«Κύμα» διαμαρτυριών και ρυθμίσεων για υψηλούς λογαριασμούς της Δ.Ε.Η.

Οι παράλληλες χρεώσεις «φουσκώνουν» τις απαιτήσεις, ακόμη και για χαμηλή κατανάλωση ρεύματος!

Μπερδεμένοι, αγχωμένοι και έντονα διαμαρτυρόμενοι είναι πολλοί Μαγνησιώτες καταναλωτές, οι οποίοι απευθύνονται τόσο στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ, όσο και στο τηλεφωνικό αριθμό «11770», ζητώντας είτε διευκρινήσεις επί των λογαριασμών, είτε ρυθμίσεις, μετά από αυξημένους λογαριασμούς που λαμβάνουν.

Του Ηλία Κουτσερή

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι, ότι ενώ η κατανάλωση και η αξία χρέωσης του ρεύματος αντίστοιχα, είναι σχετικά ικανοποιητική, όλες οι υπόλοιπες χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, ΕΦΚ, Ειδικό τέλος , ΦΠΑ, χρεώσεις δήμου, ΕΡΤ κ.λ.π.) ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις την πραγματική αξία του ρεύματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, καταναλωτικές οργανώσεις, αλλά και τα ίδια τα στελέχη και συνδικαλιστές της ΔΕΗ, ζητούν να ξεχωρίσουν πλέον οι λογαριασμοί, ώστε να μην λειτουργεί η επιχείρηση ως «εισπράκτορας» και πολλές φορές της αποδίδουν χρεώσεις, που ουσιαστικά δεν την αφορούν άμεσα…

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρόμενοι

Δεν είναι τυχαίο, ότι ολοένα και πληθαίνουν όλοι όσοι επισκέπτονται τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Λαρίσης στον Βόλο, αλλά και όσοι από την περιοχή μας τηλεφωνούν στο «11770», προκειμένου, να διακανονίσουν την οφειλή τους, αφού βλέπουν ότι ξεπερνά τα επίπεδα που θα μπορούσαν να πληρώσουν… Αντίστοιχες περιπτώσεις παραπόνων καταναλωτών, φθάνουν και στα γραφεία των καταναλωτικών οργανώσεων και της περιοχής μας, όπως και της ΕΚΠΟΙΖΩ και της ΚΕΠΚΑ. Για παράδειγμα, νοικοκυριό που χρησιμοποιούσε ένα πάνελ για θέρμανση όλο το χειμώνα, έλαβε λογαριασμό της ΔΕΗ (εκκαθαριστικό) με συνολικό πληρωτέο ποσό 500 ευρώ. Νοικοκυριό δυο ατόμων που συνήθως πλήρωνε 180 ευρώ, φέτος έλαβε λογαριασμό 375 ευρώ και μάλιστα χωρίς να ανάβει τους θερμοσυσσωρευτές που χρησιμοποιεί για θέρμανση για λόγους οικονομίας.

Δικαιούχος κοινωνικούς τιμολογίου πληρώνει
υπέρ των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου!

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση βολιώτη (τριμελής οικογένεια), ο οποίος έλαβε εκκαθαριστικό λογαριασμό σε οικιακό κοινωνικό μάλιστα τιμολόγιο, με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο τετράμηνο 2.515 kwh (φυσιολογική για χειμερινή κατανάλωση) με αξία ρεύματος 259 ευρώ, ΑΔΜΗΕ 68,50 ευρώ , ΥΚΩ 100 ευρώ, ΕΤΜΕΑΡ 62,8 ευρώ, Διάφορα (ΕΦΚ, ειδικό τέλος κ.λ.π.) ΦΠΑ 48 ευρώ, ΕΡΤ 6,2 ευρώ, με σύνολο περίπου 328 ευρώ, άρα περισσότερα από την αξία του ρεύματος! Το οξύμωρο παράλληλα είναι, ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής, είναι δικαιούχος κοινωνικού τιμολογίου (τίθεται εκτός δικαιώματος ωστόσο λόγω της κατανάλωσης- άνω των 1.500 kwh) και καλείται να πληρώσει μέσω του ΥΚΩ, ποσό 100 ευρώ υπέρ δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου! Στην περίπτωση που σε προηγούμενο λογαριασμό ωφελήθηκε με κάποια έκπτωση, σε αυτόν τον λογαριασμό, καλείται να τα … επιστρέψει με το παραπάνω!!!!!
Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί (που έληγαν μέχρι τις αρχές του μήνα), περιλαμβάνουν τις χρεώσεις της χειμωνιάτικης περιόδου που λόγω αυξημένης κατανάλωσης για θέρμανση είναι μεγαλύτερες.
Όμως, μια προσεκτική ματιά στο λογαριασμό της ΔΕΗ, είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς, ότι η κατανάλωση του ρεύματος δεν είναι αυτή που «φουσκώνει» κατά κύριο λόγο το πληρωτέο ποσό. Πρόκειται για τη ρυθμιζόμενη χρέωση των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) και τον τρόπο που αυτή κοστολογείται από όλους τους προμηθευτές ρεύματος, δηλαδή ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρείες. Οι χρεώσεις ΥΚΩ, είναι οι χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές για να καλύψουν τα επιπλέον κόστη ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και άλλα επιδοτούμενα τιμολόγια, για πολυτέκνους κ.λπ.

Οι χρεώσεις

Η μεθοδολογία τιμολόγησης των ΥΚΩ έχει εγκριθεί με νόμο, το 2012 και προβλέπει κλιμακωτή χρέωση της τετραμηνιαίας κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα, για κατανάλωση έως και 1.600 κιλοβατώρες η χρέωση των ΥΚΩ είναι 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην αμέσως επόμενη κλίμακα, 1.601 – 2.000 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα και στην κλίμακα 2.001 – 3.000 κιλοβατώρες η χρέωση ανεβαίνει στα 0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην υψηλή κλίμακα άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η χρέωση των ΥΚΩ εκτινάσσεται στα 0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα.
Με την αλλαγή κλίμακας όλη η ενέργεια από την πρώτη κιλοβατώρα επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση ΥΚΩ!!!

Ένας καταναλωτής για παράδειγμα, που ξεπερνάει τις 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο και πάει στις 3.000, θα πληρώσει για ΥΚΩ 119,61 ευρώ και μαζί με τον ΦΠΑ (13%) 135,6 ευρώ. Εάν η ΥΚΩ για την ίδια κατανάλωση χρεωνόταν για τις πρώτες 1.600 κιλοβατώρες στην τιμή των 0,00699 και για τις επόμενες μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες στην τιμή των 0,01570 ευρώ και μόνο οι πάνω από τις 2.001 στην υψηλή τιμή των 0,04488 ευρώ, ο καταναλωτής για την ίδια κατανάλωση θα πλήρωνε για ΥΚΩ 64,79 ευρώ (με ΦΠΑ), δηλαδή 70,37 ευρώ λιγότερα.
Στην περίπτωση που η κατανάλωση ανεβεί πάνω από τις 3.000 κιλοβατώρες, (διόλου απίθανο σε νοικοκυριά με δύο παιδιά) ο ίδιος καταναλωτής θα πλήρωνε στην περίπτωση που ίσχυε η τιμολόγηση ανά κλιμάκιο 115,5 ευρώ, ενώ με τη χρέωση του συνόλου της ενέργειας στην υψηλή τιμή ΥΚΩ, το ποσόν υπερδιπλασιάζεται στα 202,86 ευρώ. Θα πληρώσει δηλαδή για ΥΚΩ 87,36 ευρώ επιπλέον, μόνο λόγω της μεθοδολογίας τιμολόγησης.

Σε όλους τους παρόχους

Οι επιβαρύνσεις αυτές ισχύουν ανεξαρτήτως παρόχου αλλά στην περίπτωση της ΔΕΗ ισχύει και κλιμακωτή τιμολόγηση στην ενέργεια. Η πρώτη κλίμακα μέχρι 2.000 κιλοβατώρες χρεώνεται με 0,09460 ευρώ η κιλοβατώρα και η δεύτερη άνω των 2.000 κιλοβατωρών με 0,10252 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην περίπτωση όμως που κάποιος ξεπεράσει την πρώτη κλίμακα, χρεώνεται στην υψηλή τιμή από την πρώτη κιλοβατώρα και όχι από το όριο των 2.000 και πάνω.
Και η ΡΑΕ και η ΔΕΗ σύμφωνα πάντως και με παλαιότερα δημοσιεύματα, αναγνωρίζουν το ζήτημα της ανεξέλεγκτης αύξησης του κόστους ενέργειας λόγω της μεθοδολογίας που ακολουθείται.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Άδικες χρεώσεις

Για αύξηση των καταγγελιών για «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ έκανε λόγο σε πρόσφατες αναφορές της η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες χρεώσεων οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων. Οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, έχουν να κάνουν με τα δημοτικά τέλη και με την ΕΡΤ που είναι κάτι το οποίο είναι εντελώς άσχετο με την κατανάλωση του ρεύματος. Εμείς σαν ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρούμε ότι αυτά τα τέλη πρέπει να φύγουν από τους λογαριασμούς. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις έχουν να κάνουν με τον ΑΔΜΗΕ, με τον ΔΕΔΔΗΕ, αυτά είναι απολύτως συνδεδεμένα με την παροχή ρεύματος, παλιότερα είχαμε μόνο τη ΔΕΗ και ήταν και προμηθευτής και μεταφορέας της ενέργειας. Επίσης χρεωνόμαστε με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, εδώ από ότι διερευνούμε υπάρχει μια μεγάλη αδικία» .
Η κυρία Καλαποθαράκου εξήγησε, ότι «πληρώνουμε όλοι που είμαστε στο όριο της φτώχειας και πληρώνουμε τόσο για το κοινωνικό τιμολόγιο, την κοινωνική πολιτική του κράτους καθώς επίσης πληρώνουμε και για τη διασύνδεση των νησιών που εκεί το κόστος του ρεύματος είναι υψηλό. Και το άλλο που θεωρούμε ότι είναι άδικο είναι το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων τα οποίο έχει να κάνει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό είναι ένα μεγάλο κόστος στους λογαριασμούς που έχουμε επιφορτιστεί οι πολίτες για τις επενδύσεις που θα γίνουν από ιδιώτες και από εταιρείες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Δεν αυξήθηκε η τιμή, αλλά…
αυξάνονται οι λογαριασμοί!

Παρά τις διαμαρτυρίες, η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ/Kwh, δεν έχει μεταβληθεί τελευταία, όπως δηλώνουν η ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι. Αυτό, ωστόσο, δεν καλύπτει το γεγονός ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού είναι επιβαρημένοι με σωρεία άλλων χρεώσεων και φόρων, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό να είναι πολύ υψηλό, ενώ η χρέωση ενέργειας μπορεί να μην αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο!
Ας σημειωθεί ότι οι χρεώσεις αυτές είναι ρυθμιζόμενες, δηλαδή η χρέωση/Kwh ορίζεται από τη ΡΑΕ και είναι ίδιες ανεξαρτήτως του παρόχου ηλεκτρισμού που έχει επιλέξει ο καταναλωτής, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσει σε κάθε λογαριασμό σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση ενέργειας που πραγματοποιεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.