Καπούλα: «Δεν υπάρχει σαφές αίτημα της εταιρείας για το Lng- Η έγκριση της ΡΑΕ είναι συνοδευτική»

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κα Νάνσυ Καπούλα
Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρα η πρόταση της εταιρείας, καθώς μέχρι στιγμής είναι θολή

Για την έγκριση που έλαβε από την ΡΑΕ η εταιρεία Mediterranean gas προκειμένου να εγκαταστήσει πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου κ. Νάνσυ Καπούλα, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή ξεκάθαρη μια πρόταση και η έγκριση της ΡΑΕ αποτελεί ένα συνοδευτικό χαρτί μέσα σε πολλά άλλα που πρέπει να έχει η εταιρεία. Η κ. Καπούλα σημείωσε πως με το θέμα ασχολήθηκε η Επιτροπή Επιστημονικών Φορέων, καλώντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΒ κ. Αναγνώστου, ο οποίος όμως δεν είχε να προσθέσει ουσιαστικές εξηγήσεις για την επένδυση. Η πρόεδρος του ΤΕΕ ξεκαθάρισε πως όταν θα υπάρξει ξεκάθαρη η πρόταση και κληθεί ο φορέας που εκπροσωπεί να τοποθετηθεί, θα το πράξει και υπογράμμισε πως το ΤΕΕ δεν είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό στις επενδύσεις, αρκεί ωστόσο να υπάρχουν ορισμένα εχέγγυα για την τοπική κοινωνία.

«Δεν είναι μια απόφαση με κανονιστικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν αποφασίζει η ΡΑΕ για το που θα εγκατασταθεί η συγκεκριμένη εταιρεία. Η ΡΑΕ δίνει ένα χαρτί συνοδευτικό. Για να μπορέσει η εταιρεία να κάνει ένα αίτημα οπουδήποτε, θα πρέπει να έχει κάποια δικαιολογητικά. Από το ότι είναι γραμμένη στο ΓΕΜΗ, ότι έχει μετοχολόγιο κ.ο.κ,  κι  επειδή ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα  μέσα στα δικαιολογητικά είναι  και η έγκριση της ΡΑΕ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφές αίτημα της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καπούλα.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην προ μηνών παρουσίαση της εταιρείας και του Project της στο Δημαρχείο Βόλου, σημειώνοντας πως έλαβε μεν πρόσκληση, αλλά δεν παρευρέθηκε, διότι, όπως εξήγησε, τα θέματα διαβούλευσης μιας χωροθέτησης έχουν μια συγκεκριμένη διαδικασία για το πως γίνονται και δεν  γίνονται με εκδηλώσεις.

«Ως πρόεδροι εκπροσωπούμε τους φορείς. Ο φορέας μας συμμετέχει σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Όταν πρόκειται για μια τέτοια διαδικασία που αφορά σε μια πρόταση χωροθέτησης καλό θα ήταν να ακολουθούμε κανονικές διαδικασίες.  Όταν υπάρχει μία πρόταση παρέμβασης σε μία πόλη δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται μία διαδικασία γνωμοδότησης από τους τοπικούς αρμόδιους εμπλεκόμενους πολιτικούς αλλά και κοινωνικούς φορείς. Δεν έρχεται κάποιος και ανοίγει απλά ένα μαγαζί στην πόλη.Εδώ μιλάμε για μια επένδυση, που μπορεί να έχει τα υπέρ και τα κατά. Αλλά από τη στιγμή που είναι θολό το τοπίο και δεν ξέρουμε ποια είναι η επένδυση και τι εννοεί,  κανείς δεν μπορεί να τοποθετηθεί και αυτό δεν λύνεται με μια ιστορική αναδρομή του λιμανιού του Βόλου που έκανε η εταιρεία», υπογράμμισε.

 

Συζήτηση και στην Επιτροπή Επιστημονικών Φορέων της πόλης

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση της εταιρείας ήταν ασαφής, η Επιτροπή Επιστημονικών Φορέων είχε ασχοληθεί με το ζήτημα, όπως εξήγησε η κ. Καπούλα καλώντας προ μηνών τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τον ΟΛΒ κ. Αναγνώστου που είχε χειριστεί την υπόθεση. Ωστόσο ο κ. Αναγνώστου, σύμφωνα με την κ. Καπούλα δεν μπορούσε να ήταν περισσότερο διαφωτιστικός, καθώς δεν είχε περαιτέρω ενημέρωση. Παρόλα αυτά, το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου καθώς τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου όσο και του Δικηγορικού έχουν ζητήσει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί το θέμα.

Η κ. Καπούλα τόνισε πως από τη στιγμή που η εταιρεία έχει λάβει έγκριση από τη ΡΑΕ θα πρέπει να ενημερώσει και επίσημα το λιμάνι, το οποίο δεν θα πρέπει να μείνει αμέτοχο.

«Στον ΟΛΒ υπάρχει μέτοχος και ΔΣ κι εκεί θα διευκρινιστούν περισσότερο τα πράγματα. Εάν κληθούμε σε διαβούλευση από τον ΟΛΒ θα κληθούμε να καταθέσουμε τη γνώμη μας», σημείωσε.

Η ίδια αναφέρθηκε και στα ζητήματα ασφάλεια που τίθενται σε τέτοιου είδους επενδύσεις σημειώνοντας πως υπάρχουν γύρω στα δέκα ακραία σενάρια που εξετάζονται, ακόμη και από τρομοκρατικό χτύπημα. «Τα σενάρια θα εξεταστούν σε κάθε περίπτωση. Όταν κατατεθεί η ΑΕΠΟ ταυτόχρονα θα κατατεθούν και τα σενάρια θα εξετάζουν την ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία. Γιατί ένα ατύχημα έχει δύο προεκτάσεις. Το θέμα της ανθρώπινης ζωής αλλά και του θαλάσσιου ή και τοπικού οικοσυστήματος. Παρόλα αυτά η διεθνής βιβλιογραφία δίνει ένα πολύ μικρό ποσοστό σε ατυχήματα σε φορτία τέτοια lng», είπε η κ. Καπούλα, ξεκαθάρισε όμως πως η εταιρεία χρειάζεται μια πλειάδα εγκρίσεων για να κάνει την επένδυσή της από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Είναι άκομψο για μια τοπική κοινωνία να ακούγεται για μια επένδυση και να μη λένε τι είναι. Δεν κάνουμε όμως λογοκρισία επί την προτάσεων. Κακώς λογοκρίνουμε την πρόταση.

Εμείς, ως ΤΕΕ δεν λογοκρίνουμε καμία πρόταση. Δε συμμετέχουμε σε κάτι που δεν έχει τη σοβαρότητα που πρέπει, όπως η πρώτη εκδήλωση, όταν όμως κατατεθεί θα τη δούμε ως πρόταση. Και θα τοποθετηθούμε με πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα. Πάντα φροντίζοντας για το κοινό όφελος και γι’  αυτό που θα δώσει τη καλύτερη λύση για την τοπική κοινωνία. Το πρόσκαιρο κέρδος δεν είναι πάντα το καλύτερο για την τοπική κοινωνία. Βλέπουμε όλες τις παραμέτρους, είμαστε υπέρ επενδύσεων που δίνουν ανάσες τοπικά αλλά θα πρέπει να εναρμονίζονται και με τα δεδομένα της πόλης μας», επεσήμανε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος μονοπωλίου- Η προσέγγισή μας για την ενέργεια πρέπει να είναι συνολική.

«Μας συγκλονίζει αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία και βλέπουμε τι συμβαίνει όταν κάποιος έχει το μονοπώλιο. Μιλάμε για έναν πόλεμο μονοπωλίου του φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καπούλα και σημείωσε πως θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα της ενέργειας συνολικά, ξεκινώντας από την εξοικονόμηση στα σπίτια, τα εργοστάσια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

« Η ενέργεια είναι πολύ μεγάλη εξίσωση και πρέπει να δουλέψουμε σε όλους τους παράγοντες εξίσωσης. Δεν έπρεπε να έχουμε σπίτια που κοστίζουν αφόρητα στους ιδιοκτήτες. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή αυτονομία ο καθένας μας προστατεύοντας και τον πλανήτη και αποτελώντας μια αλυσίδα που το ίδιο το κράτος θα μπορεί να λειτουργήσει πιο αυτόνομα μέσα στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον», τόνισε.

Δεν υπάρχει καμία θεωρία συνομωσίας για τον δίδυμο κυκλικό κόμβο

Η κ. Καπούλα τέλος αναφέρθηκε και στην απόφαση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων που βάζει στοπ στον δίδυμο κυκλικό κόμβο μπροστά το Κοιμητήριο της Ν. Ιωνίας, επισημαίνοντας πως όταν κάνει κάποιος ένα έργο, χρειάζονται και οι απαιτούμενες διαδικασίες. «Αυτό συμβαίνει με τις εγκρίσεις. Δεν υπάρχει καμιά θεωρία συνομωσίας απέναντι στην Δημοτική Αρχή. Έχει ξεπεραστεί το θεώρημα ότι κάποιοι πολεμούν τη δημοτική αρχή», σχολίασε η ίδια χαρακτηριστικά, με αφορμή και τη επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Δήμαρχος εναντίον του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την πρώτη του αρνητική απόφαση για το θέμα.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.