Κ. Θωμαΐδης στο Ράδιο ΕΝΑ: Το παράνομο στοίχημα νούμερο ένα εγκληματική δραστηριότητα παγκοσμίως

Τι αναφέρει ο δημοσιογράφος για τη νέα υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού

Ως τη νούμερο ένα εγκληματική δραστηριότητα παγκοσμίως χαρακτήρισε τον παράνομο στοιχηματισμό ο δημοσιογράφος κ. Κυριάκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, με αφορμή τη νέα και μεγάλη υπόθεση,  στην οποία φέρονται μπλεγμένες σε διεθνές κύκλωμα παράνομου στοιχήματος 15 ελληνικές ΠΑΕ. Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο να εξυγιανθεί το τόσο πολύ διεφθαρμένο ελληνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο δεν γίνεται και καμία προσπάθεια επ’ αυτού.

 

«Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο από την ώρα που μπήκε το στοίχημα. Ο παράνομος τζίρος του στοιχηματισμού την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως ξεπερνά κατά πολύ τον παράνομο τζίρο των ναρκωτικών και των όπλων. Είναι η νούμερο ένα εγκληματική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξυγιανθεί κάτι τόσο διεφθαρμένο όπως το ελληνικό ποδόσφαιρο, από την άλλη πλευρά δεν γίνεται και καμία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως φαίνεται ότι έχουμε πιο εξελιγμένες μεθόδους διαφθοράς, γιατί πάντα ο κλέφτης είναι ένα βήμα μπροστά από τον αστυνόμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Παράλληλα, εξήγησε πως ξετυλίχθηκε το κουβάρι της νέας υπόθεσης που βρίσκεται στο προσκήνιο, στην οποία φέρονται να έχουν εμπλακεί και ελληνικές ΠΑΕ τόσο από την Super League 1 όσο και από την Super League 2.

Σημείωσε ότι για την εν λόγω υπόθεση, η έρευνα για το διεθνές κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, ξεκίνησε πριν 3 χρόνια στην Αυστρία.

«Οι αρχές συνέλαβαν έναν Αλβανό κι έναν Σλοβένο και οι δύο ήταν booker του στοιχήματος, οι οποίοι πήραν τα ευεργετήματα του νόμου και μίλησαν. Αυτομάτως, επειδή διαπίστωσαν οι εισαγγελικές αρχές ότι το κύκλωμα ήταν διεθνές και δεν αφορούσε μόνο στη χώρα τους ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την Interpol. Αυτές έκαναν τις δικές τους κινήσεις. Η Interpol παρακολουθούσε τηλέφωνα επί 2,5 χρόνια από την Αυστρία μέχρι την Αλβανία , την Ελλάδα, Κροατία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σκόπια και σε αυτή την πολύ μεγάλη έρευνα υπήρξε μία ελληνική συνδρομή από την κ. Βιργινία Σακελλαροπούλου, υπερ- εισαγγελέας αθλητικών ζητημάτων στον Άρειο Πάγο. Η εμπλοκή της Super League 2 είναι περίπου αυταπόδεικτη και διερευνώνται τα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. Αυτή τη στιγμή την προκαταρκτική τη διενεργεί ο αθλητικός εισαγγελέας Αθηνών κ. Κώστας Σπυρόπουλος. Ήδη τον φάκελο έχει παραλάβει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας κ. Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος , που είναι πρόεδρος Εφετών και στο θέμα της Super League 1 επίσης φέρονται να υπάρχουν στοιχεία πολύ σοβαρά, καθώς υπήρξαν και παρακολουθήσεις όχι μόνο από την Interpol αλλά και την Ελληνική Εισαγγελία, υπάρχουν ευρήματα από ψηφιακά μέσα, από κινητά τηλέφωνα , από διαδικτυακές εφαρμογές κι όλα αυτά τα ευρήματα επειδή είναι συνδυασμένα με έρευνες  κατ΄ οίκων, κατέληξαν στον φερόμενο εγκέφαλο του κυκλώματος του παράνομου στοιχήματος, ο οποίος κατάγεται από την Πάτρα, ζει στην Αθήνα και στο Λονδίνο», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης.

Μάλιστα σημείωσε για τον φερόμενο ως εγκέφαλο του παράνομου στοιχήματος ότι εδώ και  πάρα πολλά χρόνια διεξάγει παράνομα στοιχήματα, έχει πολύ χαμηλό προφίλ, δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά  φέρεται να έχει διασυνδέσεις με ποδοσφαιρικούς παράγοντες, προέδρους ΠΑΕ και υπάρχει και επώνυμη επιστολή παράγοντα στον Άρειο Πάγο που κατονομάζει πέντε προέδρους ΠΑΕ της SL1 ως εμπλεκόμενους στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού και αλλοιώσεις αποτελεσμάτων αγώνων μέσω στοιχηματικής απάτης.

Προς το παρόν όπως έγινε γνωστό φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 15 ομάδες, πέντε της SL1 και δέκα  της SL2, με τον κ. Θωμαΐδη να σχολιάζει πως ενδεχομένως ο αριθμός να αυξηθεί γιατί η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και η Οικονομική Αστυνομία ακόμη και σήμερα, εξακολουθούν να ταυτοποιούν τα ευρήματα.

Χρυσή ευκαιρία να αντιμετωπιστεί η διαφθορά

Στο μεταξύ ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος ασχολείται επί δεκαετίες με τον χώρο του αθλητισμού και το αθλητισμό ρεπορτάζ δήλωσε πως είναι φύσει αισιόδοξος, όχι όμως αιθεροβάμων ως προς την επίλυση και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

« Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ξαφνικά θα αλλάξει η ελληνική δικαιοσύνη, επειδή άλλαξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ούτε θα αλλάξει η κατάσταση, επειδή η κυβέρνηση αναβάθμισε πλήρως τον αθλητισμό. Για πρώτη φορά ο αθλητισμός στην πολιτική ιστορία της χώρας είναι στο νούμερο πέντε του ΦΕΚ κι όχι στο 15, για πρώτη φορά με αναπληρωτή Υπουργό και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Δείχνει μια διάθεση αναβάθμισης και έχει μία προστιθέμενη αξία ότι ο καλύτερος Υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης ο κ. Πιερρακάκης τυγχάνει να είναι ο προϊστάμενος του κ. Οικονόμου κι επειδή παίζει στα δάχτυλα τα ψηφιακά θέματα, είναι μια χρυσή ευκαιρία να ψηφιοποιήσει και τον αθλητισμό για να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Σημείωσε δε, φέροντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα μόνο ζήτημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό της ανάδειξης των εκλεκτορικού σώματος στην ΕΠΟ. Πρότεινε να ψηφίζουν 30.000-40.000 άνθρωποι, αντί 70 που είναι τώρα, διευρύνοντας και ανοίγοντας τη διαδικασία.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.