Κώστας Κυράνης: “Σε ενάμιση μήνα το πλωτό ασθενοφόρο έκανε 18 διακομιδές”

Πάνω απ' όλα η ασφάλεια του ασθενούς και του γιατρού που μεταφέρονται με το πλωτό

Την ασφάλεια του ασθενούς και του γιατρού που μεταφέρονται με το πλωτό ασθενοφόρο θέτει σε προτεραιότητα το λιμενικό Σώμα και οι χειριστές λιμενικοί του, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών κ. Κώστα Κυράνη, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την ετοιμότητα του εν λόγω πλωτού ασθενοφόρου, το οποίο όμως αδυνατεί να ταξιδέψει όταν τα μποφόρ είναι πάνω από 5.

 

“Όσες φορές κλήθηκαν τα στελέχη του λιμενικού και αξιολογώντας τις καταστάσεις αυτές, επιχείρησαν και μετέφεραν ασθενείς αρκετές φορές. Μέσα σε ενάμιση μήνα έγιναν 18 διακομιδές ασθενών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα μέσα σε μία ημέρα έγιναν  τρεις μεταφορές ασθενών”, επεσήμανε ο κ. Κυράνης, σημειώνοντας πως όλα τα σκάφη του λιμενικού ,  αλλά και τα ιδιωτικά έχουν κάποια όρια για να μπορούν να πλεύσουν με ασφάλεια.

“Τα 5 μποφόρ στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι μία ταχύτητα ανέμου που δημιουργεί πρόβλημα στα σκάφη και θέτει αρκετές φορές και σε κίνδυνο όχι μόνο τα πληρώματα, αλλά και τον ασθενή. Αξιολογώντας τον καιρό, οι συνάδελφοι βλέπουν εάν μπορούν να πλεύσουν με ασφάλεια, προκειμένου ασφαλώς να μεταφέρουν έναν ασθενή, γιατί όταν μεταφέρεις έναν ασθενή κι έναν γιατρό, αυτό που προέχει είναι η ασφάλειά τους”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών και ανέφερε πως ακόμη και το δελφίνι που κινείται στην γραμμή στα 6 μποφόρ “κόβεται”.

“Το πλωτό ασθενοφόρο δεν είναι ένα σκάφος που με οποιαδήποτε ταχύτητα και μποφόρ μπορεί να πλεύσει και κυρίως λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια του ασθενούς. Όταν αξιολογείται ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει για την ασφάλεια του ασθενούς πρωτίστως, το σκάφος ενημερώνει ότι δεν μπορεί να πλεύσει”, συμπλήρωσε και επεσήμανε πως στα 6 μποφόρ μπορούν να ταξιδέψουν σκάφη, κυρίως ιδιωτικά, αναψυχής, που έχουν μήκος άνω των 25 μέτρων, ενώ το πλωτό ασθενοφόρο είναι στα 12 περίπου μέτρα.

Ο κ. Κυράνης εξήρε για την διάθεση, την επιχειρησιακή δυνατότητα και τον αλτρουισμό τους,  τους λιμενικούς των νησιών που καλούνται εκτός των αρμοδιοτήτων τους να διαδραματίσουν και τον ρόλο του διασώστη. Μάλιστα τόνισε πως οι λιμενικοί στα νησιά ξέρουν πολύ καλά, καθώς διαμένουν και οι ίδιοι με τις οικογένειές τους εκεί τα προβλήματα που υπάρχουν και αμέσως τρέχουν να βοηθήσουν.

Σημείωσε δε, πως τα λιμεναρχεία στα νησιά των Β. Σποράδων, εξαιτίας των μεταθέσεων και του οργανογράμματος, έχουν απογυμνωθεί και οι λιμενικοί εργάζονται στο πολλαπλάσιο . “Όταν είσαι σε ένα σκάφος και πλέει κάτω από αυτές τις συνθήκες καταπονείται και το στέλεχος και το σκάφος που δεν κάνει μια περιπολία, αλλά μια διακομιδή. Η διαχείριση του ζητήματος αυτού είναι πρωτόγνωρη και για το λιμενικό και πάντα οι συνάδελφοι κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό που προβλέπεται για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή”, τόνισε ο ίδιος.

Μειώθηκαν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές

Στο μεταξύ, ο κ. Κυράνης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, δίνοντας τα εύσημα και στον Αρχηγό του Σώματος, τον Τρικεριώτη ναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, καθώς αξιοποιήθηκε στο έπακρο η προσφορά και η δυνατότητα των στελεχών του λιμενικού σώματος, ώστε να μπορέσουν να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές, προστατεύοντας, όπως σημείωσε ο ίδιος,  και την ανθρώπινη ζωή των μεταναστών που χρειάστηκε να βοηθηθούν όταν  βρέθηκαν στη θάλασσα.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράνομες επαναπροωθήσεις ο κ. Κυράνης επεσήμανε χαρακτηριστικά πως “Πλέον τα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου της δραστηριότητας των στελεχών του λιμενικού σώματος είναι τόσο υψηλού επιπέδου , που δεν παρέχεται η δυνατότητα σε κανέναν να ξεφύγει από τα προβλεπόμενα της διαδικασίας της ασφαλούς προσέγγισης των μεταναστατών και την προστασία της. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι ξεκάθαρες, συγκεκριμένες και τα στελέχη του λιμενικού Σώματος τις τηρούν στο 100%. Δεν υπάρχουν συμβάντα όπου κάποιοι να ξέφυγαν της προβλεπόμενης διαδικασίας γιατί ανά πάσα στιγμή αναφέρονται στον θάλαμο επιχειρήσεων και ξέρουν όλοι που, πως επιχειρούν οι συνάδελφοί μας. Να χρησιμοποιούνται τα στελέχη για εξυπηρέτηση κάποιων πολιτικών παιχνιδιών ή να εξυπηρετούνται κάποιες ΜΚΟ, που θέλουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση, μόνο αλήθεια δεν είναι”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.