Κίνδυνος να μείνουν … ακαλλιέργητα χωράφια λόγω του κόστους ρεύματος!

Θα υπάρξει έλλειμμα σε καλαμπόκι, βαμβάκι και βιομηχανική τομάτα, τονίζει ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής

Κίνδυνος να μείνουν ακαλλιέργητα χωράφια, λόγω του κόστους του ρεύματος, υπάρχει για το νομό Μαγνησίας, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και την ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο αγροτοσυνδικαλιστής της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ρήγα Φεραίου, Νίκος Αγγελής, με αποτέλεσμα να είμαστε ελλειμματικοί σε αγροτικά προϊόντα το 2022, όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι και η βιομηχανική τομάτα!

Αναφερόμενος στον καιρό, ο κ. Αγγελής είπε ότι στην περιοχή Περιβλέπτου, Αερινού και Κοκκίνας, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού με τον «Διομήδη», χείμαρροι έκοψαν τα χωράφια στη μέση, ενώ υπήρξαν και σημεία που πλημμύρισαν από το νερό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

«Δεν υπάρχουν έργα υποδομής,

το νερό πηγαίνει χαμένο»

«Το θετικό είναι ότι το νερό χρειάζεται, αλλά το βασικότερο είναι ότι αυτό που έπεσε, πήγε χαμένο στη θάλασσα. Είναι ένα αίτημα που βάζουμε από χρόνια για έργα υποδομής, που θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε το νερό και το κόστος παραγωγής θα μειωνόταν και τα προϊόντα μας θα ήταν ανταγωνιστικότερα στις αγορές”, ανέφερε ο κ. Αγγελής.

Τους αγρότες απασχολεί, πέρα από την αύξηση των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων) και του πετρελαίου κίνησης, αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ο αγροτοσυνδικαλιστής υπολογίζει ότι από τα 80 € ανά στρέμμα που πλήρωναν πέρυσι, φέτος θα φθάσει στα 200 €/στρέμμα! Ο κ. Αγγελής είπε ότι οι αγρότες ζητούν να καταργηθεί αυτό το μέτρο, γιατί θα ανεβάσει κατά πολύ την τιμή των αγροτικών προϊόντων.

Ο ίδιος είπε ότι οι πρώτες ύλες για τα αγροτικά προϊόντα αυξήθηκαν, τα λιπάσματα από 600 € πήγαν στα 1200 € (αύξηση 50%) οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, καθώς, είναι ένας κλάδος που δεν ξέρει τι θα πουλήσει του χρόνου.

Με το κόστος παραγωγής, όπως έχει διαμορφωθεί φέτος, οι αγρότες μπορούν να πουλήσουν το σιτάρι με χαμηλότερη τιμή τα 0,35 € το κιλό, για να βγάλουν το κόστος παραγωγής και ένα μεροκάματο για τους ίδιους, τόνισε, είναι τιμή όμως που δεν εγγυάται κανείς, επισήμανε.

«Θα πρέπει να γίνει εισαγωγή

καλαμποκιού και βάμβακος!»

Ο αγροτοσυνδικαλιστής ανέφερε ότι πολλά χωράφια, οι αγρότες δεν τα καλλιέργησαν, για να βάλουν ποτιστικά του χρόνου (καλαμπόκι, βαμβάκι κλπ.), ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό έσπειραν την τελευταία στιγμή (όπως σιτάρι και κριθάρι), γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει με τη ΔΕΗ, που πρέπει να πληρώνεται κάθε μήνα. Στα υπόλοιπα χωράφια, ο ίδιος προέβλεψε ότι οι αγρότες θα καλλιεργήσουν ρεβύθια τον Φεβρουάριο.

“Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε ελλειμματικοί σε αγροτικά προϊόντα του χρόνου και θα πρέπει να κάνουμε εισαγωγή καλαμποκιού για την κτηνοτροφία, αλλά και βάμβακος, βιομηχανικής τομάτας κα”, τόνισε ο Νίκος Αγγελής.

«Κλειστό το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς το σύστημα είναι κλειστό από την αρχή του χρόνου, διότι υπάρχει θέμα με πληρωμές και ενστάσεις που έχουν να κάνουν οι αγρότες, με αποτέλεσμα για νη γνωρίζουν τι χρήματα έχουν πάρει και πόσα ακόμη τους οφείλονται.

Οι αγρότες πληροφορήθηκαν ότι η εταιρία που διαχειρίζεται το σύστημα δεν έχει πληρωθεί και το έχει κατεβάσει, τόνισε ο κ. Αγγελής, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτο αν συμβαίνει, γιατί οι αγρότες χρηματοδοτούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που ισχύει και για τον ΕΛΓΑ που οφείλει χρήματα εδώ και 11 μήνες από παγετό στα σιτηρά.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.