Κώστας Βολιώτης: Μη αναστρέψιμη η κλιματική αλλαγή

Αύξηση θερμοκρασίας, ερημοποίηση και καταστροφικά φαινόμενα

Καμπανάκι κινδύνου κρούει το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κ. Κώστας Βολιώτης μιλώντας στον Γιώργο Καρεκλίδη και το Ράδιο ΕΝΑ 102.5 για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας. Ο κ. Βολιώτης έκανε λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση, αλλά και για αφύπνιση όλου του κόσμου προκειμένου να μπει έστω ένα φρένο στις σαρωτικές αλλαγές του περιβάλλοντος.

Για δικαίωση του οικολογικού χώρου έκανε λόγο ο κ. Κώστας Βολιώτης, που όσα είχε προβλέπει σε σχέση με το περιβάλλον, δυστυχώς γίνονται πραγματικότητα. Το δυστύχημα όμως είναι σύμφωνα με τον ίδιο πως εκείνοι που ορίζουν τις τύχες του πλανήτη ακόμη δεν συγκινούνται από τα καταστροφικά φαινόμενα που πλήττεται ο πλανήτης.

«Το ζήτημα με την κλιματική αλλαγή είναι ότι φαινόμενα, τα οποία πιθανότατα έχουν ξανασυμβεί, συμβαίνουν τώρα με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση. Η προσπάθεια του πλανήτη να παραμείνει η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1.5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, δεν φαίνεται να γίνεται κατορθωτό, παρά τα όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι τώρα. Είχαμε τη συμφωνία του Κιότο και πρόσφατα αυτή του Παρισιού, η οποία εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζεται, αλλά δυστυχώς υπάρχουν άλλες χώρες που δεν ακολουθούν και τα αποτελέσματα φαίνονται . Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς κι αυτό θα είναι πραγματικά τραγικό» είπε ο το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας.

Αύξηση της θερμοκρασίας,ανεμοστρόβιλοι και ερημοποίηση
Ο κ. Βολιώτης ανέλυσε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σημειώνοντας πως η αλλαγή στη θερμοκρασία αφορά και το θερμό αλλά και το ψυχρό κλίμα, δηλαδή και οι χειμώνες θα είναι πιο έντονοι με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, με χιόνια με παγετούς. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει σημαντικά τις καλλιέργειες, την πανίδα, τους ανθρώπους και εν γένει τη φύση.

«Το 2050, έχει μπει στο προσκήνιο ως ημερομηνία όπου η ερημοποίηση του πλανήτη θα έχει προχωρήσει πολύ και αυτό αφορά και τη δική μας χώρα. Λένε ότι το κλίμα της Ελλάδας θα είναι αυτό που ήταν πριν μερικά χρόνια το κλίμα της Αιγύπτου. Αυτή η ερημοποίηση θα διώξει πληθυσμούς από περιοχές που τώρα είναι κοντά στον Ισημερινό προς πιο εύκρατες χώρες, επομένως το κύμα της μετανάστευσης θα είναι πολύ έντονο και δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Το λιώσιμο των πάγων θα αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας, που σημαίνει ότι οι παραθαλάσσιες περιοχές θα υποστούν μεγάλο πλήγμα, διότι θα κατακλυστούν από νερά, είτε μιλάμε για τη Βενετία, είτε για το Βόλο, είτε για άλλες περιοχές», υποστήριξε.

Οι ακραίες θερμοκρασίες θα αλλάξουν πλήρως τη φυσιολογία του πλανήτη όπως την ξέρουμε σήμερα . Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο και για ένα φαινόμενο το οποίο στη Μεσόγειο δεν γνωστό μέχρι τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό είναι οι ανεμοστρόβιλοι, φαινόμενο που το συναντούσαμε στις ΗΠΑ αλλά και σε ανατολικές χώρες.

Οι οικονομικές επιπτώσεις
Η κλιματική αλλαγή είναι σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη συνδεδεμένη και με την οικονομία. Από τις φυσικές καταστροφές οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι μεγάλες, διότι για τις αποκαταστάσεις χρειάζονται πολύ μεγάλα ποσά και όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά «φοβάμαι ότι κάποια στιγμή όταν θα γίνει το ταμείο θα δούμε τραγικά αποτελέσματα, τα οποία αυτή τη στιγμή αφήνουν αδιάφορους, αυτούς που είναι υπέρ της άκρατης οικονομίας, αδιαφορώντας για όλους τους άλλους παράγοντες και συντελεστές του ζητήματος».

Την ίδια στιγμή ένας παράγοντας που ευνοεί την κλιματική αλλαγή, όπως είπε ο κ. Βολιώτης είναι και ο υπερπληθυσμός, που δυσχεραίνει τη σίτιση, τη θέρμανση και τη ζωή των ανθρώπων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φυσικοί πόροι του πλανήτη να καταναλώνονται στη μισή διάρκεια του χρόνου, απ’ ότι στο παρελθόν.

Πλανητικό ζήτημα το περιβάλλον
«Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι πλανητικό Και είναι δυστύχημα που η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου έχει έναν πλανητάρχη τον κ.Τράμπ, που έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει θέμα κλιματικής αλλαγής. Είναι αυτό που βλέπουν όλοι, που προειδοποιούν οι επιστήμονες για τον κ. Τράμπ είναι κάτι που δεν υφίσταται. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι δεν το βλέπει, απλά έχει εκλεγεί πρόεδρος της Αμερικής ένας επιχειρηματίας και βάζει πάνω απ’ όλα το κέρδος. Δυστυχώς, άνθρωποι σαν τον Τράμπ βλέπουν το προσωρινό κι όχι το μόνιμο έστω κι αν έχουν παιδιά, έστω κι αν η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, νομίζω ότι δεν είναι αυτή η φιλοσοφία τους», σχολίασε χαρακτηριστικά το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας.

Μάλιστα, κοιτώντας το μέλλον ο ίδιος, εξέφρασε την άποψη πως η κατάσταση δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη.
«Ως μέλος του οικολογικού κινήματος, η ευθύνη ανήκει στον καθένα μας. Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς τον κάθε πρωθυπουργό, τον κάθε πλανητάρχη να κάνει αυτά που πρέπει , εάν ο ίδιος ο πολίτης δεν καταβάλλει τις προσπάθειες που πρέπει. Να βάλει ο καθένας το μικρό του λιθαράκι, για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση», υποστήριξε.

Υπάρχουν ακόμη αντιστάσεις στο θέμα της ΑΓΕΤ
Τέλος, ο κ. Βολιώτης σχολίασε και το ζήτημα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ και την καύση σκουπιδιων σημειώντας πως είναι ευτύχημα γα τον κόσμο του Βόλου που έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και αντιδρά έντονα, συμμετέχοντας μαζικά σε δύο συλλαλητήρια, τη στιγμή που η παραίτηση του κόσμου από τα κοινά είναι έντονη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.