Κ. Ματσιόλης: «Έτοιμα τα φαρμακεία για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Ματσιόλης
Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου , προβλήματα ωστόσο, με τον προσωπικό γιατρό

Ομαλά φαίνεται ότι κυλά η διαδικασία προμήθειας εμβολίων για τη γρίπη αυτό το φθινόπωρο με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστα Ματσιόλη να επισημαίνει ότι η διαδικασία του εμβολιασμού ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι τότε δεν εκτελούνται οι συνταγές. Ο κ. Ματσιόλης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή αναφέρθηκε και στον προσωπικό γιατρό, με τον ίδιο να επισημαίνει πως υπάρχουν προβλήματα στη συγκεκριμένη εφαρμογή, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τους ασφαλισμένους.

Λαρυγγίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες

Μιλώντας για τη γρίπη και για την πορεία της, ο κ. Ματσιόλης σημείωσε ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει σημάδι γρίπης, ούτε άλλο ζήτημα σε έξαρση και επικινδυνότητα για να ανησυχήσει τους πολίτες. Εκτίμησε δε, πως οι πολίτες που κάθε χρόνο κάνουν το εμβόλιο της γρίπης θα ανταποκριθούν και φέτος.
«Φέτος είναι μια περίοδος που η κοινωνία είναι ανοιχτή, δεν έχει περιορισμούς και δεν υπάρχει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα. Με αυτό το γεγονός, εκτιμώ ότι γυρνάμε στην προ covid εποχή κι άρα αυτή η κατάσταση θα επιφέρει τις γνωστές λαρυγγίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται κι αυτό θα υπενθυμίζει στους πολίτες την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολίου και κυρίως στους πολίτες που είναι χρόνια πάσχοντες ή άνω των 60 ή μικρές ηλικίες και οι όποιες άλλες ειδικές κατηγορίες που κρίνονται από τον γιατρό», επεσήμανε.
Παράλληλα, σημείωσε πως τα φαρμακεία έχουν κανονική ροή στον εφοδιασμό των εμβολίων σε αντίθεση με άλλες χρονιές που μέσα στον Οκτώβρη παραδίδονταν στα φαρμακεία, οι πρώτες δόσεις εμβολίων.

Το εμβόλιο χορηγείται αποκλειστικά μέσω
συνταγογράφησης, δεν διατίθεται επί πληρωμή

«Φέτος έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα. Οι πληροφορίες λένε πως θα υπάρχει μια κανονική ροή. Οι πολίτες πρέπει να έχουν στο νου τους ότι η περίοδος εμβολιασμού ξεκινά από 1η Οκτωβρίου. Μέχρι τώρα είναι κλειστή, επομένως δεν μπορούμε να εκτελέσουμε καμία συνταγή εμβολίων. Το εμβόλιο χορηγείται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον γιατρό. Δεν μπορούμε να το διαθέσουμε επί πληρωμή στους πολίτες. Χορηγείται από τα φαρμακεία, γίνεται από τους φαρμακοποιούς ως μία ακόμη υπηρεσία προς τους πολίτες δωρεάν και εκτιμώ ότι όλα θα πάνε καλά», υπογράμμισε.
Ξεκαθάρισε δε, πως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως οι πολίτες για το εμβόλιο του κορωνοϊού θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών. Ωστόσο, υποστήριξε πως «ο εμβολιασμός κατά του covid-19, είναι το μόνο μας όπλο να αντισταθούμε ενάντια στη φονική αυτή νόσο. Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει πολλά με τους εμβολιασμούς. Θα γίνεται και φέτος, όπως ορίζονται οι επαναληπτικές δόσεις, και δεν συγχέονται με τον εμβολιασμό της γρίπης».

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα
ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό

Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί και της Μαγνησίας έχουν εμπλακεί με τον νέο θεσμό που προωθεί η πολιτεία, αυτόν του προσωπικού γιατρού. Οι ασφαλισμένοι μπορούσαν με τη βοήθεια των φαρμακοποιών να βρουν διαθέσιμο προσωπικό γιατρό και να εγγραφούν, ενώ μπορούν πάλι με τη βοήθεια των φαρμακοποιών να κλείνουν τα ραντεβού τους.
Ωστόσο κι εδώ υπάρχουν προβλήματα με τον κ. Ματσιόλη να τονίζει ότι «Ένα 80% των πολιτών στη χώρα μας βρίσκει ανταπόκριση στο να κλείσει ραντεβού στον προσωπικό γιατρό μέσω των φαρμακείων, αλλά … δεν υπάρχουν ραντεβού. Από τη μια η πολιτεία ωθεί τους πολίτες να γραφτούν στον προσωπικό γιατρό, από την άλλη , προειδοποιεί με τιμωρία τους πολίτες που δεν έχουν γραφεί με αυξήσεις στις συμμετοχές τους. Σε πολλές περιπτώσεις συνταγογραφημένων φαρμάκων ο πολίτης με τα σημερινά δεδομένα πληρώνει πάνω από 50% συμμετοχή, υπάρχουν και περιπτώσεις που πληρώνει και 100%. Εδώ η πολιτεία λέει να τιμωρήσει, όσους δεν έχουν γραφτεί από ένα χρονικό διάστημα και μετά, με ένα 10% επιπλέον συμμετοχή. Όμως δεν υπάρχουν και ραντεβού για να κλείσουν».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών επεσήμανε ότι από τη μια η πολιτεία δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε ένα κορυφαίο γεγονός κι από την άλλη ανακοινώνει πρόστιμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.