Καπούλα στο Ράδιο ΕΝΑ: Πληρώνουν δημότες πρόστιμα, ενώ υπάρχει παράταση στα αδήλωτα τετραγωνικά!

Ενώ ο Δήμος Βόλου έχει λάβει παράταση, ζήτησε διευκρινήσεις!

Ένας …παραλογισμός επικρατεί στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου εδώ και ημέρες, καθώς ο Δήμος έχει λάβει παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά των δημοτών του, όμως όσοι καταθέτουν τις αιτήσεις τους λαμβάνουν πρόστιμα, καθώς είναι εκπρόθεσμες! Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου κ. Νάνσυ Καπούλα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για το εν λόγω ζήτημα και τόνισε πως με τη στάση και τις διευκρινήσεις που αναμένει χωρίς λόγο ο Δήμος, ροκανίζεται η παράταση που έχει λάβει, ενώ την ίδια στιγμή οι δημότες καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους.
Όπως εξήγησε η κ. Καπούλα, υπάρχει ΦΕΚ που σύμφωνα με το οποίο όσες περιοχές επλήγησαν από τον “Ιανό” και λαμβάνουν χρηματοδότηση, έχουν πάρει παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέχρι 31/12/2020.
Σε ότι αφορά την περιοχή μας, ο Δήμος Βόλου έλαβε χρηματοδότηση γιατί υπήρξε οριοθέτηση πλημμύρας στη Ν. Αγχίαλο . Η Ν. Αγχίαλος, σημείωσε η κ. Καπούλα, είναι μια δημοτική ενότητα που ανήκει στον Δήμο Βόλου και τις χρηματοδοτήσεις για τον Ιανό τις λαμβάνει ο εκάστοτε Δήμος όχι η δημοτική ενότητα, άρα εντάσσεται ο Δήμος στην παράταση.
“Ο Δήμος Βόλου σε πρώτο στάδιο ούτε καν αναρωτήθηκε τι αναγράφει το ΦΕΚ παρά όταν πήγαιναν ο κόσμος μετά τις 30 Σεπτεμβρίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία, τους καταλόγισε πρόστιμα. Κι αυτά τα πρόστιμα είναι δεκαετίας και είναι τεράστια, τα οποία επιβαρύνεται ο δημότης”, επεσήμανε η κ. Καπούλα δίνοντας μάλιστα κι ένα παράδειγμα για το ύψος των προστίμων σημειώνοντας πως τα 20τμ ο δημότης πληρώνει πρόστιμο 550 ευρώ!
Όταν η ίδια διαπίστωσε τι συμβαίνει έστειλε αμέσως έγγραφο στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στον Δήμο Βόλου. Απάντηση επίσημη όμως από τον Δήμο δεν έλαβε.
“Στον Δήμο μπήκαν στη διαδικασία μετά τη δική μας όχληση, να ζητήσουν διευκρίνηση. Κατά την άποψή μου δεν χρειάζεται διευκρίνηση, γιατί και με συνομιλία που είχα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ μου είπε ότι η πλατφόρμα για τον Δήμο Βόλου παραμένει ανοιχτή, δηλαδή την έχει εντάξει κι εκείνος στις περιοχές που έχουν πάρει παράταση”, ανέφερε η κ. Καπούλα.
Το θέμα όμως αυτό και η καθυστέρηση λήψης των διευκρινήσεων είναι εις βάρος των δημοτών, καθώς κάποιοι έχουν ήδη πληρώσει πρόστιμο, γιατί μπορεί να βιάζονταν για κάποια μεταβίβαση.
“Ακόμη κι αν είχαν κάποια αμφιβολία θα έπρεπε ως δημοτική αρχή να είχαν διεκδικήσει την παράταση υπέρ των δημοτών”, τόνισε η κ. Καπούλα και συμπλήρωσε πως έτσι ροκανίζεται και η προθεσμία που έχει δοθεί μιας και οι δημότες που επισκέπτονται την αρμόδια υπηρεσία τους λένε να περιμένουν τις διευκρινήσεις, με αποτέλεσμα να περνά ο χρόνος.

“Εφόσον πήραμε μία προθεσμία έπρεπε να την αξιοποιήσουμε υπέρ δημοτών Ό, τι ευνοεί κάθε δημότη έπρεπε να είχε προχωρήσει. Επίσης δηλώνω την αντίθεσή μου σχετικά με τα πρόστιμα. Εδώ δεν κοιτάμε να ανοίξουμε ένα σεντούκι και να βάζουμε λεφτά των δημοτών με πρόστιμα. Δεν γίνεται επειδή υπάρχει αυτή η δυσχέρεια στους Δήμους να βάζεις πρόστιμα για το ένα για δέκα χρόνια, για πέντε χρόνια κτλ..”, είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν μπορεί το κράτος να θέλει να φτιάξει μία βάση δεδομένων, καταγράφοντας τα ακίνητα και να βάζεις στους πολίτες ένα βάρος που δεν μπορούν να το σηκώσουν.
“Ο Δήμος να κάνει καλύτερη διαχείριση στα δικά του κτήρια για να εξοικονομήσει τα ανταποδοτικά. Κάθε δήμος έχει περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας, χρηματοδοτήσεων κτλ.. Τρέχουν προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας , Αυτό πρέπει να κάνει ο δήμος, όχι να κυνηγά πρόστιμα από τους δημότες”, κατέληξε η κ. Καπούλα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.