Κ. Αγοραστός: «Να αναλάβει η Περιφέρεια με τους φορείς της Θεσσαλίας το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου»

Τόνισε ο Περιφερειάρχης στο Ράδιο ΕΝΑ

Να αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με όλους τους θεσσαλικούς φορείς τη διαχείριση του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός από το βήμα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΠΕΔ Θεσσαλίας και του Δήμου Αλμυρού για την ανάπτυξη του αεροδρομίου. Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε τη θέση του μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, τονίζοντας πως πάντα η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητούσε το αεροδρόμιο και συνεχίζει αυτή η πρόταση να είναι στο τραπέζι.

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πάντα κοντά στο αεροδρόμιο, όπως δεν έχει τη δυνατότητα να λύνει προβλήματα και να παρεμβαίνει, καθώς δεν έχει αρμοδιότητα.

«Δεν μπορούμε να επέμβουμε δραστικά και να πάρουμε αποφάσεις που να δημιουργήσουμε ελκυστικότητα στο αεροδρόμιο.  Το αεροδρόμιο βοηθά την Εύβοια, τη Μαγνησία, τη Λαμία και όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο. Είναι ένα αεροδρόμιο που μπορεί να αναπτυχθεί, χρειαζόμαστε όμως και μεγάλα ξενοδοχεία στην περιοχή για να μπορέσουν να έρθουν τα τσάρτερς ή μεγάλες πτήσεις, όπως έγινε και με το Κόστα Ναβαρίνο. Οι εγκαταστάσεις εκεί «τράβηξαν» το αεροδρόμιο και έγιναν ταυτόχρονα και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οι μεγάλες εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν στον Αλμυρό αλλά και σε άλλες περιοχές και όχι στο Πήλιο λόγω του χαρακτήρα του και του καθεστώτος που επικρατεί.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης υπάρχουν τρεις δρόμοι που μπορούν να ακολουθηθούν για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου. Ο πρώτος είναι να το αναπτύξει το κράτος, καθώς ανήκει στην ΥΠΑ, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν γίνει βήματα προώθησης και διαφήμισης του αεροδρόμιου. Ο δεύτερος τρόπος είναι να μπει στο σύστημα της Fraport ή άλλης εταιρείας, που όμως δεν έχει μπει μέχρι στιγμής και η τρίτη λύση είναι να κάνουν την απόπειρα οι τοπικοί φορείς, δηλαδή η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλίας, τα Επιμελητήρια, οι Σύνδεσμοι Βιομηχάνων, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο.

«Η πραγματικότητα δείχνει ότι έχουμε ένα αεροδρόμιο που μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε περισσότερο σε όφελος των πολιτών και της καλύτερης μετακίνησης των Θεσσαλών και των κατοίκων της κεντρικής Ελλάδας. Οι φορείς λένε να επιχειρήσουμε και να προσπαθήσουμε να το αναβαθμίσουμε. Αφού εμείς κάνουμε τις προσπάθειες,  τουλάχιστον να έχουμε και τη δυνατότητα της παρέμβασης», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός ενώ απαντώντας στο γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου εξέφρασε ότι δεν έχει ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο είπε χαρακτηριστικά πως «Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη».

Μπορούν να γίνουν και μεταφορές cargo

Στο μεταξύ ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην πρόταση που ακούστηκε στην εκδήλωση της ΠΕΔ για χρήση cargo στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου. Ο κ. Αγοραστός δεν φάνηκε αρνητικός ως προς την πρόταση αυτή, σημείωσε όμως πως μπορεί να δρα παράλληλα με τον τουριστικό χαρακτήρα του αεροδρομίου, ο οποίος είναι σημαντικός να διατηρηθεί.

«Το cargo είναι μια άλλη υπόθεση, ιδιωτική, που συζητιέται χρόνια ίσως είναι ώριμο τώρα, αλλά είναι μια ιδιωτική επένδυση και μπορεί να γίνει εάν πάρει την άδεια του αεροδρομίου κι αν γίνουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις. Είναι μια προοπτική, ένας νέος δρόμος. Αεροδρόμια cargo δεν υπάρχουν πολλά στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Χρειάζεται για τα θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα για να φτάνουν μέσα σε λίγες ώρες στις αγορές του Μονάχου ή σε άλλες κεντρικές αγορές, αλλά είναι μια ιδιωτική επένδυση δεν είναι θέμα δημόσιο. Αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του αεροδρομίου. Είναι άλλο θέμα η μετακίνηση προϊόντων κι άλλο θέμα το τουριστικό προϊόν, που θέλουμε το αεροδρόμιο να έχει μεγαλύτερη κίνηση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.