«Η Ξένια Καλογεροπούλου ανέπτυξε την ιδεολογική αντίληψη της σχέσης του παιδιού με το θέατρο»

Η Τασούλα Τσιλιμένη για την αναγόρευση της γνωστής ηθοποιού σε Επίτιμη Διδάκτορα

Στις 8 το βράδυ σήμερα το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσει τελετή αναγόρευσης της Ξένιας Καλογεροπούλου σε Επίτιμη Διδάκτορα και η κ. Τασούλα Τσιλιμένη Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας, Αφήγησης και Μυθοπλασίας/ Δημιουργικής Γραφής στο Τμήμα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την απόφαση αυτή του Τμήματος, αλλά και την προσφορά της αγαπημένης ηθοποιού στο παιδικό θέατρο.

Όπως επεσήμανε η κ. Τσιλιμένη το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του ΠΘ είναι από τα πρώτα Παιδαγωγικά Τμήματα, που από την ίδρυσή του συμπεριέλαβε στον οδηγό σπουδών μαθήματα σχετικά με τη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση, τη θεατροπαιδαγωγική και την αξιοποίηση της θεατρικής τέχνης και του κουκλουθεάτρου.

«Επιλέχθηκε η κ. Καλογεροπούλου γιατί ήταν εκείνη που έχει καταφέρει να αναδείξει το παιδικό θέατρο, κυρίως με την ίδρυση της θεατρικής παιδικής σκηνής «Μικρή Πόρτα» και να αλλάξει όλο το σκηνικό γύρω από το θέατρο για παιδιά και νέους», σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια. Συμπλήρωσε πως η κ. Καλογεροπούλου ίδρυσε και την παιδική σκηνή με τον Γιάννη Φέρτη, με τα έργα που παρουσιάζονται να είναι υψηλού επιπέδου ως προς το καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό αποτέλεσμα.

«Οι θεατρικές παραστάσεις από το 1972 έως και σήμερα, έχουν φέρει έναν καινούργιο αέρα στο θέατρο στην εκπαίδευση. Επίσης, το Εργαστήριο Θεάτρου «Ξένια Καλογεροπούλου» από την ίδρυσή του με τις συνεχόμενες παιδαγωγικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες αναδεικνύει την εξαιρετική συμβολή της Ξένιας Καλογεροπούλου στον χώρο του θεάτρου στην εκπαίδευση. Επιδεικνύει ένα πρωτοποριακό έργο στην αισθητική αλλά και στην ιδεολογική αντίληψη της σχέσης του παιδιού με το θέατρο», υπογράμμισε η κ. Τσιλιμένη για το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, η οποία εκτός των άλλων έχει μεταφράσει σχεδόν 30 θεατρικά έργα, ενώ έχει συγγράψει και βιβλία για παιδιά.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Κορδάτος του παραλιακού συγκροτήματος.

Η κ. Τασούλα Τσιλιμένη

Να δίνουν χρόνο οι γονείς στα παιδιά από την βρεφική τους ηλικία

Με αφορμή και την σημερινή παγκόσμια ημέρα γονέων η κ. Τσιλιμένη αναφέρθηκε στις σημερινές σχέσεις γονέων- παιδιών και στην κρίση που πολλές φορές υπάρχει μεταξύ τους, με την πανδημία να έχει παίξει ρόλο, σύμφωνα με την ίδια, στην αυξημένη έντασή της.

Η κ. Τσιλιμένη επεσήμανε πως το θέατρο είναι μία θεραπευτική τέχνη και παρακολουθώντας παραστάσεις που θίγουν τέτοια θέματα γονέων και παιδιών μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, η ίδια αναφέρθηκε και στα πιο βαθιά αίτια της κρίσης αυτή, σχολιάζοντας πως οι γονείς θα πρέπει να επανεξετάσουν το θέμα της προσέγγισης των παιδιών τους και της επικοινωνίας τους από τη στιγμή που τα παιδιά τους ήταν βρέφη.

«Εκεί θα πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα, γιατί είμαστε πολύ απασχολημένοι, δεν έχουμε χρόνο, πιέζει το εργασιακό περιβάλλον, θεωρούμε ότι είναι πολύ μωρά για να ασχοληθούμε μαζί τους κι έτσι στήνουμε μια σχέση η οποία είναι επικοινωνιακή και είναι  δύσκολο να την ξεμπλέξουμε αργότερα. Προσωπική μου άποψη είναι πως από την ημέρα που γεννηθεί ένα μωρό πρέπει να βρίσκουμε χρόνο, για να έχουμε μία υγιή, όμορφη και ανώδυνη σχέση», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως αυτή τη σχέση θα πρέπει να μην την εγκαταλείπουν οι γονείς και συνεχώς να παλεύουν για εκείνη.

Επιπλέον η κ. Τσιλιμένη έθεσε και το ζήτημα της άποψης που έχουν οι γονείς για τους εκπαιδευτικούς και πως μιλούν για εκείνους, επηρεάζοντας ουσιαστικά τα παιδιά και τη συμπεριφορά τους.

« Η οικογένεια είναι το πρώτο σχολείο για το πως στήνουμε συμπεριφορές, το δεύτερο είναι το σχολείο. Εάν ως γονείς αποδυναμώνουμε τον θεσμό του εκπαιδευτικού, μιλώντας πολλές φορές απαξιωτικά, ακόμη κι αν υπάρχει ένα δίκιο, καλό θα ήταν ο γονιός να βρίσκει άλλους τρόπους,  πιο κομψούς, παρά να καταγγέλλει εύκολα μία συμπεριφορά ή μια άποψη που μπορεί να έχει ένας εκπαιδευτικός, γιατί εκεί χάνεται ο σεβασμός κι όταν χαθεί ο σεβασμός μπαίνει το ερώτημα τι είναι σεβασμός γενικότερα, πως τον εκφράζουμε. Δεν λέμε ότι πρέπει να σιωπούμε, αλλά να βρίσκουμε τρόπους για να κάνουμε τα παιδιά μας με μια κριτική σκέψη, να την αναπτύξουν κι αν το κάνουν αυτό και η δική μας σχέση με αυτά θα έχει βελτιωθεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τέλος πως η συζήτηση με επιχειρήματα θα βοηθήσει στην αλλαγή του τοπίου αρχικά ως άνθρωποι κι έπειτα ως γονείς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.