Κωνσταντίνος Βεργίνας: «Εντείνονται οι προσπάθειες για ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βόλου με τη Χίο»

Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ακτοπλοϊκή εταιρεία

Για το ενδεχόμενο ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Βόλου με τη Χίο, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Κωνσταντίνος Βεργίνας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού της Χίου, επισημαίνοντας πως εντείνονται οι προσπάθειες αυτό το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα. Σημείωσε πως και στο παρελθόν είχε ειπωθεί αυτό το σχέδιο, όμως δεν κατέστη εφικτό, ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ακτοπλοϊκή εταιρεία να εκτελέσει το δρομολόγιο. Μάλιστα, ο κ. Βεργίνας επεσήμανε πως είναι σίγουρο ότι η εν λόγω γραμμή θα είναι επιτυχημένη συνδέοντας τον Βόλο, τις Σποράδες, την Κεντρική και Βόρεια ακόμη Ελλάδα με τα νησιά του Β. Αιγαίου.

 

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο το θέμα της σύνδεσης του Βόλου με τη Χίο είχε τεθεί στο παρελθόν, δεν ευδοκίμησε όμως. Ο ίδιος ασχολήθηκε ενεργά το 2019 όταν και ανέλαβε και με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με την Μαγνησία, καθώς ο Δήμος Χίου έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και υπάρχει συχνή επικοινωνία και επισκέψεις των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης.

« Είμαστε πέντε Δήμοι, απ’ όπου κατάγονταν οι σύντροφοι του Ρήγα Φεραίου. Έχουμε κάνει και προσπαθούμε να συμμετέχουμε και να αναπτύσσουμε προγράμματα που έχουν αμοιβαία οφέλη για τους Δήμους μας. Με αυτή τη σχέση,  ξεκίνησα να εξετάζω το ενδεχόμενο και πράγματι από πέρυσι, μετά τον κορωνοϊό, «έφυγαν» επιστολές με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη της περιοχής μας, έτυχαν ανταπόκρισης, ξεκίνησε να γίνεται μία κουβέντα για το ενδεχόμενο σύνδεσης του Βόλου με τα νησιά του Β. Αιγαίου, η οποία όμως δεν καρποφόρησε. Προτάθηκε και το δρομολόγιο για έναν διαγωνισμό , αλλά βγήκε άγονος», εξήγησε ο κ. Βεργίνας.

Τα δεδομένα ωστόσο μεταβλήθηκαν, καθώς στην Τουριστική Έκθεση Philoxenia υπήρξε επικοινωνία με ακτοπλοϊκές εταιρείες.

«Η εταιρεία Seajets ήταν αυτή που ανταποκρίθηκε θετικά και δήλωσε ότι μπορεί να καλύψει ένα ενδεχόμενο δρομολόγιο με ταχύπλοο σκάφος, γιατί αυτός είναι ο σκοπός μας , σκοπός μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε και τον χρόνο που χρειάζεται να έρθει ο επισκέπτης ή και οι Χιώτες προς την κεντρική Ελλάδα σε λιγότερο χρόνο, να μειώσουμε δηλαδή τον χρόνο των ακτοπλοϊκών γραμμών, κάτι που είναι δύσκολο στο Β. Αιγαίο, οι άνεμοι είναι δυνατοί κ.α. και οι αιτιάσεις των ναυτιλιακών εταιρειών έχουν βάση, αλλά σε κάθε περίπτωση, όσο πιο βόρεια και η θάλασσα είναι πιο ήρεμη και σίγουρα με την Β. Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό. Επομένως κάνουμε ενέργειες μήπως και προκηρυχθεί ένα δρομολόγιο, δύο φορές την εβδομάδα από Βόλο προς Χίο ή και τη Σάμο και ενδεχομένως με έναν ενδιάμεσο προορισμό στις Σποράδες. Εμείς δεν είχαμε ποτέ σύνδεση με Βόλο και Σποράδες», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος.

Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξυπηρετούσε όχι μόνο τους Χιώτες και τους Σαμιώτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τους Θεσσαλούς ακόμη και τη Θεσσαλονίκη, καθώς η γραμμή με το συμβατικό πλοίο από τη Θεσσαλονίκη στη Χίο κάνει 12 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν προτιμότερο και για τους Θεσσαλονικείς να κατέβουν στον Βόλο και να έρθουν στη Χίο σε 4,5- 5 ώρες.

 

Υπάρχει ανάγκη για τη γραμμή

Οι συζητήσεις αυτές που έχουν ενταθεί, προσθέτουν ένα λιθαράκι στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, με τον κ. Βεργίνα να εκφράζει την ελπίδα του ότι  θα ανταποκριθεί θετικά το Υπουργείο, διότι φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη στη γραμμή.

«Μπορεί τον χειμώνα, αυτά τα δρομολόγια να πρέπει να επιδοτηθούν γιατί δεν θα είναι βιώσιμα όλο το έτος και αυτό το αντιλαμβανόμαστε, όμως το καλοκαίρι υπάρχει ανάγκη και ζήτηση. Εμείς διαπιστώσαμε φέτος ότι ένα δρομολόγιο που μπήκε με ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη μέχρι Μυτιλήνη, αυτό δυστυχώς δεν προσέγγιζε τη Χίο, είχε τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο και κατέβαινε σε 6 ώρες από τη Θεσσαλονίκης τη Μυτιλήνη σχεδόν γεμάτο. Αντίστοιχα το συμβατικό πλοίο που ταξίδευε από την Καβάλα προς τη Χίο και ήταν πολλές οι ώρες ταξιδιού, πάλι ήταν γεμάτο και οι επισκέπτες δεν έβρισκαν εισιτήριο για Χίο», τόνισε ο κ. Βεργίνας και συμπλήρωσε πως ήδη η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα .

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.