Καπούλα στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η άδεια καύσης CLO καταστρατηγεί το θεσμικό πλαίσιο της χώρας»

Ζητούν την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου οι επιστημονικοί φορείς

Σε δρόμους, επιστρώσεις και επιχωματώσεις χρησιμοποιείται το νέο εναλλακτικό καύσιμο CLO, που έρχεται προς καύση σε πειραματικό στάδιο από την ΑΓΕΤ , τόνισε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Μάλιστα, η κ. Καπούλα υπογράμμισε πως το έγγραφο που ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για την καύση του εν λόγω υλικού είναι εξαφανισμένο (!) με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης να καταγγέλλουν το Υπουργείο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, τονίζοντας πως καταστρατηγείται το θεσμικό πλαίσιο της χώρας.

Η κ. Καπούλα στη συνέντευξή της αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο ΤΕΕ Μαγνησίας σχετικά με την καύση απορριμμάτων με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών φορέων.

Η επιτροπή που έχει συσταθεί και υπάρχει μόνιμη συνεργασία με το ΤΕΕ, αποτελείται από τον Ιατρικό, τον Φαρμακευτικό, τον Δικηγορικό, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, ενώ εκπροσωπούνται και οι κτηνίατροι, η Ένωση Χημικών, ο Γεωπονικός Σύλλογος και οι Φυσιοθεραπευτές. Βασικό αντικείμενο ήταν το CLO, ένα υλικό που έχει πάρει σύμφωνα και με την κα Καπούλα άδεια μεταφοράς από τη μονάδα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Αθήνα για να έρθει να καεί στην ΑΓΕΤ μία ποσότητα πέντε χιλιάδων τόνων αλλά και στην περιοχή της Εύβοιας.

«Πρόκειται για πειραματική καύση και διαπιστώσαμε ότι σε ένα ΦΕΚ του 2014 το συγκεκριμένο υλικό δεν προορίζεται προς καύση αλλά για επιστρώσεις, επιχωματώσεις και ως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό σημαίνει ότι μας φέρνουν ένα υλικό που δεν έχει προδιαγράψει κανείς για καύση» σημείωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ. Επεσήμανε δε ότι ουσιαστικά έχει καταστρατηγηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων , κάνοντας λόγο για μία εξαίρεση του θεσμικού πλαισίου, με ένα υλικό που δεν καταγράφεται στην ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ και δεν καταγράφεται αφού δεν αποτελεί καύσιμο για τη χώρα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Με ένα χαρτί προσπερνάται αυτή η διαδικασία από τη Γενική Γραμματεία. Αυτό όμως το έγγραφο δεν το έχουμε λάβει και δεν το βρίσκουμε στη Διαύγεια και αναφέρεται μέσα σε ένα έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αθήνα. Το έγγραφο δεν έχει βρεθεί ακόμη και έπρεπε να έχει κοινοποιηθεί. Δεν έχει ενημερωθεί κανένας φορέας για τίποτα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε έρευνα. Μιλάμε για ένα υλικό που δεν είναι στα προβλεπόμενα υλικά καύσης τηα ΑΓΕΤ. Το θεσμικό πλαίσιο γιατί το έχουμε και για ποιους θα ισχύει και για ποιους δεν ισχύει; Εννοείται ότι οι επιστημονικοί φορείς καταγγέλλουμε με έγγραφο τη συγκεκριμένη διαδικασία και ζητάμε από το αρμόδιο υπουργείο να πάρει πίσω όλο αυτό και να σεβαστούν οι ίδιοι το θεσμικό πλαίσιο της χώρας και τη διαφάνεια».

Παράλληλα η κα Καπούλα έθεσε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα για την καύση του CLO. «Πώς θα γίνει αυτό; Ποιος γράφει ποιες είναι οι ευθύνες της εταιρείας, του υπουργείου σε μία πιθανή αστοχία στην εκπομπή αερίων; Σε ένα υλικό που δεν έχει πάρει προδιαγραφές και η χώρα μας δεν έχει πιστοποιηθεί, ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Είναι και πρακτικό το ζήτημα και ηθικό-θεσμικό» υπογράμμισε.

Συμπληρώνοντας επίσης ότι είναι άρδην διαφορετικά τα πράγματα σε άλλες περιοχές, η πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι οι φορείς περίμεναν από το αρμόδιο υπουργείο να περιορίσει αυτού του κακού τύπου διαχείριση και κατάληξη αποβλήτων, και αντί αυτού απλοποιεί τις διαδικασίες που θα διερευνήσουμε και παρακάμπτει όλο το θεσμικό πλαίσιο που αποτελεί μία δικλίδα ασφαλείας.

Όσον αφορά τη θέληση της επιτροπής πολιτών να προχωρήσει σε νομικές κινήσεις, η κα Καπούλα έκανε λόγο για διακριτούς ρόλους, με την πλευρά των επιστημονικών φορέων να κινείται στο δικό της επίπεδο, συνεχίζοντας την προσπάθεια για την προστασία της πόλης σε θέματα όπως το περιβάλλον, η υγεία με ανοιχτές διαδικασίες, διαφάνεια, πλήρη ενημέρωση και κοινοποιημένες τις θέσεις μας προς όλους. «Είναι διακριτοί οι ρόλοι και σεβαστοί, όπως αυτός της επιτροπής πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι πλήρης θα είναι η ενημέρωση και προς τους βουλευτές, με τους επιστημονικούς φορείς να είναι στη διάθεση και των αιρετών της περιοχής για συντονισμό των κινήσεων ώστε ν’ ανακαλέσει το Υπουργείο όλη αυτή τη διαδικασία που έγινε με δική του ευθύνη και δεν έχει σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθεί η χώρα γι’ αυτά τα θέματα, όπως υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.