Καμία τελεσίδικη απόφαση για το Δικαστικό Μέγαρο

Σύσκεψη τριών κυβερνητικών βουλευτών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα

Μεγάλη έκταση έχει δοθεί τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της επίλυσης του χρόνιου ζητήματος του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου. Καμία επίσημη απόφαση δεν έχει παρθεί σύμφωνα με τον βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνο Μαραβέγια, ενώ αποκλειστικές πληροφορίες της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ θέλουν να υπάρχει την επόμενη εβδομάδα σύσκεψη των τριών κυβερνητικών βουλευτών κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου, Θανάση Λιούπη και Κωνσταντίνου Μαραβέγια με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα και να βρεθεί η κατάλληλη οδός, μετά από την απαιτούμενη συζήτηση των φορέων. Στο μεταξύ, οι δικαστικοί υπάλληλοι εκφράζουν την αντίδρασή τους στην σύγχυση που επικρατεί τονίζοντας ότι είναι κάθετα αντίθετοι σε μια απλή ανακαίνιση του παρόντος κτηρίου.
Ουσιαστικά, χαμένοι στη μετάφραση… φαίνεται πως είναι οι τοπικοί φορείς σε ότι αφορά το θέμα που έχει αναδειχθεί εκ νέου με θέρμη και δεν είναι άλλο από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.
Πρόσφατα η βουλευτής της Ν.Δ. Ζέττα Μακρή συνοδεία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου βρέθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, προωθώντας ως λύση την ανακαίνιση του υπάρχοντος νεοκλασικού κτηρίου και την παράλληλη ανέγερση τετραώροφου συνοδού κτηρίου.
Η πρόταση αυτή, όμως δεν έχει συζητηθεί με τους φορείς της πόλης, ούτε καν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει μπει σε μία δημόσια διαβούλευση και η διάσταση απόψεων είναι υπαρκτή.

Κ. Μαραβέγιας: Κάποιοι μπορεί να έχουν ενδόμυχες επιθυμίες

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία τελεσίδικη απόφαση για το Δικαστικό Μέγαρο, υπάρχει όμως η πρόθεση και έχει τεθεί ως προτεραιότητα η επίλυση αυτή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ εμμέσως καυτηρίασε την προσπάθεια που γίνεται τεχνηέντως για την προώθηση της μίας λύσης, αυτής της ανακαίνισης του υπάρχοντος κτηρίου.
“Από τη στιγμή που το Υπουργείο θα υποδείξει τη λύση, σ’ αυτή θα συνταχθούν όλοι. Εγώ επιφυλάσσομαι, δεν έχω κανενός είδους πληροφόρηση, που να οδηγεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση – ανακαίνιση υπάρχοντος ή μετεγκατάσταση- δεν έχει ληφθεί απόφαση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Προφανώς κάποιοι μπορεί να έχουν τις ενδόμυχες επιθυμίες τους προς τη μία ή την άλλη λύση, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία”.

Ν. Καπούλα: Έχουμε πολύ δρόμο για το αποτέλεσμα

Για το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα, η οποία σημείωσε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να επιλύσει το ζήτημα, είναι προς τη θετική κατεύθυνση, χρειάζεται όμως πολύς ακόμη δρόμος για το αποτέλεσμα.
Τόνισε πως η οδηγία του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι τα Δικαστικά Μέγαρα σε κάθε πόλη θα πρέπει να έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και να έχουν μία εικόνα σοβαρή και σωστής λειτουργίας. “Εμείς εδώ στην πόλη έχουμε ένα Δικαστικό Μέγαρο, που έχει εσωτερικά καταρρεύσει και είναι ένα κτήριο που χρειάζεται αλλαγή της όψης με σεβασμό πάντα στον χαρακτήρα που έχει δοθεί από την Αρχαιολογία”, ανέφερε.
Το ΤΕΕ μετείχε πριν από κάποια χρόνια σε μια διαδικασία χωροθέτησης Δικαστικού Μεγάρου. Εκείνο που ίσχυε τότε, σύμφωνα με την κ. Καπούλα ήταν το απαγορευτικό από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού σε οποιαδήποτε προσθήκη στο υπάρχον κτήριο.
“Βέβαια να ξεκαθαρίσω ότι τότε υπήρχε απόλυτη απαγόρευση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, από το Υπουργείο Πολιτισμού για οποιαδήποτε επέκταση. Αυτό λοιπόν ήταν το κρίσιμο σημείο, άρα αυτό που θα άφηναν να λάβουμε υπόψη μας ήταν η ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου και βεβαίως με τις αντιδράσεις των υπαλλήλων και των δικαστικών ότι δεν έχει επάρκεια χώρου, δηλαδή εάν ανακαινίσουμε το κτήριο αυτό, ακόμη κι αν μπαίνανε στη διαδικασία αυτή, δεν επαρκούν οι χώροι για να μπορέσει να λειτουργήσει σαν Δικαστικό Μέγαρο. Αν αλλάζουν αυτά τα δεδομένα τώρα προφανώς αλλάζει και ο τρόπος λήψης απόφασης, συνεπώς η συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό με την κ. Μενδώνη, δεν ξέρω αν πραγματικά θα δώσει νέα δεδομένα”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Καπούλα σχετικά με το προηγούμενο σκεπτικό κατάθεσης προτάσεων.
Εκείνο που προτείνει το ΤΕΕ Μαγνησίας είναι να μορφοποιηθεί η πρόταση που προκρίνεται, να υπάρξει μία αρχιτεκτονική λύση, η οποία θα κριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι δεν προσβάλει την αισθητική του υφιστάμενου κτηρίου και να υπάρξουν και οι πολεοδομικοί όροι, που αφήνουν την επέκταση στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο. “Τότε μπορεί να προχωρήσει, όμως χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα υπάρξουν εγγράφως από τα αρμόδια Υπουργεία , δεν θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και να προχωρήσει”, συμπλήρωσε η ίδια
Παράλληλα, ανέφερε πως λόγο στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Πολιτισμού εμπλέκεται γιατί το υπάρχον κτήριο έχει χαρακτηριστεί.
Ακόμη ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει διευρυμένη συζήτηση της πόλης με την συμβολή και του Δήμου Βόλου, καθώς έχουν μεταβληθεί οι κυκλοφοριακοί όροι στο κέντρο της πόλης, με την δημιουργία και των κυκλικών κόμβων, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα εισόδου -εξόδου των Δικαστηρίων, που τώρα γίνεται με πολλές δυσκολίες.
Τέλος τόνισε πως το ΤΕΕ Μαγνησίας είναι ανοιχτό να συνδράμει και να γίνει συμμέτοχο σε οποιαδήποτε συνεργασία και συζήτηση.

Αντίδραση των δικαστικών υπαλλήλων

Με ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων εκφράζει την αντίθεσή του στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει λάβει καμία θέση υπέρ ή κατά κάποιας πρότασης, σχολιάζοντας ότι είναι κάθετα αντίθετοι σε μια απλή ανακαίνιση του παρόντος κτηρίου.
Σημειώνουν χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι “το Υπουργείο Πολιτισμού στην ουσία το μόνο που κάνει είναι να εποπτεύει την όψη του δικαστικού μεγάρου, η οποία όψη είναι αυτή η οποία συντηρείται με χρήματα του ΔΣΒ κατά κύριο λόγο και προσωπική εργασία των δικαστικών υπαλλήλων. Δεν θα μιλήσουμε για το εσωτερικό του κτηρίου. Ούτε για την πενιχρή χρηματοδότηση επί σειρά ετών για καθαριότητα, επισκευές κλπ. Καλό θα είναι λοιπόν πριν εκφραστεί δημόσια οποιαδήποτε άποψη να υπάρχει και προσωπική γνώση και κυρίως να έχει προηγηθεί κάποια πρόταση”.
Τέλος να σημειωθεί πως οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές κ.κ. Μπουκώρος, Λιούπης και Μαραβέγιας σύμφωνα με πληροφορίες της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα για να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα, ενώ φέρεται να μην συμφωνούν στην πρόταση της ανέγερσης συνοδού κτηρίου, τεσσάρων ορόφων, στο παρόν οικόπεδο που στεγάζεται το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.