Κώστας Αγοραστός: Από τις μετρήσεις δεν προκύπτει αέρια ρύπανση στον Βόλο

Ζήτησε να μη γίνεται πολύς "θόρυβος" για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι έλεγχοι

Το γεγονός ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν, δεν προκύπτει ότι ο Βόλος, έχει αέρια ρύπανση, δήλωσε στο «Ράδιο Ένα» ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, που ζήτησε να μη γίνεται πολύς θόρυβος για τις οσμές πλαστικού στην πόλη, ώστε να μπορεί κλιμάκιο να κάνει ελέγχους απρόσκοπτα και ο ρυπαίνων να μην είναι «υποψιασμένος»… Ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει την εδαφολογική μελέτη και τόνισε ότι η μελέτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είχε υποσχεθεί στους τοπικούς φορείς ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δεν προχώρησε.

«Όταν γίνεται πολύς θόρυβος κάποιος
που είναι υπαίτιος, λαμβάνει τα μέτρα του»

«Το αν ρυπαίνεται ή όχι ο Βόλος, το δείχνουν οι μετρήσεις και δεν θέλω να κάνω τον ειδικό με ευαίσθητα πράγματα όπως είναι το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών, που για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρωταρχικός στόχος», δήλωσε, ο περιφερειάρχης που πρόσθεσε ότι από τις υπάρχουσες μετρήσεις δεν φαίνεται να υπάρχει αέρια ρύπανση.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στις οσμές πλαστικού, λέγοντας ότι γενικά, όταν γίνεται πολύς θόρυβος κάποιος που είναι υπαίτιος, λαμβάνει τα μέτρα του, γιατί περιμένει τον έλεγχο.
«Εμείς θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες φυσιολογικές και όχι συνθήκες πιεστικές και ειδικές, γιατί όταν υπάρχει μεγάλη αναταραχή και ακούγεται ότι υπάρχουν οσμές και υπάρχει πρόβλημα, δημιουργεί συνθήκες «ασφάλειας» σε όσους ρυπαίνουν, που απλά σταματούν τη ρύπανση», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Έγιναν έλεγχοι, αναμένονται τα αποτελέσματα

Ο ίδιος είπε υπέγραψε τη σύσταση κλιμακίου που μπορεί να κινείται ευέλικτα γι’ αυτό το λόγο, διότι το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος δεν είναι ευέλικτο όργανο, ενώ υπάρχει μεγάλη διάχυση της πληροφόρησης για τους ελέγχους μια ή δύο ημέρες πριν.
«Γι’ αυτό δημιουργήσαμε ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα, που ενεργοποιήθηκε για τους ελέγχους από το 2016 και ήταν αυτό που «έπιασε» το ελαιοτριβείο που είχε πρόβλημα με τη λειτουργία του, δημιουργούσε οσμές και τελικά έκλεισε, αλλά και άλλες περιπτώσεις που επιβλήθηκαν πρόστιμα πάνω από 200.000 €», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο περιφερειάρχης δήλωσε, ότι το επίμαχο διάστημα έγιναν έλεγχοι από το συγκεκριμένο σχήμα και ο ίδιος αναμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Αναφερόμενος στο νέο μηχάνημα που εγκατέστησε η ΑΓΕΤ και θα κάνει μετρήσεις ανά λεπτό της ώρας για διοξίνες και φουράνια, ο κ. Αγοραστός είπε ότι είναι ένα μέτρο ασφάλειας, όπως θα ήταν και η μελέτη για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου, που είχε υποσχεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, αλλά δεν προχώρησε.
Για την εδαφολογική μελέτη τέλος, ο περιφερειάρχης είπε ότι θα χρηματοδοτηθεί, όπως έγινε με μελέτη που ζήτησε η επιτροπή αγώνα πολιτών, όπως και με τον Δημόκριτο για να κάνει τις μετρήσεις στην τσιμεντοβιομηχανία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.