Κερδοφορία παρουσίασε το 2020 η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

«Η πανδημία οδηγεί τις εξελίξεις» ανέφερε στο Ράδιο Ένα, ο πρόεδρος Αναστ. Λάππας

Αν και χρονιά της πανδημίας με πολλά προβλήματα και ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας κατάφερε να έχει κερδοφορία το 2020, όπως προκύπτει από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Ο Αναστάσιος Λάππας πρόεδρος της τράπεζας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη και τόνισε ότι η πανδημία οδηγεί τις εξελίξεις, ενώ προέβλεψε ότι μέχρι τα μέσα του 2022 η κατάσταση θα ισορροπήσει, σχετικά με τον εισαγόμενο πληθωρισμό, που προκάλεσε η αναστάτωση στο διαμετακομιστικό εμπόριο.
Παρά το γεγονός ότι περάσαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά, στην οποία έπρεπε να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές και μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουν να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, με όλα τα μέτρα που λήφθηκαν από την Πολιτεία, είτε αυτά ήταν επιδότηση τόκων, μορατόρια ή προϊόντα της αναπτυξιακής τράπεζας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, ανταποκρίθηκε επιτυχώς στον μεγάλο αυτό φόρτο, ανέφερε ο κ. Λάππας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. η τράπεζα έδωσε την περασμένη χρονιά περίπου 30 εκ. € μορατόρια στις χορηγήσεις και 8 με 9 εκ. € που είναι δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
“Αυτό σημαίνει ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας ανταποκρίθηκε απολύτως στην αποστολή της, που είναι η στήριξη και η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”, επισήμανε ο κ. Λάππας.

«Οι καταθέσεις και τα διαθέσιμα
αυξήθηκαν κατά 29 εκ. €»

Ταυτόχρονα, ανέφερε, η τράπεζα εκμεταλλεύτηκε πάρα πολύ την τάση που υπήρξε για αποταμίευση των καταθετών ή των επιχειρήσεων και οι καταθέσεις και τα διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 29 εκ. €.
“Όλα αυτά έγιναν μέσα από μία ικανή κερδοφορία, η οποία ανήλθε σε 700.000 € προ φόρων και ενίσχυσαν τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας”, επισήμανε ο πρόεδρος.
Ο ίδιος τόνισε, ότι η τράπεζα έδωσε το στίγμα ενός οργανισμού που δεν αδιαφορεί για τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία, για τα προβλήματα που υπήρξαν στις μονάδες υγείας, που έπρεπε να ανταποκριθούν στο μεγάλο στοίχημα αντιμετώπισης της πανδημίας. Έτσι, ενίσχυσε με υλικοτεχνική υποδομή τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας με ποσό 100.000 €, ενώ την άνοιξη του 2021 ενίσχυσε και τις οικογένειες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον σεισμό, με τρία τροχόσπιτα που παρέδωσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον κ. Λάππα, η πανδημία οδήγησε τις χορηγήσεις προς την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων από τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, δεδομένου ότι οι επενδυτικές δραστηριότητες «πάγωσαν» το 2020 και ακόμη είναι σε στάση αναμονής, αν εξαιρέσουμε τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών.
Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας τόνισε ότι η αναστάτωση που υπήρξε στο διαμετακομιστικό εμπόριο κυρίως στο κομμάτι της μεταφοράς των προϊόντων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, δημιούργησε για τη χώρα, εισαγόμενο πληθωρισμό. Όπως είπε, οι τιμές ανεβαίνουν, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αυτή η κατάσταση είναι παροδική και στα μέσα του 2022 η κατάσταση θα ισορροπήσει. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει, ότι ο πληθωρισμός δεν ήρθε για να μείνει και πιθανότατα θα ισορροπήσουμε σε ένα επίπεδο τιμών που θα είναι ανώτερο της προ κορωνοϊού εποχής.
Ο κ. Λάππας επισήμανε ότι η πανδημία δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία και στην αγορά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο και μια εξέλιξη που ακολουθούμε και δεν προβλέπουμε, με αποτέλεσμα να τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα.

Νέα καταστήματα σε Ελασσόνα και Σποράδες

“Η λύση είναι μία. Ο ταχύτατος εμβολιασμός, ώστε να μετριάσουμε, όσο είναι δυνατόν, αυτές τις συνέπειες και η τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας που έχουν προταθεί από τις θεσμικές αρχές”, ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας.
Όσον αφορά στην στρατηγική της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, ο πρόεδρος ανέφερε ότι έχει το πλάνο της και ευελπιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς να ανοίξει κατάστημα στην Ελασσόνα και ανάλογα με την εξέλιξη των θεμάτων και των προβλημάτων, στρατηγικός στόχος είναι το επόμενο κατάστημα να ανοίξει στις Σποράδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.