Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου σε όλη την Ελλάδα… εκτός του Βόλου

Στο Ράδιο ΕΝΑ μίλησε η Αθηνά Καρτάλου Γεν. Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Μια ξεχωριστή δράση διοργανώνει την Τρίτη 26 Μαρτίου το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου καθώς στην προσπάθειά του να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον του κοινού για τις ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, υλοποιεί την Ημέρα του Ελληνικού Κινηματογράφου σε όλους τους κινηματογράφους της χώρας, πλην του Βόλου, στον οποίο από τον Σεπτέμβριο λόγω των πλημμυρών δεν λειτουργεί κάποια αίθουσα.

Η κ. Αθηνά Καρτάλου, γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου και τον στόχο της.

Η ίδια τόνισε πως πρόκειται για μία καινούργια δράση και είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διοργανώνει μία τέτοιους είδους εκδήλωση, καθώς το ΔΣ του Κέντρου και όλη η ομάδα του θεώρησαν υποχρέωσή τους να ανταποκριθούν στην διαφορετική κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η κινηματογραφική αίθουσα και η ταινία στην μετά covid εποχή.

«Βρεθήκαμε σε μία νέα πραγματικότητα, οι άνθρωποι μέσα στον covid και στον εγκλεισμό, εξοικειώθηκαν πολύ με τις πλατφόρμες, με διαφορετικούς τρόπους για να δουν ταινίες, έμειναν μέσα, φοβήθηκαν την αίθουσα και το έξω όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη κι έτσι έγινε μία μεγάλη καμπή.Ο κόσμος εμπιστεύτηκε και γύρισε πρώτα στο θέατρο και σταδιακά, αλλά εντυπωσιακά καλά ξαναγύρισε στην κινηματογραφική αίθουσα σιγά σιγά», σχολίασε η κ. Καρτάλου.

Για τους λόγους υλοποίησης της Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου η ίδια τόνισε πως στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα, συμβολικό, να επιστρέψει ο κόσμος στις κινηματογραφικές αίθουσες, να στηριχθούν οι ιδιοκτήτες αιθουσών, αλλά και να προβληθούν ελληνικές παραγωγές, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τα 4 τελευταία χρόνια και είναι αυτές οι ταινίες που επλήγησαν πιο πολύ λόγω της περιόδου του κορωνοϊού και των μέτρων εγκλεισμού. Μάλιστα, το αντίτιμο ήταν μόλις 3 ευρώ.

Στις ταινίες που θα προβληθούν είναι και ταινίες που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα covid του Υπ. Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης σεναρίων, ταινιών, animation, ντοκιμαντέρ για την περίοδο covid, που έβγαλε εξαιρετικά αποτελέσματα, μιας και σύμφωνα με την Καρτάλου η ταινία μικρού μήκους «Airhostess- 737», πήγε σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και έφτασε μέχρι τα Όσκαρ!

«Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι πολύ δυναμικός σε σχέση και με τη χρηματοδότηση που υπάρχει η δυνατότητα να έρχεται και σε σχέση και με την ίδια μας την γλωσσική κι γεωγραφική έκταση.  Η γλώσσα δεν είναι πια εμπόδιο. Η ελληνική παραγωγή εκτείνεται σε όλα τα είδη που έχουν αυτή τη στιγμή ενδιαφέρον. Δεν είναι μόνο η ταινία μεγάλου μήκους, που και σε αυτή διαπρέπουμε, αλλά έχουμε παντού επιτυχίες κάθε χρόνο στα φεστιβάλ με διαφορετικές ταινίες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καρτάλου.

Συμπλήρωσε πως η ταινία μικρού μήκους δεν είναι πια ένα σκαλί για να πας στη μεγάλου μήκους , υπάρχουν άνθρωποι που την υπηρετούν συστηματικά κι αυτό είναι το αντικείμενό τους. Υπάρχει επίσης το ντοκιμαντέρ, που είναι μία άλλου τύπου προσέγγιση στα πράγματα και άλλου τύπου παραγωγή και στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικοί δημιουργοί. Αυτό που ανεβαίνει πολύ τώρα, όπως ανέφερε η κ. Καρτάλου,  είναι τα animation, με μια σειρά animation Ελλήνων δημιουργών να έχει ήδη ξεχωρίσει και να ενδιαφέρει μία πλατφόρμα, η οποία τους ανέθεσε να κάνουν μία ολόκληρη σειρά.

Πρόγραμμα κινηματογράφου και στα σχολεία

Ωστόσο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μέσω της προώθησης των ταινιών προσπαθεί να «μπει» και στα ελληνικά σχολεία, διδάσκοντας πληθώρα μηνυμάτων και σε μαθητές αλλά και σε εκπαιδευτικούς.

Η κ. Καρτάλου μίλησε για το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ που υλοποιείται, το Cinedu, η οποία είναι μία πλατφόρμα ταινιών  ανοιχτή σε όλους τους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους μαθητές, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου με διαφορετικά προγράμματα και ταινίες για κάθε ηλικία.

«Δεν διδάσκει άμεσα κινηματογράφο, δεν καλλιεργεί τη φιλοδοξία να γίνεις κινηματογραφιστής, αλλά δίνει τη δυνατότητα μέσω του κινηματογράφου να καταλάβεις καλύτερα την υπόλοιπη σχολική ύλη που έχεις.

Όλες οι ταινίες συνοδεύονται από υλικό επεξεργασμένο, πολύ προσεκτική εκπαιδευτική δουλειά, για να βοηθά εκπαιδευτικούς να θέσουν τα κατάλληλα ερωτήματα. Υπάρχει σύστημα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών γι’ αυτό. Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια το έχει κάνει τόσο αγαπητό. 1700 σχολεία απ’ όλη την επικράτεια είναι μέσα και το Cinedu αποτελεί και τεράστια λύση για την απασχόληση των μαθητών στις ελεύθερες ζώνες, με δημιουργικά θέματα. Στην πλατφόρμα αυτή έχουν συνδεθεί και σχολεία από τη Μαγνησία.

Είμαστε παρόντες για να στηρίξουμε τον Βόλο στο θέμα του κινηματογράφου

Μιλώντας για τον κινηματογράφο η συζήτηση ήρθε και στην έλλειψη κινηματογραφικής αίθουσας στον Βόλο, μετά τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα πολλοί Βολιώτες να φτάνουν στις γειτονικές πόλεις και κυρίως στη Λάρισα για να δουν μία ταινία.

«Μας στεναχωρεί ότι ο Βόλος αυτή τη στιγμή δεν έχει κινηματογραφική αίθουσα. Μέσα στους σκοπούς μας δεν είναι αυτό το κομμάτι, ωστόσο σε οτιδήποτε μας ζητηθεί, με οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία εμείς θα είμαστε εκεί να υποστηρίξουμε για να υπάρχει μία αίθουσα, να βοηθήσουμε στον προγραμματισμό των ταινιών. Αυτές οι κινήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, δείχνουν με συμβολικό τρόπο την αγάπη και επιστροφή κοινού στην αίθουσα, σκοπεύουν να παρακινήσουν έναν επιχειρηματία, μία δημοτική αρχή να μπουν στη διαδικασία να επενδύσουν στην κινηματογραφική αίθουσα, γιατί μία καλή αίθουσα δεν πηγαίνει ποτέ χαμένη. Μία αίθουσα έχει πολλαπλές χρήσεις και πιστεύω ότι  οποίες τεχνολογίες έρθουν, η αίθουσα πάντα θα κρύβει το μαγικό κομμάτι της συναισθηματικής σύνδεσης με την κινηματογραφική εμπειρία», κατέληξε η κ. Καρτάλου.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.