Λ.Κατσέλη: «Πολιτικοί, τραπ μουσική, ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα προωθούν τη βία κατά των γυναικών»

Στον Βόλο σήμερα εκδήλωση για την βία κατά των γυναικών

Συζήτηση με θέμα την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα της 25ης Νοεμβρίου διοργανώνει η δημοτική κίνηση «Συμμαχία για τον Βόλο», σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο ΤΕΕ στις 6.30 μ.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Ανδρέου και ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τον Βόλο» Νίκος Παπαπέτρος.

 

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ομιλητές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης. Η κ. Κατσέλη από την πλευρά της έκανε λόγο για τη βία η οποία εξαπλώνεται και αποκτά και νέες μορφές, εκτός από τη λεκτική, τη σωματική, τη συναισθηματική, καθώς πλέον υπάρχει η βία μέσα από το διαδίκτυο, ακόμη και μέσα από τα τραγούδια όπως της τράπ που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

“Τα θύματα της βίας είναι συνήθως γυναίκες, παιδιά, ευάλωτοι, ενώ θύτες πολιτικά πρόσωπα, τραγουδιστές της τράπ”, επεσήμανε.

Η ίδια, σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα φέρει ευθύνη στην εξάπλωση και αύξηση της βίας και δεν πρέπει μόνο να αντισταθμίζει τις αρνητικές συνέπειες, αλλά και να προλαμβάνει μέσα από πολιτικές ώστε να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ομάδων αυτών. Ταυτόχρονα έκανε λόγο και το νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να συζητηθεί πάνω στις διάφορες μορφές βίας, από το bullying στο σχολείο μέχρι τη βία στον δημόσιο βίο, υπογραμμίζοντας ότι η βία είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

Η πρώην Υπουργός ανέφερε ότι τίθεται ζήτημα και κοινωνικών και πολιτικών προτύπων και σχολίασε την μεγάλη αύξηση γυναικοκτονιών που στη χώρα μας το 2021 ανήλθαν στις 21. «Η κατάσταση χειροτερεύει και πρέπει να γίνει αντικείμενο διαλόγου. Η εμπορευματοποίηση των πάντων, ο μηδενισμός, η προώθηση της βίας από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ επικίνδυνη και οδηγεί στον αυταρχισμό και τη βία στην κοινωνία», σχολίασε η κ. Κατσέλη.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης το απόγευμα θα είναι και η κ. Ελένη Ανδρέου, ψυχολόγος, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η οποία θα επιχειρήσει μία ψυχοκοινωνική προσέγγιση του φαινομένου, με την ίδια να σχολιάζει ότι ενώ η κοινωνία έχει προχωρήσει στα ανθρώπινα δικαιώματα, η βία αυξάνεται και αυτό αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Στην εκδήλωση ομιλητής θα είναι και ο κ. Νίκος Παπαπέτρος, δικηγόρος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο». Αναφερόμενος στο θέμα βία κατά την γυναικών σημείωσε πως ο όρος αυτός είναι πολύ ευρύς και περιλαμβάνει τη βία που υφίστανται τα νέα κορίτσια αλλά και αυτή των υπερηλίκων γυναικών, μία βία όμως που, όπως επεσήμανε, την ασκούν συνήθως γυναίκες.

Ο κ. Παπαπέτρος αναφέρθηκε στη βία που αναπτύσσεται εντός των οικογενειών, αλλά και στην κρατική βία, η οποία δείχνει το επίπεδο της εξέλιξης κάθε κοινωνίας. Μάλιστα έφερε παράδειγμα την πρώτη εξαγγελία του νέου Αργεντινού προέδρου ο οποίος είπε πως θα καταργήσει τη δυνατότητα άμβλωσης. «Καταργεί ουσιαστικά την αυτοδιάθεση των γυναικών για το σώμα τους. Είναι τεράστια η επίδραση της πολιτικής στη βία στις γυναίκες», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Παπαπέτρος αναφερόμενος στις λύσεις για την μείωση αλλά και εξάλειψη του φαινομένου υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, η παιδεία μέσα από το οικογενειακό αλλά και το σχολικό περιβάλλον, η ποινικοποίηση του αδικήματος, θέτοντας τη όμως ως την τελευταία λύση.

«Το πρόβλημα δεν λύνεται με την αυστηροποίηση των ποινών, είναι θέμα διαλόγου, δικαίου και κοινωνίας», σχολίασε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου έγινε το 1983, ενώ το 1984 έγινε η τροποποίηση της διάταξης για τον βιασμό, όπου από τότε κι έπειτα επιλαμβάνεται η πολιτεία ακόμη και εάν ο βιασμός δεν καταγγελθεί.

Δημ. Παλ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.