Ιανουάριο τα πρώτα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης για τους θανάτους από καρκίνο στο Βόλο

Όπως τόνισε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης, για τους θανάτους από καρκίνο στην περιοχή μας και στη Θεσσαλία, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για να ληφθούν μέτρα προστασίας του πληθυσμού.
Τα παραπάνω τόνισε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης, που έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα και τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, είχε την ευαισθησία να χρηματοδοτήσει την αναδρομική μελέτη, δηλαδή από κάποια χρόνια στο παρελθόν, μέχρι σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, ελέγχονται στοιχεία καρκινοπαθειών στο Νοσοκομείο Βόλου και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, από τον πλέον αρμόδιο φορέα που είναι η έδρα επιδημιολογίας και στατιστικής τα Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε ο γιατρός.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, από τη μελέτη αυτή, που θα περιλαμβάνει και τις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, λόγω του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, θα διαπιστωθούν τα κρούσματα και θα υπάρχει εικόνα για τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή μας.
Ο κ. Τσάμης θύμισε ότι το θέμα είχε «κολλήσει» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι που είχε αναδείξει ο Ιατρικός Σύλλογος και μετά τη διαβεβαίωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, το πρόβλημα ξεπεράστηκε. Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα, πρέπει να συνεχιστεί, διότι το επόμενο βήμα θα είναι η προοπτική μελέτη για την περιοχή μας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα πρώτα συμπεράσματα, θα ανακοινωθούν πιθανόν τον Ιανουάριο του 2018, για τα κρούσματα καρκίνου σε σχέση με το παρελθόν και πιθανόν ανά περιοχή, κάτι που «θα μας βοηθήσει να αναφερόμαστε στο θέμα των καρκίνων με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι με υποθέσεις».
Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Μ. τόνισε ότι αν γνωρίζουμε ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, θα μπορέσουμε να πάρουμε στη συνέχεια μέτρα.

Να συμμετάσχει και ο Δήμος
Ο κ. Τσάμης έκανε λόγο για πανελλήνια πρωτιά και δήλωσε ότι «οι φωνές και οι αγωνίες μας έπιασαν τόπο» και συμπλήρωσε ότι ως κοινωνία των πολιτών και των φορέων «πρέπει να φωνάζουμε, έστω και αν καμία φορά είναι υπερβολικές οι φωνές, για να επαγρυπνούν οι αρμόδιοι φορείς και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους». Ο ίδιος τόνισε ότι στην επιδημιολογική μελέτη πρέπει να συμμετάσχει και ο Δήμος Βόλου, που πρέπει να ασχοληθεί και με τα θέματα υγείας των πολιτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.