«Η κυβέρνηση μας έχει αφήσει έρμαιο στις διαθέσεις των εργοδοτών, αλλά κυρίως στην δική της ιδεοληψία»

Δριμεία κριτική απ΄τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Γ. Χότζογλου

Έρμαια στις διαθέσεις των εργοδοτών αλλά και στην ιδεοληψία της έχει αφήσει τους εργαζομένους στον επισιτιστικό- τουριστικό κλάδο η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χότζογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. Ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον κλάδο, ενώ επεσήμανε πως τόσο δύσκολες καταστάσεις δεν είχαν ζήσει οι εργαζόμενοι ούτε στην εποχή των μνημονίων.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις κ. Χότζογλου στον δικό σας κλάδο;

Δυστυχώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού βιώνουμε καταστάσεις που όμοιες δεν έχουμε ζήσει. Ούτε την εποχή των μνημονίων ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν είχαμε αυτή την κατακρήμνιση των εργασιακών δικαιωμάτων και αυτή την απώλεια 100% του εισοδήματός μας. Δεν είναι μόνο οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή σύμβασης ή κάποιοι που θα μπουν στο ταμείο ανεργίας. Στον επισιτισμό από τους 400.000 εργαζόμενους που είμαστε σε όλη την Ελλάδα, ελάχιστοι έχουν καταφέρει να μπουν στις ρυθμίσεις. Οι εποχιακά εργαζόμενοι στην εστίαση έχουν να δουν εισόδημα από την περσινή σεζόν.

Αυτό γίνεται γιατί δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις;

Ακριβώς. Επειδή οι συνάδελφοί μας στην εστίαση δεν έχουν το δικαίωμα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης δεν είχαν το δικαίωμα να μπουν στην αναστολή σύμβασης άρα και στην αποζημίωση ειδικού σκοπού. Το κράτος έρχεται και λέει ότι για να σου δώσω βοήθεια το καλοκαίρι με ένα έκτακτο επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο θα πρέπει να μην έχεις βρει δουλειά, αλλά θα πρέπει και να έχεις επιδοτηθεί αυστηρά το 2019 με 80 ημέρες επιδότηση ανεργίας, δηλαδή τρεις μήνες και πέντε ημέρες, αν είχες 81 ή 79 ημέρες σε «πέταγε» έξω και η επιδότηση αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Μάταια προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον Διοικητή του ΟΑΕΔ ότι η πλειοψηφία του κλάδου στην εστίαση που δουλεύει εποχικά, δουλεύουν στην νότια Ελλάδα, όπου εκεί οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την επιμήκυνση της σεζόν, με αποτέλεσμα το ταμείο ανεργίας να ξεκινάει πιο αργά και να τελειώνει και πιο αργά. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, τελείωσε η επιδότησή τους τον Μάρτιο του 2020. Αυτούς τους «πετάει» έξω. Κι όσοι καταφέρανε και πήραν αυτό το επίδομα ανεργίας Ιούνιο, Ιούλιο Αύγουστο, επειδή έχουμε βαρεθεί την κυβέρνηση να βγαίνει και να λέει ότι παρατείνονται τα επιδόματα ανεργίας, σας πληροφορώ ότι αυτό το επίδομα ανεργίας δεν παρατάθηκε, γιατί είχε τον χαρακτήρα του έκτακτου.

Άρα, λέτε ότι άλλα προαναγγέλλονται και φτάνουν στα δικά μας αφτιά και άλλα τελικά υλοποιούνται;

Δεν σας κάνει εντύπωση ότι έχουμε ζητήσει από τον ΟΑΕΔ επίσημα να μας δώσει τα στοιχεία, πόσοι εργαζόμενοι επιδοτήθηκαν πέρυσι στον κλάδο μας με ταμείο ανεργίας και πόσοι τελικά μπήκανε στις ρυθμίσεις. Γιατί δεν το δίνει αυτό ο ΟΑΕΔ; Γιατί θα δουν την τεράστια διαφορά που υπάρχει. Είναι τρομακτικά μεγάλος ο αριθμός των συναδέλφων οι οποίοι έχουν μείνει εκτός ρύθμισης. Βέβαια, όλες οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να «τρέχουν». Δεν έχει μπει κανένας ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση, όπως και τα υπόλοιπα φορολογικά που μέχρι τέλος του έτους, μόνο τα τέλη κυκλοφορίας είναι 1,5 δις ευρώ. Συνολικά όλο το πακέτο που πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες μέχρι 31/12/2020 είναι 3,5 δις ευρώ. Με την πλειοψηφία των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης ή «παρκαρισμένους» σε ανεργία. Πως θα πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις και πως θα ζήσουν οι οικογένειες; Με 9 ευρώ την ημέρα που μας δίνει αυτή τη στιγμή το κράτος; Ή με 7; Έχουμε τον κ. Σταϊκούρα να βγαίνει να μας θυμίζει μία φράση «λεφτά υπάρχουν», γιατί αυτό μας είπε πριν δέκα ημέρες , ότι έχουμε 32 δις αποθεματικό, να το ρίξουμε στη μάχη καταπολέμησης του κορωνοϊού. Και αυτή τη στιγμή που κάνει αυτές τις δηλώσεις, εμάς μας μειώνει περαιτέρω τη βοήθεια. Γιατί μας λέει τέλος τα 534 ευρώ για σας, τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό τώρα κάντε τα χαρτιά σας για ταμείο ανεργίας.
Δηλαδή από τα 534 να πέσουμε στα 400 ευρώ. Για να βγει ένα επίδομα ανεργίας προ κορωνοϊού περιμέναμε 40 με 60 ημέρες. Τώρα εάν καταθέσουμε τα χαρτιά μας τον Νοέμβριο, πότε θα πληρωθούμε; Πως θα κάνουμε Χριστούγεννα; Είναι τραγική η κατάσταση. Δυστυχώς η κυβέρνηση είχε στα χέρια της ένα βαλσαμωμένο πουλί και της πέταξε. Δεν υπήρχε πιο εύκολο πράγμα από αυτό που λέγαμε από τον Μάρτιο. Να επιδοτηθούν όλοι οι συνάδελφοι από τον επισιτισμό και τον τουρισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα στοιχεία μας τα έχουμε στην ΕΡΓΑΝΗ, μας επιδοτούν κάθε χρόνο με το επίδομα ανεργίας, φαίνονται από τις ΑΠΔ που καταθέτουν οι εργοδότες ποιοι δουλεύαμε το 2019 και ποιοι το 2020. Είναι μία πανεύκολη διαδικασία. Προφανώς ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των εργαζομένων και δεν ήθελαν να δώσουν χρήματα. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και την ανάλγητη στάση των εργοδοτών σε ότι αφορά την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία έληξε και έχουμε μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την ανανέωσή της και ήρθαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την απαίτηση να μειωθούν οι μισθοί σχεδόν 20%. Στα 534 ευρώ είναι η πλειοψηφία του κλάδου και από αυτά δεν επιβαρύνεται ο εργοδότης, ούτε καν με τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα ξενοδοχεία που άνοιξαν φέτος το καλοκαίρι ήταν απαλλαγμένα 100% από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Λέτε πως δεν μπορούν οι επιχειρηματίες, να επικαλεστούν ότι λόγω της έλλειψης δουλειάς δεν μπορούν να διατηρήσουν τους μισθούς σας;

Ποιους μισθούς; Ποιος δουλεύει αυτή τη στιγμή; Ένα 10%. Ποιο ξενοδοχείο είναι ανοιχτό; Ποιο έχει πληρότητα; Υπάρχουν μονάδες που απασχολούν 200 άτομα και αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας λειτουργούν με δέκα εργαζόμενους. Οι υπόλοιποι πληρώνονται από το κράτος. Επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πρότασή τους και καταλήγουμε στο συμπέρασμα για να μην γίνουμε γραφικοί σε μια χώρα που μετρά 100 νεκρούς την ημέρα, είναι αστείο να μιλάμε για μειώσεις μισθών και διευθέτηση ωραρίων εργασίας. Είμαστε ξεκάθαροι προς τους εργοδότες, τους λέμε να ανανεωθεί η σύμβαση ως έχει για έναν χρόνο και τον Αύγουστο –Σεπτέμβριο του 2021, εδώ θα είμαστε, να έχει περάσει αυτή η κρίση, για να διαπραγματευτούμε κάτω από κανονικές συνθήκες. Δεν γίνεται εν μέσω πανδημίας να ζητάς να μειωθούν οι μισθοί. Δεν βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε- έξι. Και σ’ αυτό πρέπει να πάρει θέση η πολιτεία, τα κόμματα, οι φορείς. Δεν μπορούν από τον κλάδο που επλήγει τόσο πολύ από την πανδημία να ζητούν τέτοιες μειώσεις μισθών.

Αυτή η κατάσταση προφανώς θα έχει επιπτώσεις και στο 13ο και τον 14ο μισθό;

Δεν υπάρχουν αυτά στον κλάδο μας. Αυτά καταργήθηκαν εμμέσως. Υπάρχει νομοθεσία στη χώρα που λέει ότι το επίδομα άδειας δίνεται από τον εργοδότη. Αυτό δεν έχει αλλάξει στην πανδημία. Αλλά πόσοι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι πήραν φέτος επίδομα αδείας; Πόσοι συνάδελφοί μου θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων; Όσοι το πάρουν θα είναι 534 ευρώ.

Πιστεύετε πως τα προβλήματα θα συνεχιστούν και μετά την άρση του Lockdown;

Δεν θα πατήσουμε ένα κουμπάκι και θα γυρίσουμε στο 2019, όχι μόνο στον κλάδο μας, αλλά σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό θέλει σύνεση, ρεαλισμό. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κανιβαλίσουμε τον κλάδο μας, να κανιβαλιστούν οι συνάδελφοί μας με μισθούς των 500 και 600 ευρώ. Μας εγγυάται κανείς ότι το 2021 θα έχουμε ή δεν θα έχουμε τουρισμό; Επομένως διαψεύστηκαν όσα μας έλεγαν το καλοκαίρι, που μας έλεγαν ότι θα ανοίξουμε και θα έχουμε τουρίστες. 85% κάτω ήταν ο τουρισμός με έσοδα 4 δις ευρώ. Αντί να έρθει η πολιτεία να στηρίξει τους εργαζόμενους, μας έχει αφήσει έρμαιο και στις διαθέσεις των εργοδοτών, αλλά κυρίως στην δική της ιδεοληψία ότι την κρίση αυτή πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Μέτρα προστασίας υπάρχουν γι’ αυτούς που δουλεύουν;

Εάν εφαρμόζονταν τα μέτρα προστασίας που είχαν βγει από τον ΕΟΔΥ τον Απρίλιο, τότε στον κλάδο μας έπρεπε να είχαμε δει αύξηση των θέσεων εργασίας. Γιατί τα πρωτόκολλα έλεγαν ότι ο πελάτης που μπαίνει στο ξενοδοχείο δεν ακουμπάει απολύτως τίποτα. Ούτε μπουφέ, ούτε μεσημεριανό, τα φέρνει όλα ο υπάλληλος. Μόνο στο πρωινό αντί για έναν σερβιτόρο έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον τρεις. Εμείς όμως είδαμε μείωση προσωπικού, στις μονάδες που λειτουργούσαν. Τα πρωτόκολλα πήγαν περίπατο γι’ αυτό και είδαμε και κρούσματα σε υπαλλήλους που κόλλησαν κορωνοϊό. Δεκάδες συνάδελφοι στα Χανιά, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο κολλήσανε κορωνοϊό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.