Καμιά φορολογική δήλωση δεν θα μπορεί να υποβληθεί!

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
Εάν προηγουμένως ο φορολογούμενος, δεν έχει πιστοποιημένα δηλώσει στο taxis, e-mail του και κινητό!

Μπροστά σε νέα δεδομένα που αφορούν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που αποκτά μια … ακόμη περισσότερο αγχωτική διαδικασία, κυρίως για τους ηλικιωμένους, που δεν είναι χρήστες της τεχνολογίας, βρίσκονται από φέτος οι φορολογούμενοι!

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, καμιά φορολογική δήλωση δεν θα μπορεί να υποβληθεί, εάν προηγουμένως ο φορολογούμενος, δεν έχει πιστοποιημένα δηλώσει στο taxis, e-mail του και κινητό, τα οποία ως τώρα, μπορεί να ήταν ακόμη και ανενεργά, είτε παλιά, είτε αχρησιμοποίητα, είτε ακόμη και των ίδιων των λογιστών… Η διαδικασία πλέον, θα πρέπει να γίνει για τα ΑΦΜ όλων των μελών μιας οικογένειας…

Ρεπορτάζ Ηλίας Κουτσερής

Ποια η διαδικασία που θα ακολουθείται
Τη σημαντικότητα της δημιουργίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τόνισε ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς και την αντίστοιχη καθημερινή του χρήση, καθώς, όπως εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, δεν θα μπορέσει διαφορετικά ο πολίτης να προβεί στη διαδικασία υποβολής της φορολογικής του δήλωσης. Γιατί; Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων και Λογιστών του Νομού Μαγνησίας εξήγησε πως για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία στην πλατφόρμα χρειάζεται επικαιροποίηση προσωπικών στοιχείων, διαδικασία που επιτελείται μέσω ενός ενεργού mail.

Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών θα γίνει ανεξαιρέτως σε όλους τους φορολογούμενους και ανεξαρτήτως ηλικίας. Όσοι έχουν επαφή και σχέση με την τεχνολογία η κίνηση στην οποία πρέπει να προβούν είναι η εισαγωγή στην πλατφόρμα του Taxisnet και η επικαιροποίηση των ήδη δηλωμένων στοιχείων. «Πρέπει να δηλώσουν το email που είναι σε ισχύ», τονίζει ο ίδιος και συνεχίσει εξηγώντας τη διαδικασία.

«Την ίδια στιγμή θα λάβουν ένα απαντητικό email από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα περιέχει έναν εξαψήφιο αριθμό, τον οποίο στη συνέχεια θα περάσουν στο Taxisnet, ώστε να γίνει η πιστοποίηση των στοιχείων που απαιτείται». Ο κ. Κεχαγιάς σημείωσε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σημαντική και σοβαρή, καθώς πλέον στην εποχή που ζούμε, ό, τι έγγραφο σταλεί από την εφορία, θα σταλεί μέσω email. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι πολίτες δεν ακολουθήσουν την παραπάνω διαδικασία δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την φορολογική τους δήλωση.

«Υπάρχουνε ευθύνες και υποχρεώσεις»
Σχετικά με τις ομάδες των ανθρώπων που είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά και δεν έχουν επαφή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο κ. Κεχαγιάς προτείνει να αναλάβει τη διαδικασία κάποιος οικείος τους από το οικογενειακό περιβάλλον, να δημιουργήσουν mail το οποίο θα είναι σε ισχύ και το οποίο, όπως συμβουλεύει, θα πρέπει να ελέγχεται συνεχώς. Σημείωσε δε ότι στις περιπτώσεις των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων υπάρχει επιλογή να δηλωθεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εξίσου κάποιου συγγενικού προσώπου, ως δεύτερο, σε περίπτωση που η πρώτη δηλωθείσα διεύθυνση δεν λάβει το mail.
Τέλος, σχετικά με το αν μπορεί ο φορολογούμενος να βάλει ως δεύτερη διεύθυνση του λογιστή του ή του δικηγόρου, ο κ. Κεχαγιάς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως από πλευράς του υπάρχουνε ευθύνες και υποχρεώσεις οι οποίες δεν είναι εύκολο να έρθουν εις πέρας, εφόσον είναι πολλές και δεν εμπίπτουν όλες στο πεδίο εργασίας του.

Τι αναφέρει επίσημα η ΑΑΔΕ
Πολίτες και νομικά πρόσωπα, καθώς και νομικές οντότητες, που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας», τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, ήτοι τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνά τους (Κινητό & Σταθερό τηλέφωνο).

Για την ηλεκτρονική επικοινωνία με την ΑΑΔΕ μπορείτε να δηλώσετε:
• Το «Προσωπικό e-mail», ως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία έχετε πρόσβαση η ίδια / ο ίδιος.
• Στη διεύθυνση αυτή λαμβάνετε κάθε είδους ενημερωτικά μηνύματα της ΑΑΔΕ και όλες τις ειδοποιήσεις για όλες τις πράξεις και έγγραφα που κοινοποιούνται στο λογαριασμό (θυρίδα) σας στην ψηφιακή πύλη myAADE, περιλαμβανομένων αυτών που ενδεχομένως περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που δεν αφορούν φορολογικές δηλώσεις ή φορολογικές υποχρεώσεις σας.
• Το e-mail του Βοηθού σας, δηλαδή του προσώπου σας βοηθά στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών σας (επιλέγοντας τη σχέση σας με τον Βοηθό σας από αποκλειστική λίστα ρόλων, όπως λογιστής, σύμβουλος, συγγενής/οικείο πρόσωπο).
• Στο mail του Βοηθού σας αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την κοινοποίηση σας στην ψηφιακή πύλη myAADE, πράξεων, εγγράφων και ενημερωτικών μηνυμάτων της ΑΑΔΕ, εξαιρουμένων αυτών που ενδέχεται να περιέχουν προσωπικά δεδομένα (ευαίσθητα ή μη) που δεν αφορούν φορολογικές δηλώσεις ή φορολογικές υποχρεώσεις σας (πχ πρόστιμα ανεμβολίαστων, κοινοποίηση ατομικών ειδοποιήσεων καταβολής μη φορολογικών υποχρεώσεων, όπως πρόστιμα τροχαίας, υποχρεώσεις υπέρ τρίτων κλπ).
• Μπορεί να επιλέξετε (check-box), στο mail του Βοηθού να αποστέλλονται και ειδοποιήσεις οι οποίες αφορούν ή περιέχουν προσωπικά δεδομένα (ευαίσθητα ή μη) που δεν σχετίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις σας. Εάν δεν γίνει αυτή η επιλογή, οι ειδοποιήσεις για τα θέματα αυτά αποστέλλονται μόνο στο «Προσωπικό e-mail» σας. Εφόσον δεν καταχωρήσετε τέτοιο, η κοινοποίηση για τα θέματα αυτά πραγματοποιείται κατά τις κείμενες διατάξεις (πχ συστημένη επιστολή, επίδοση).
• Ο Βοηθός μπορεί να αφαιρέσει το mail του από τη μερίδα σας, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε προηγουμένως δηλώσει «Προσωπικό e-mail».
Υπενθυμίζουμε ότι οι κωδικοί χρήσης TAXISnet (username, password) είναι αυστηρά προσωπικοί και παρακαλούμε να εξασφαλίσετε την ορθή χρήση τους, καθώς ενέργειες που εκτελούνται μέσω των κωδικών αυτών σας δεσμεύουν».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.