Κωνσταντίνος Μαραβέγιας: «Με την επιδότηση του ρεύματος θα απορροφηθεί το 94% των αυξήσεων»

Η κυβερνητική πολιτική έφερε αυτά τα μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια

Εξαιρετικά μεγάλο νούμερο χαρακτήρισε ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας το ποσό του 1,9 δις ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση πως θα δοθεί για τις επιδοτήσεις του ρεύματος μόνο για τον Σεπτέμβριο. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο κ. Μαραβέγιας επεσήμανε πως η κυβερνητική πολιτική, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και τα σημαντικά έσοδα του τουρισμού, που ξεπερνούν αυτά του 2019, έφεραν αυτά τα μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια που θα αξιοποιηθούν στην κοινωνία απορροφώντας το 94% των αυξήσεων του ρεύματος.

 

Ο κ. Μαραβέγιας επεσήμανε πως τα εν λόγω χρήματα  θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε διαφορετικούς σκοπούς αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα γεγονότα που αναγκάζουν την πολιτεία να βάλει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα βοηθήσει και τους ευάλωτους και γενικά τους συμπολίτες να αντιμετωπίσουν αυτές τις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Σημείωσε πως από το 1,9 δις, το 1,1 προέρχεται από τα υπέρ- έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και αφορά περίπου σε 6 εκ. νοικοκυριά, ενώ για την επιδότηση δεν διακρίνεται η  κύρια και μη κύρια κατοικία και αφορά στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης χωρίς να μπαίνει το εισοδηματικό κριτήριο, ανεξαρτήτως του παρόχου ενέργειας.

Περιμένουμε έναν δύσκολο χειμώνα- Η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί

Ο Βουλευτής αναφερόμενος στο εάν θα δοθούν κι άλλα χρήματα μέσω επιδοτήσεων στους πολίτες δεν έκρυψε πως ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι πολύ δύσκολος, όμως η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα για να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κρίση. «Η στήριξη της κυβέρνησης στους πολίτες και για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, διευκολύνεται από τα αποτελέσματα που δημιουργούνται από την κυβερνητική πολιτική. Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και η εκπληκτική άνοδος του τουρισμού φέτος που ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019, μας δίνει αυτά τα μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια και ουσιαστικά είχαμε υπέρβαση των δημοσίων εσόδων σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραβέγιας.

Η ΡΑΕ υπεύθυνη για να υπολογίσει τα υπερκέρδη

Στο θέμα των υπερ κερδών εταιρειών ενέργειας ο κ. Μαραβέγιας σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν και να υπολογιστούν και ο μόνος φορέας υπολογισμού αυτών είναι η ΡΑΕ.

«Αναμένεται το πόρισμα από αυτή την ανεξάρτητη αρχή, που θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα και θα ποσοτικοποιήσει αυτά τα υπέρ κέρδη, τα οποία θα φορολογηθούν στο 90% . Άρα όλο αυτό το ύψος των κερδών θα επιστραφεί στην πολιτεία», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως η ιδεολογία και η σημαία της ΝΔ από καταβολής της μέχρι σήμερα είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Ωστόσο, τόνισε πως οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς πρέπει να λειτουργούν με την εποπτεία της πολιτείας και των κρατικών μηχανισμών, ώστε να μην εκτρεπόμαστε σε κοινωνικές αδικίες, όπως σε αυτή την περίπτωση στον τομέα της ενέργειας, που ο ανταγωνισμός από υγιής εξελίχθηκε σε λυσσαλέος.

«Η ιδεολογία της ΝΔ δεν είναι να αφήνει την κοινωνία να εξελιχθεί σε ζούγκλα, αλλά η εποπτεία του κράτους είναι το κλειδί να ρυθμίζονται οι σχέσεις των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων. Αυτό τον ρόλο καλείται η κυβέρνηση να επιτελέσει και είναι η κυβέρνηση που έχει κληθεί να παίξει αυτό τον ρόλο, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά και σε πολλές άλλες», σχολίασε ο κ. Μαραβέγιας.

Για τις πλημμύρες στον Βόλο: Είμαστε εδώ για να επιτηρούμε

Ο Βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στις καταστροφές που έφερε η σφοδρή βροχόπτωση της 14ης Αυγούστου σε πολλές συνοικίες του Βόλου και κυρίως στη Νεάπολη. Μάλιστα ο ίδιος μαζί με τον κ. Μπουκώρο επισκέφθηκαν λίγα 24ωρα μετά την πλημμύρα την περιοχή της Νεάπολης και μίλησαν οι ίδιοι με τους κατοίκους.

«Συναντήσαμε τους κατοίκους και τους είδαμε αρκετά νηφάλιους και γνωρίζοντας που έγκειται η ρίζα του προβλήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που δεν έχω την απάντηση για το πως θα μπορούσε να λυθεί, δεν είμαι ειδικός, ούτε μηχανικός για να προτείνω λύσεις κι από τη λογική εξάγω το συμπέρασμα ότι εάν ήταν κάτι εύκολο,  ενδεχομένως να είχαν δοθεί αυτές οι λύσεις, γιατί γνωρίζουμε πόσο συχνά πλημμυρίζει η Νεάπολη», ανέφερε.

Σημείωσε πως στα σημεία που υπήρχαν προβλήματα προσέτρεξε η Πυροσβεστική και τα συνεργεία του δήμου και  γίνανε άμεσα αιτήσεις στην δημοτική αρχή. «Είμαστε εδώ για να επιτηρούμε, δεν έχουμε κανένα ρόλο εκτελεστικής εξουσίας ώστε με άλλο τρόπο να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά μόνο να ελέγχουμε ότι η εξέλιξη είναι συντομότερη για να πάρουν τουλάχιστον τα πρώτα χρήματα αποκατάστασης αυτοί οι συμπολίτες  και ενδεχομένως στη συνέχεια να μπούμε και σε πιο λεπτομερείς καταγραφές και αποζημιώσεις. Είναι ένα μοντέλο στο οποίο έχει αποκτηθεί εμπειρία, οπότε ευελπιστώ ότι θα «τρέξει» αρκετά γρήγορα», τόνισε σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

 

«Με τη σύζυγό μου θα συνεχίσουμε την παράδοση του «Ερατώ»»

Τέλος, ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε και στο επιχειρηματικό του βήμα, καθώς στα χέρια του ήρθε η δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στο Μαλάκι «Ερατώ». Μιλώντας για το νέο του εγχείρημα τόνισε ότι «η σύζυγός μου κι εγώ κάνουμε μια προσπάθεια να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα μιας δομής, η οποία έχει τη δική της παράδοση στο χώρο της φροντίδας ηλικιωμένων. Θεωρώ ότι αποτελεί πρότυπο και κατά τη γνώμη μου θα ήταν κρίμα να διακόψει τη λειτουργία της. Θα κάνουμε προσπάθεια να συνεχίσουμε αυτή την ωραία παράδοση προσφοράς που είχε δημιουργήσει αυτή η δομή και που έχει εγκαταστήσει στην πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας ένα καλό όνομα προσφοράς υπηρεσιών. Θα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.