Κολυνδρίνη: Σε τέσσερις μήνες ολοκληρώνεται η ολφακτομετρία- Θα ξέρουμε εάν υπάρχουν ρυπαντές

Σε ένα μήνα θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα του ΑΠΘ

Τις διαδρομές των δυσάρεστων οσμών θα ακολουθήσουν οι ερευνητές με τους οποίους συνεργάζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να εντοπιστούν και να διερευνηθούν. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε πως ξεκινά το πρόγραμμα της ολφακτομετρίας, με τους εξειδικευμένους ερευνητές να δίνουν το αποτέλεσμα των ερευνών τους σε τέσσερις μήνες, όσους διαρκεί και το πρόγραμμα, ενώ σε έναν μήνα θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρώτα στοιχεία που αφορούν το έτερο πρόγραμμα των ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου.
Όπως εξήγησε η κ. Κολυνδρίνη για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση των οσμών διενεργούνται δύο προγράμματα. Το ένα υλοποιείται από τέλη Μαϊου σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την κ. Σαμαρά από το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, με το εργαστήριο το οποίο ηγείται να είναι το μοναδικό πιστοποιημένο εργαστήριο που μπορεί να ταυτοποιήσει οσμές.
Πρόκειται για ένα έργο της τάξης των 170.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 100 δειγματοληψίες.
Σε ότι αφορά το εν λόγω πρόγραμμα, η Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι υπάρχουν κινητοί δειγματολήπτες, οι οποίοι σε μορφή vacum συλλέγουν αέρα, είτε έξω από τις βιομηχανίες, είτε στον περιβάλλοντα χώρο, είτε μέσα στον εργοστασιακό χώρο. Παράλληλα υπάρχουν και τρεις σταθεροί δειγματολήπτες, που έχουν τοποθετηθεί από τα τέλη Μαΐου στην πόλη του Βόλου σε συγκεκριμένα μέρη που μετρούν σταθερά. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται από την ερευνητική ομάδα και σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη σε ένα περίπου μήνα θα παρουσιαστούν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ενώ τεκμαρτά στοιχεία θα υπάρχουν όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, δηλαδή σε ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησε.
Το δεύτερο πρόγραμμα για τις οσμές, αφορά τη μέθοδο της ολφακτομετρίας, όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε σύμβαση με τη συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, που είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα.
” Το συγκεκριμένο εργαστήριο χρησιμοποιεί δειγματολήπτες και αφορά σε επτά συγκεκριμένες βιομηχανίες. Είναι πολύ εξειδικευμένο αυτό το πρόγραμμα. Έχει ως στόχο τον έλεγχο επτά βιομηχανιών, που βρίσκονται περιμετρικά σε όλη την πόλη, όπου εκεί θα γίνεται συλλογή αέρα τόσο από τις καμινάδες εν ώρα λειτουργίας, όσο και τις νυχτερινές ώρες σε ανύποπτο χρόνο και με vacum εντός κι εκτός εργοστασίου . Θα γίνεται χημική ανάλυση αυτών των στοιχείων και ταυτοποίηση των οσμών μέσα από μία συγκεκριμένη χημική διαδικασία . Αυτό το δεύτερο πρόγραμμα είναι της τάξεως των 70.000 ευρώ και συναθροιστικά με το πρώτο θα έρθουν να καταδείξουν ποιος είναι αυτός που προκαλεί αυτή την οσμή, άρα θα ταυτοποιηθεί η πηγή της οσμής, δεύτερον εάν αυτή η οσμή είναι επικίνδυνη ή όχι κι αν υπάρχουν ρύποι που είτε μυρίζουν είτε όχι”, υπογράμμισε η κ. Κολυνδρίνη.
Μάλιστα τόνισε πως η Περιφέρεια δεν εφησυχάσει και εφαρμόζει αυτά τα προγράμματα για τον εντοπισμό της οσμής, που ακόμη κι αν δεν είναι ρύπος, υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής της πόλης.
“Όταν θα τελειώσουμε, θα έχουμε στοιχεία, τα οποία δεν θα είναι στατιστικά. Θα δείξουν εάν υπάρχουν ρυπαντές, ποιοι είναι και πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση, σύμφωνα με τη νομοθεσία”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη.
Η σύμβαση με το εργαστήριο του ΑΠΘ υπογράφηκε τον Οκτώβριο και τέλη Μαΐου ξεκίνησαν οι μετρήσεις, καθώς το εμπόδιο έναρξης ήταν η πανδημία και το lockdown, ενώ η ολφακτομετρία θα έχει διάρκεια τέσσερις μήνες και πρόκειται για πιο στοχευμένο πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.