Κώστας Παπαζάχος στο Ράδιο ΕΝΑ: Πιθανός ένας μετασεισμός ακόμη και 5,8 Ρίχτερ

Προσοχή σε Σποράδες και Βόλο για το ρήγμα του Β. Αιγαίου που δίνει σεισμούς 7 Ρίχτερ

Όλη την Κεντρική Ελλάδα και όχι μόνο ταρακούνησε ο σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, ενώ οι μετασεισμοί που ακολούθησαν προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους, ακόμη και του Βόλου οι οποίοι «χόρεψαν» τους ρυθμούς των Ρίχτερ καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν στην περιοχή κι άλλοι ισχυροί μετασεισμοί, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει μετασεισμός ακόμη και της τάξεως των 5,8 Ρίχτερ. Ο έμπειρος σεισμολόγος όμως αναφέρθηκε και στον Βόλο που είναι μία σεισμική περιοχή, τονίζοντας πως το ρήγμα εκείνο που κάνει μεγάλους σεισμούς, άνω των 7 Ρίχτερ είναι αυτό του Βορείου Αιγαίου που επηρεάζει άμεσα τα νησιά των Β. Σποράδων.

 Μετασεισμοί ακόμη και μετά από μερικούς μήνες στην Ελασσόνα

Ο σεισμός των 6.3 τελικά Ρίχτερ στην περιοχή της Ελασσόνας φαίνεται, σύμφωνα με τον Καθηγητή πως ήταν ο κύριος σεισμός και οι αιτίες που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα ειδικούς είναι η πρόσφατη σεισμικότητα σε διπλανά ρήγματα αλλά και το γεγονός πως πρόκειται για έναν σεισμό κοντά στο μέγιστο σεισμικό δυναμικό των ρηγμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παπαζάχος, οι ισχυροί μετασεισμοί δεν θα λείψουν  και θα συνεχίζονται για την επόμενη εβδομάδα πολύ έντονα και για τους επόμενους μήνες με μικρότερη ένταση. Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν της τάξης των 5,2 Ρίχτερ όμως, ο καθηγητής υπογράμμισε πως είναι πιθανό να γίνει και κάποιος πιο ισχυρός μετασεισμός τις επόμενες ημέρες της τάξης των 5,5 ή ακόμη και των 5,7- 5,8 Ρίχτερ.

Ανάλογος ο σεισμός της Ελασσόνας με τον σεισμό του 1941 στη Λάρισα

Μιλώντας ο Καθηγητής για το ιστορικό της σεισμικότητας στην περιοχή, επεσήμανε πως ο σεισμός της Ελασσόνας είναι ανάλογος με αυτόν της Λάρισας το 1941, ο οποίος ήταν 6,3 Ρίχτερ, με ισχυρότερο μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ.

«Δεν είναι καθόλου άγνωστο ούτε στη συγκεκριμένη περιοχή τέτοιοι σεισμοί ούτε η σεισμική ακολουθία. Στην πολύ στενή περιοχή,  σεισμοί είχαν σημειωθεί ακόμη παλαιότερα από το 1941. Είχαμε κάποιες σεισμικές δονήσεις το 1746 και  υπάρχουν ενδείξεις για έναν σεισμό το 1901 , αλλά ο πιο σημαντικός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή είναι ο σεισμός της Λάρισας το 1941, ο οποίος έγινε Μάρτιο και συνέπεσε με τους βομβαρδισμούς της Λάρισας από τους Γερμανούς, οι οποίοι εντάθηκαν τον Απρίλιο του 1941», ανέλυσε ο Καθηγητής, επισημαίνοντας πως ο συνάδελφός του μηχανικός κ. Παπαϊωάννου έχει συλλέξει πολλά στοιχεία για την ιστορική σεισμικότητα στην Θεσσαλία και δίδονται εξαιρετικές πληροφορίες για την ιστορία των σεισμών.

Ο κ. Παπαζάχος συμπλήρωσε πως ο σεισμός της Λάρισας το 1941 ήταν πολύ ανάλογος με τον χθεσινό, όμως  εκείνος επειδή ήταν πολύ πιο κοντά στη Λάρισα,  σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο δημιούργησε σημαντικές και πολύ βαριές επιπτώσεις .

«Σημασία δεν έχει μόνο το μέγεθος του σεισμού αλλά και το που είναι και ποιες περιοχές επηρεάζει», τόνισε.

Ο Βόλος περιοχή με υψηλή σεισμικότητα- Το ρήγμα του Β. Αιγαίου δίνει πάνω 7 Ρίχτερ σεισμούς

Μπορεί ο σεισμός να έγινε στην Ελασσόνα, όμως έγινε έντονα αισθητός και στη Μαγνησία, όπου ξύπνησαν κακές μνήμες του παρελθόντος. Ο κ. Παπαζάχος επεσήμανε πως ο Βόλος δεν θα πρέπει να ανησυχεί σήμερα ή αύριο για έναν σεισμό, όμως τόνισε είναι μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, που «απειλείται» από τρεις οικογένειες ρηγμάτων.

«Δεν πρέπει να ανησυχεί σήμερα ή αύριο,  όμως ο Βόλος είναι μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα και απειλείται από τρεις οικογένειες ρηγμάτων. Αυτό που περνάει σχεδόν μέσα από τον Βόλο, την παραλία,   το ρήγμα του σεισμού του 1980 που είχε  κάνει πολλές και σημαντικές ζημιές. Αυτό το ρήγμα,  το καλό είναι ότι κλείνει προς τη θάλασσα προς τον Παγασητικό.  Παρά ταύτα είναι κοντά στον Βόλο και  προκαλεί βλάβες. Υπάρχουν και μια σειρά από ρήγματα έξω από τις ανατολικές ακτές του Πηλίου,  τα οποία είναι μικρότερα και δεν δίνουν τόσο σημαντικούς σεισμούς και τα μεγάλα ρήγματα που είναι σχετικά κοντά στον Βόλο είναι αυτά που υπάρχουν στις Β. Σποράδες, δηλαδή Σκόπελο, Αλόννησο. Είναι τα μεγάλα ρήγματα του Βορείου Αιγαίου που δίνουν μεγάλους σεισμούς της τάξης του 7 ή και μεγαλύτερους και από τα οποία, ιδίως τα υψηλότερα κτήρια του Βόλου, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις», ανέλυσε ο Καθηγητής για την περιοχή του Βόλου.

Αναφορικά με τη σεισμικότητα που παρατηρείται συχνά στις Β. Σποράδες και έναν σεισμό της τάξης των 4.2 Ρίχτερ που σημειώθηκε πέρυσι στον Οκτώβριο στη Σκιάθο, ο κ. Παπαζάχος είπε πως σεισμοί τέτοιου μεγέθους για τις Β. Σποράδες είναι «στραγάλια», χαρακτηρίζοντάς τους ασήμαντους.

«Μιλάμε για περιοχές και νησιά που έχουν δεχτεί πολύ μεγάλες σεισμικές δονήσεις, πάνω από7 Ρίχτερ με πολύ σημαντικές επιπτώσεις. Το ρήγμα του Β. Αιγαίου, από την περιοχή της Τουρκίας , περνά βόρεια από τη Λήμνο και καταλήγει στις Β. Σποράδες είναι μεγάλο ρήγμα που δίνει σημαντικούς σεισμούς και οι οποίοι έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και στον Βόλο και τη Λάρισα και την Εύβοια. Ένα σεισμός 4,2 Ρίχτερ δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση.  Είναι μια περιοχή που εν δυνάμει μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς», είπε ο Καθηγητής.

Να είμαστε σε εγρήγορση- Οι αντισεισμικές κατασκευές είναι το παν

Ο Καθηγητής τόνισε πως ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση υπογραμμίζοντας πως το παν για να προφυλαχθούμε από έναν σεισμό είναι οι αντισεισμικές κατασκευές.

«Όταν τα σπίτια είναι χτισμένα όπως πρέπει,  δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Στον Τύρναβο σε όσα χωριά τα σπίτια ήταν με σύγχρονους κανονισμούς δεν έπαθαν τίποτα. Σπίτια που δεν είχαν κανένα αντισεισμικό εχέγγυο έπαθαν τις περισσότερες βλάβες», είπε ο ίδιος.

Βέβαια, επεσήμανε πως δεν σημαίνει πως οι παλιές κατασκευές είναι όλες επικίνδυνες και μπορεί να υποστούν ζημιές σε ενδεχόμενο σεισμό.

«Θα πρέπει να πω ότι το μπετό ήταν ένα φθηνό υλικό , ένα λαϊκό υλικό και επιτρέπει στις μεγάλες μάζες των ανθρώπων να χτίσουν σπίτι με έναν σχετικά ασφαλή τρόπο. Θα πρέπει να πούμε ότι δεν σημαίνει πως τα παλιά σπίτια δεν είναι ασφαλή. Καλές πρακτικές αντισεισμικών προδιαγραφών κατασκευής υπάρχουν σε σπίτια με παλιά κατασκευή με φέρουσα τοιχοποιία τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και έχουν αντέξει σε πολλούς και σημαντικούς σεισμούς. Δεν σημαίνει εάν κάποιος μείνει σε ένα παλαιότερο σπίτι δεν έχει καμία αντισεισμική προστασία, αρκεί αυτό να έχει χτιστεί με τις εμπειρικές τεχνικές που είχαν οι μάστορες, πολύ πριν τους αντισεισμικούς κανονισμούς και οι οποίοι διασφάλισαν την αντοχή του απέναντι στις σεισμικές δονήσεις», κατέληξε ο Καθηγητής.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.