Η τεχνολογία δίνει… «μάτια» σε τυφλούς Βολιώτες

Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες με προβλήματα όρασης, κινούνται με εφαρμογές κινητού τηλεφώνου !

Στις ηλεκτρονικές εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιούνται μέσω «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή ο Βολιώτης Θρασύβουλος Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχουν επιλογές, έστω και αν αυτές δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές.
Για παράδειγμα αναφέρθηκε στην εφαρμογή «Βe My Εyes» που την υποστηρίζουν τα «έξυπνα» τηλέφωνα και διευκολύνει τους τυφλούς και γίνεται εγγραφή τους αλλά και εθελοντών. Έτσι όποιος θέλει μία μικρή βοήθεια σε οτιδήποτε, το σύστημα βρίσκει τον πρώτο διαθέσιμο εθελοντή. Με τη βοήθεια της κάμερας ο εθελοντής βλέπει αυτό που του δείχνει ο έτερος χρήστης. «Μπορεί να δείχνει ένα σημείωμα και να το διαβάσει ο εθελοντής, ή ένα χώρο που θέλει ο τυφλός για να βρει ένα αντικείμενο» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα τόνισε ότι καλό είναι όσοι θέλουν μιας και το κόστος είναι δωρεάν, να γράφονται ως εθελοντές σε παγκόσμιο επίπεδο. «Πλέον υπάρχουν Έλληνες εθελοντές αλλά δεν είναι πολλοί επειδή η εφαρμογή δεν είναι τόσο γνωστή, ούτε άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Επίσης υπάρχει και η εφαρμογή DEMI ASSISTANT που λειτουργεί με φωνητικές εντολές ακόμη και για τηλεφωνικές κλήσεις. Επίσης υπάρχει η εφαρμογή Lazarillo που χρησιμοποιεί το GPS και κατευθύνει τους χρήστες με σημεία όπου βρίσκονται καταστήματα ή δίνει οδηγίες για οποιαδήποτε μετακίνηση και πορεία» τόνισε επίσης.
«Δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση»
Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρόπουλος που είναι μέλος του συλλόγου ΜΑΤΥ ατόμων με προβλήματα όρασης, ανέφερε ότι αν και υπάρχει πλέον η τεχνολογία, κανένα μέσο δεν έχει κρατική στήριξη και δεν υπάρχουν οδηγίες από φορείς για την εγκατάσταση και εκπαίδευση.
Τέλος επεσήμανε ότι αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται περισσότερο από άτομα που βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα κάποιες εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να τις προσαρμόζουν στις δικές τους ανάγκες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.