Κατά πλειοψηφία “ναι” της Συγκλήτου για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Καθώς το Π.Θ. μεγαλώνει και παίζει ρόλο στον χάρτη ΑΕΙ της χώρας

Κατά συντριπτική πλειοψηφία (24 ψήφους προς 5) η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπερψήφισε αργά χθες το βράδυ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με διαφωνία πέντε τμημάτων για τη χωροταξική δομή.
Το Π.Θ. ζητά μονοτμηματική Σχολή στην Ιατρική, εξασφάλιση χρηματοδότησης με νέες θέσεις ΔΕΠ τουλάχιστον 130 θέσεις, επιπλέον της κατανομής της ετήσιας και επαρκή χρηματοδότηση, πολύ μεγαλύτερη από το σύνολο του αθροίσματος των τριών ιδρυμάτων.
Όπως δήλωσε μετά την επί σχεδόν πέντε ώρες συνεδρίαση της Συγκλήτου ο πρύτανης του Π.Θ. Ζήση Μαμούρης, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά παρατηρήσεις επί του ν/σ οι οποίες κατά μεγάλο μέρος υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία της Συγκλήτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο που το Π.Θ. διεκδικεί μια δυναμική θέση στο νέο πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, όπως αυτός διαμορφώνεται, το εγχείρημα αναδιαμόρφωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στη διαβούλευση, το θεωρεί πολύ θετικό.
Βασική αρχή που πρέπει να διέπει τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι παροχή υψηλού επίπεδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας σε ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύουν τις γνωστικές ανάγκες των νέων ανθρώπων και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Η Σύγκλητος αποφάσισε ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο υπηρετεί επί της αρχής τα παραπάνω και με συντριπτική πλειοψηφία 24 προς 5, υπογράμμισε ο πρύτανης.
Διαφώνησαν το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων Μηχανικών, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και το Τμήμα Ιατρικής, σχετικά με τη χωροταξική δομή του Πανεπιστημίου και θέλουν να εισάγουν ορισμένες επιμέρους τροποποιήσεις που τις θεωρούν κόκκινες γραμμές, όπως για παράδειγμα μονοτμηματική Ιατρική Σχολή, τα Πολυτεχνικά θέλουν κατάργηση των ινστιτούτων που ήδη υπάρχουν στο νομοσχέδιο και ζητούν να ξανασυζητηθεί το θέμα.
Τα θεσμικά τα οποία ασχολούνται με τα γενικά τμήματα και τη μετάβαση των μελών ΔΕΠ των δύο ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υιοθετήθηκαν από το σύνολο της Συγκλήτου, όπου η πλειοψηφία των προτάσεων για τα τμήματα υιοθετήθηκε σχεδόν από το σύνολο των μελών.
«Το βασικό θετικό στοιχείο είναι ότι το Πανεπιστήμιο αναπτύσσεται και μεγαλώνει παίζοντας ένα κεντρικό ρόλο στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας και με αυτό το σκεπτικό υπερψηφίστηκε κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Σύγκλητο», δήλωσε ο κ. Μαμούρης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.