Όσοι όμως ήταν εποχικοί προσπαθούσαν να επιβιώσουν με επιδόματα ανεργίας των 400 ευρώ. «Αυτή είναι η στήριξη του κου Μητσοτάκη στους συμπολίτες του που κράτησαν την οικονομία για 10 χρόνια» υπογράμμισε κατηγορηματικά.

«Να γίνει υποχρεωτική για όλους
η κλαδική συλλογική σύμβαση»

Από εκεί και πέρα η Ομοσπονδία έχει ανοίξει διάλογο με το Υπουργείο ώστε για τον Μάιο και τον Ιούνιο να επανέλθει το μέτρο αναστολής σύμβασης και για τα ξενοδοχεία, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι συνάδελφοι. Επίσης για την κλαδική συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνει υποχρεωτική για όλους, και για την Εστίαση, τη στιγμή που η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων συζητείται στο συμβούλιο Εργασίας. «Αν αθροιστούν οι δύο κλάδοι, μιλάμε για 550 χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν μπορεί να μην έχουν ρυθμιστεί οι όροι αμοιβής και εργασίας, ούτε αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, πόσο μάλλον ανθρωποφαγία με μισθούς 650 ευρώ, όταν δεν μιλάμε για μη εξειδικευμένο προσωπικό. Έτσι, εργοδότες επικαλούνται τη μη υποχρεωτικότητα της σύμβασης, και ζητούν προσωπικό με 600 και 650 ευρώ» συμπλήρωσε επίσης.
Τέλος, όσον αφορά τον Τουρισμό, ο κ. Χότζογλου εκτίμησε ότι θα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι σε σύγκριση με το 2019, κάτι που μελέτες δείχνουν ότι θα συμβεί από το καλοκαίρι του 2023. «Αυτό πάντως θα είναι ανάσα και για τους εργαζόμενους αλλά και για την οικονομία της χώρας» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.