Κ. Γαργάλας στο Ράδιο ΕΝΑ: «Τεράστιοι οι φόβοι μας για τα λύματα στο Αγκίστρι»

Εκφράζοντας ανησυχία για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού

Στο σημείο όπου εντοπίζονται ημιστερεά λύματα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Κώστας Γαργάλας, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέγεθος του προβλήματος, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, υποψιαζόμενος ακόμη και μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα διατύπωσε απορίες για την ορθότητα λειτουργίας των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.
«Είχα την ευκαιρία να δω δια ζώσης την κατάσταση, παρευρισκόμενος σε μία σειρά από διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Η οσμή ήταν συγκεκριμένου περιεχομένου και τέτοια προσιδίαζε σε αστικό λύμα. Οπτικά, ήταν ένα αναβλύζον υγρό, όχι απλά θολό, αλλά πολύ πηχτό. Έτσι, ελήφθησαν δείγματα για να τα πάμε στο χημείο και περιμένουμε τις αναλύσεις για να πιστοποιήσουν τους φόβους μας που είναι τεράστιοι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργάλας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το πρόβλημα στο οποίο όλοι θα πρέπει να εστιάσουν δεν είναι μόνο το ότι έσπασε ένας αγωγός, ή αν προέρχεται από κύριο αγωγό, ή αν πρόκειται για έναν αγωγό που εξαερίζει το σύστημα. «Όλα αυτά τα τεχνικά προβλήματα επιλύονται. Το πρόβλημα είναι η ποιότητα του υλικού που είναι αυτή που βγαίνει από τον βιολογικό καθαρισμό και διοχετεύεται στη θάλασσα. Το υλικό που κυκλοφορούσε θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί και να διοχετεύεται στον Παγασητικό» τόνισε για να συμπληρώσει την εκτίμηση ότι αν αυτό το υλικό αποτελεί προϊόν του βιολογικού καθαρισμού, τότε υπάρχει πρόβλημα με τον βιολογικό καθαρισμό. Επεσήμανε δε ότι υποτίθεται ότι με όλα τα στάδια επεξεργασίας του, το τελικό προϊόν θα πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά., δεν πρέπει να έχει στερεά υπολείμματα και να είναι απαλλαγμένο από συγκεκριμένες ουσίες. «Αν λειτουργεί κανονικά ο βιολογικός καθαρισμός, το τελικό προϊόν θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να διοχετεύεται στα δίκτυα άρδευσης ή για βιομηχανική χρήση, ώστε να εξοικονομηθεί το πόσιμο νερό» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Καταλήγοντας, κάλεσε τόσο την παράταξη της συμπολίτευσης στον Δήμο Βόλου όσο και αυτές της αντιπολίτευσης να δουν το όλο θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα.«Αν οι φόβοι βγουν αληθινοί, τότε έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και γενικότερα με το περιβάλλον και θα πρέπει να αποφύγουμε αυτήν την καταστροφή» τόνισε ο κ. Γαργάλας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.