Μιχάλης Ζουμπουλάκης στο Ράδιο ΕΝΑ: « Αδυναμία της κυβέρνησης να «χτυπήσει» τα καρτέλ»

Χρειαζόμαστε πιο πολύ …Ευρώπη, είπε ο Καθηγητής του ΠΘ

Κρίση χρέους, νόμισμα, κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές και πληθωρισμός ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση του Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη με τον Δημήτρη Καρεκλίδη στο Ράδιο ΕΝΑ με τον Καθηγητή να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η λύση των οικονομικών προβλημάτων αλλά και των κοινωνικών θα λυθεί εάν όλοι στην ΕΕ κάνουμε ένα βήμα μπροστά, εάν βάλουμε στη ζωή μας πιο πολύ … Ευρώπη. Ο κ. Ζουμπουλάκης μίλησε όμως και για την Ελλάδα και κατά πόσο η ακρίβεια και ο πληθωρισμός μπορεί να ελεγχθεί και υπογράμμισε ότι στη χώρα μας η κυβέρνηση αδυνατεί να «χτυπήσει» τα καρτέλ, που είναι η αιτία αυτής της χρόνιας πλέον αύξησης των τιμών.

 

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη και πόσο επηρεάζει την Ελλάδα

Ο κ. Ζουμπουλάκης κλήθηκε να σχολιάσει το πρόσφατο άρθρο του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Στουρνάρα για την κρίση χρέους σημειώνοντας ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος οφείλει να προειδοποιεί για τους επερχόμενους κινδύνους και χωρίς να δημιουργείται πανικός, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο σενάριο.

Ήδη, σύμφωνα με τον Καθηγητή του ΠΘ το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει το 112% και αναμένεται να φτάσει το 120% . «Δεν μας πλησιάζει ακόμη, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε την «πρωτοκαθεδρία» που έχουμε στην Ευρώπη να έχουμε το μεγαλύτερο χρέος. Μόνο το δικό μας χρέος είναι απολύτως αντιμετωπίσιμο γιατί είναι 350 δις, ενώ το δικό τους είναι πολλά τρις», εξήγησε ο κ. Ζουμπουλάκης και έδωσε ένα παράδειγμα για το πως οι οικονομίες της Ευρώπης συνδέονται.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε τις χώρες του ευρώ σαν μια μεγάλη οικογένεια που κατοικεί σε ένα τριάρι. Αν αρρωστήσει ένα μέλος δύσκολα θα τη γλιτώσουν και οι άλλοι, όσο υγιείς και να είναι», είπε.

Πως όμως μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας από μία κρίση χρέους στη Γαλλία; Η απάντηση έρχεται από τον κ. Ζουμπουλάκη, ο οποίος σημείωσε ότι μπορεί να επηρεαστεί εμμέσως εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του δημόσιου χρέους είναι οι γαλλικές τράπεζες, των οποίων τα χρέη τα ανέλαβε το γαλλικό δημόσιο και  το γαλλικό δημόσιο αναμένει από την Ελλάδα να εισπράξει τα οφειλόμενα. Άρα εμμέσως το ελληνικό δημόσιο χρέος συνδέεται με το γαλλικό δημόσιο χρέος, όπως και με όλα τα υπόλοιπα χρέη όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

«Το πρόβλημα κινδυνεύει να ενταθεί εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας που υπάρχει τώρα στη Γαλλία και δύσκολα θα λυθεί τους άμεσους μήνες. Όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει προβλήματα πολιτικής αστάθειας δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις οικονομικές», τόνισε ο Καθηγητής επισημαίνοντας ότι κυβερνήσεις όπως της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας κοιτάζουν πρώτα το εθνικό τους συμφέρον και ύστερα το συμφέρον της Ευρώπης.

«Όσοι κοιτάζουν το εθνικό τους συμφέρον, στην πραγματικότητα υποσκάπτουν το μέλλον αυτού του οικοδομήματος που λέγεται Ε.Ε.. Από τη στιγμή που η Ελλάδα το 1981 υπέγραψε την ένταξή της στην ΕΟΚ παραχώρησε μια σειρά από αρμοδιότητες έξω από τη χώρα. Ορισμένοι 43 χρόνια μετά δεν το έχουν καταλάβει. Όταν μπήκαμε στο ευρώ χάσαμε και τον έλεγχο του εθνικού νομίσματος. Αλλά όταν είχαμε τον έλεγχο του εθνικού νομίσματος, τι κάναμε; Θυμάται κανείς τις υποτιμήσεις; Η δραχμή ήταν πάντοτε ένα ασταθές νόμισμα. Με εξαίρεση την 20ετία ‘53-73. Αυτό το πρόβλημα τώρα δεν το έχουμε», υπογράμμισε.

Η λύση είναι να έχουμε περισσότερη Ευρώπη

Έχοντας μία ενδεχόμενη κρίση χρέους να διαχειριστεί η ΕΕ, οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει την ανιούσα όπως και ο πληθωρισμός και σε αυτό η λύση, σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη δεν είναι να πάμε πίσω, αλλά μπροστά.

«Η λύση είναι να ενοποιηθούν τραπεζικά συστήματα στην Ευρώπη, να ενοποιηθούν δημοσιονομικά συστήματα. Δεν είναι δυνατόν η Βουλγαρία να έχει φορολογία 10% κι εδώ να έχουμε 19%. Μπορεί να ψηφίζει κάποιος πατριωτικά, αλλά όταν είναι για την τσέπη του, μπορεί να πάει στη Βουλγαρία να κάνει το εργοστάσιο ή να βάλει βενζίνη, ή να φτιάξει τα δόντια του. Τα βήματα μπροστά είναι περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη.

Δεν χρειαζόμαστε Μελόνι, Λεπέν , Όρμπαν, Βελόπουλους κτλ που λένε πρώτα η πατρίδα κι ύστερα όλοι οι άλλοι να πάνε να πνιγούνε, διότι είναι σαν να είσαι σε μια πολυκατοικία καίγεται το διαμέρισμα του τρίτου ορόφου , εσύ είσαι στον δεύτερο και λες δεν με πειράζει», ανέφερε ο ίδιος.

Τόνισε δε, πως η πολιτική κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή  στην Ευρώπη κινδυνεύει να την κάνει πιο εσωστρεφή, δηλαδή να κάνει τα κράτη να σκέφτονται πολύ πιο κοντόφθαλμα κι έχοντας εθνικιστικές πλευρές απ’ ότι να σκέφτονται ευρωπαϊκά, κι αυτός είναι ο κίνδυνος .

Η πληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένη

Σε ότι αφορά στη χώρα μας και σε ενδεχόμενη αλλαγή των όρων δανειοδότησής της, εάν υπάρχουν τριγμοί σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ο κ. Ζουμπουλάκης υπογράμμισε ότι η πληρωμή του δημοσίου χρέους είναι εξασφαλισμένη χάρη στο τρίτο μνημόνιο μέχρι το 2060 κι έχουμε δόσεις καθορισμένες.

«Εκείνο που αλλάζει είναι η δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους. Μπορούμε όπως έκαναν οι κυβερνήσεις μετά το 2019 αυτό το χρέος να μειώνεται και εξαιτίας του γεγονότος ότι δανειζόμαστε φθηνότερα και ξεπληρώνουμε ακριβότερα δάνεια.

Η Ελλάδα δανείζεται αυτή τη στιγμή στα δεκαετή ομόλογα με 3.5% , η Γαλλία είναι στο 3,2%. Αυτό μας επιτρέπει να δανειζόμαστε για να κάνουμε κι άλλα πράγματα, ό,τι δηλαδή χρειάζεται το κράτος για να λειτουργήσει καλύτερα», ανέφερε, επισημαίνοντας όμως ότι οι δημόσιες δαπάνες δεν είναι ανεξάντλητες και  όταν λέει κάποιος ότι θα μειώσει τους φόρους πρέπει να πει πως θα το κάνει και από που θα βρει τα χρήματα.

«Ναι» στο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα

Ένα από τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την είσπραξη των φόρων ήταν και το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες, μία κίνηση όμως που βρήκε πολλές αντιδράσεις στην κοινωνία και την οικονομία με την κυβέρνηση να σχεδιάζει διορθώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη η Ελλάδα έχει 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και η συμμετοχή αυτών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις δεν είναι ανάλογη με αυτή των μισθωτών και συνταξιούχων.

«Έρεπε να γίνει κάτι. Εγώ ήμουν υπέρ αυτού του μέτρου. Τώρα εάν έχουν γίνει αδικίες, εάν υπάρχουν πράγματα που μπορούν να διορθωθούν όπως πχ να ληφθούν υπόψη οι οικογενειακές δαπάνες στο τεκμαρτό εισόδημα, ας γίνουν. Είναι μια μικρή διόρθωση δεν αναιρεί τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Ο Μητσοτάκης είχε δίκιο να φορολογήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επί της αρχής έχει δίκιο η κυβέρνηση», επεσήμανε.

Η κυβέρνηση απέτυχε να ελέγξει τα καρτέλ

Τη στιγμή όμως που οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τα νέα δεδομένα, διαμαρτυρίες καθημερινές υπάρχουν και σε κάθε νοικοκυριό για την διαρκή ακρίβεια.

«Κυκλοφόρησε μία μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών στην οποία λέγεται ότι από τις 365 ημέρες του χρόνου οι Έλληνες δουλεύουν περίπου 130, τις μισές δηλαδή για να πληρώσουν τους φόρους εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ.

Ο πληθωρισμός ήρθε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2021 και σιγά σιγά κλιμακώθηκε εξαιτίας του ρωσοουκρανικού πολέμου, είχαμε ήδη πρόβλημα κι έχει να κάνει με την ολιγοπωλιακή σύνδεση της αγοράς, δηλαδή τα  μεγάλα κυκλώματα των εμπόρων λιανικής, των λαχανικών, κρεάτων, τυροκομικών κτλ, των λεγόμενων καρτέλ.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι χρηματοδότες της κυβέρνησης, οι λιγότερο κακές γλώσσες λένε αδυναμία της κυβέρνησης να χτυπήσει αυτά τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτά αποτελούν την πηγή της δημιουργίας του πληθωρισμού τροφίμων και άλλων ειδών που επηρεάζονται εξαιτίας αυτού του πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουμπουλάκης.

Υπογράμμισε δε, ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε αυτό τον τομέα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αλλάζει συνεχώς πολιτικές, μία με τα market pass που κατάργησε, μετά πήγε σε κατευθείαν ελέγχους βάζοντας πρόστιμα σε εταιρείες που είχαν υπερ-κανονικά κέρδη το οποίο είναι και ενάντια στη φύση του συστήματος και δεν δικαιολογούνται από την αύξηση των πωλήσεων.

«Αυτός που επωφελείται περισσότερο απ’ όλους από τον υψηλό ΦΠΑ και τους φόρους είναι η κυβέρνηση. Ένα 80% είναι φόροι σε ένα λίτρο βενζίνης, άρα όσο η τιμή της ανεβαίνει, τόσο τα έσοδα της κυβέρνησης μεγαλώνουν. Τα 85 δολάρια το βαρέλι δεν δικαιολογούν το 1,90 ευρώ/ λίτρο στη βενζίνη. Είναι μία συνειδητή, συστηματική πολιτική», είπε ο Καθηγητής του ΠΘ για την πολιτική που ακολουθεί σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι τα πράγματα εδώ δεν τα έχει σκεφτεί σωστά.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.