Ιατρικό καμπανάκι για Βολιώτες!

«Οι άνω των 65 ετών, με προβλήματα υγείας να μην εκτίθεται στον ήλιο» τονίζει ο παθολόγος Απ. Παντσάς

Πολλοί ήταν εκείνοι που τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών χρειάστηκαν τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, καθώς λιποθύμησαν σε διάφορα σημεία του Βόλου, εξαιτίας του καύσωνα. Τα περιστατικά αφορούσαν κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν άντεξαν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κατέρρευσαν.
Ο έμπειρος Βολιώτης παθολόγος κ. Απόστολος Παντσάς μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή δίνοντας συμβουλές σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια του καύσωνα.
«Όταν κάποιος εκτίθεται στον ήλιο η θερμοκρασία δεν είναι αυτή που περιμένουμε ότι θα είναι πχ 35 ή 36 βαθμοί Κελσίου, αλλά πιο υψηλή. Κατά συνέπεια ένας άνθρωπος που δεν είναι στα… πρώτα του νιάτα και ενδεχομένως έχει προβλήματα υγείας και ίσως λαμβάνει και κάποια φάρμακα θα πρέπει να αποφύγει παντελώς να κινηθεί προς τα έξω. Θα πρέπει να καθίσει σπίτι, να καθίσει στη δροσιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντσάς τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του καύσωνα ή της προβλεπόμενης υψηλής θερμοκρασίας , πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο.

Ακόμη και ένα βαρύ γεύμα…
«Θα πρέπει να μένουμε σε σκιερά μέρη, μακριά από χώρους που έχει συνωστισμό. Διότι ότι όταν υπάρχει συνωστισμός, ανεβαίνει η θερμοκρασία. Αποφεύγουμε να δουλεύουμε κυρίως όταν υπάρχει άπνοια και υγρασία, γιατί τα πράγματα είναι πιο επιβαρυμένα», συμπλήρωσε ο γιατρός.
Ωστόσο, όπως συνέχισε, ακόμη κι ένα βαρύ γεύμα μπορεί να είναι αιτία να δρομολογηθεί μία κακή κατάσταση για τον οργανισμό, δηλαδή μία λιποθυμία.
«Έχοντας μία μόνιμη χαμηλή πίεση, ή μία αναιμία που δεν είναι φοβερά θέματα υγείας, όταν όμως βρίσκεται ένας άνθρωπος υπό την επήρεια μιας αυξημένης θερμοκρασίας κάνει όλο το σώμα αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση, να μην επαρκεί η αιμάτωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει. Ακόμη όταν πίνει αλκοόλ και είναι κάτω από τον ήλιο, το να ζαλιστεί είναι το μόνο άμεσο παρεπόμενο», υπογράμμισε ο κ. Παντσάς.
Σημείωσε ότι ειδικά στους ανθρώπους από 65 ετών και άνω χρειάζεται προσοχή και αποφυγή του ήλιου. «Εάν είναι κάποιος μετά τα 65, ίσως έχει ντυθεί λανθασμένα, δηλαδή δεν φορά ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, ίσως να έχει εργαστεί, να έχει πιει, να έχει πάρει κάποια φάρμακα, χρειάζεται προσοχή», τόνισε ο γιατρός και συνέστησε σε όλους να ενυδατώνονται καταναλώνοντας νερό, ίσως λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό, να υπάρχει αποφυγή οινοπνευματωδών, ενώ καλό θα ήταν να γίνονται χλιαρά ντους, μα φορούν καπέλο και ίσως μαντήλι στον λαιμό.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.