Λάμπρος Νούσης: «Οι απειλές από τη γείτονα χώρα είναι πραγματικές και όχι ρητορικές»

Ο υποπτέραρχος εν αποστρατεία εκθέτει τα πιθανά σενάρια των προκλήσεων του Τούρκου Προέδρου

Για πραγματικές και όχι για ρητορικές απειλές εναντίον της Ελλάδας από τη γείτονα χώρα έκανε λόγο ο υποπτέραρχος εν αποστρατεία, κ. Λάμπρος Νούσης, κρούοντας με αυτόν τον τρόπο τον κώδωνα του κινδύνου. Ο ίδιος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ανέλυσε τα πιθανά σενάρια της επιθετικής ρητορικής του Τούρκου Προέδρου, τονίζοντας ότι αποσκοπεί σε κάτι, ενώ πρόσθεσε πως οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχίσουν ενόψει καλοκαιριού.

Ο υποπτέραρχος ανέφερε πως τα μνημόνια με τους περιοριστικούς όρους επηρέασαν αρνητικά, ανάμεσα σε άλλους τομείς, και την εθνική άμυνα της χώρας, όσον αφορά στον εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η εθνική ισχύ όλων των ενόπλων δυνάμεων. Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα η αποδυναμωμένη εικόνα δεν υφίσταται, καθώς η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων να είναι μια από τις προτεραιότητες της χώρας. Η ενίσχυση αυτή έχει ενδυναμώσει το ηθικό του προσωπικού, ώστε να συνεχίσει την καθημερινή εκπαίδευση, καθώς, όπως τόνισε ο υποπτέραρχος εν αποστρατεία, οι απειλές πλέον από τη γείτονα χώρα είναι πραγματικές και όχι ρητορικές.

Δήλωσε ότι σε μια πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία, η αριθμητική τους δύναμη εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δική μας, αλλά ότι η χώρα μας υπερτερεί στην ποιότητα και τη δυναμική των ενόπλων δυνάμεων. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι στην αεροπορία υπάρχει υπεροπλία, ενώ τα νησιά και ο Έβρος είναι πλήρως ενισχυμένα, οπότε δεν είναι εύκολη η επίθεση από πλευράς Τουρκίας.

Τα σενάρια της επιθετικής
ρητορικής του Ερντογάν

Ο υποπτέραρχος εν αποστρατεία τόνισε ότι όλη η επιθετική ρητορική που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία θα εκδηλωθεί έντονα με κάποιον τρόπο, αποσκοπώντας σε κάτι συγκεκριμένο. Ο ίδιος, μιλώντας για πιθανά σενάρια, εκτιμά ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να προσαρτήσει επίσημα την βόρεια Κύπρο, παύοντας να είναι ανεξάρτητο τμήμα, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023. Μάλιστα, επεσήμανε με έντονο τόνο ότι όλα όσα λέγονται στα Μ.Μ.Ε. περί φτώχειας του τουρκικού λαού, ο οποίος δεν θα στήριζε έναν επικείμενο πολέμου, είναι λάθος και κλισέ. «Δεν πρέπει να λέγονται πράγματα που κοιμίζουν τον λαό», είπε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο σενάριο που υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Νούση, σχετικά με την έντονη επιθετική συμπεριφορά του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι ο τελευταίος, εξαπολύοντας στον λαό του την απειλή ενός ενδεχόμενου πολέμου με την Ελλάδα, σκοπό έχει να αναβάλει τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να διατηρήσει όσο περισσότερο μπορεί την εξουσία και την θέση του.

Αναφερόμενος σε ένα τρίτο σενάριο, είπε πως η επιθετική πρακτική της Τουρκίας μπορεί να αποτελεί εκβιασμό προς την Αμερική με σκοπό να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη ή να διαπραγματευτεί την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχει και άλλο ένα σενάριο, το οποίο χαρακτήρισε απευκταίο και το οποίο θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθεί το παράδειγμα του Ρώσου Προέδρου. «Μπορεί ο Ερντογάν να σκεφτεί ότι ο Πούτιν πήρε την Κριμαία χωρίς να ΄΄ανοίξει μύτη΄΄, όπως πιθανώς να πάρει το Ντονμπάς, αρά είναι εύκολο να το κάνει και ο ίδιος με την Κύπρο», εξήγησε ο υποπτέραρχος εν αποστρατεία.

Ο κ. Νούσης εξήγησε ότι η πτήση των τουρκικών αεροσκαφών και η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά γίνεται ήδη από το 1974. Αυτό που αλλάζει είναι ότι πλέον η Τουρκία χρησιμοποιεί τα εναέρια μέσα χωρίς χειριστή, δηλαδή τα μη επανδρωμένα, ενός η Ελλάδα καλείται να τα αναχαιτίσει με τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας. Ο κ. Νούσης τόνισε ότι η χώρα μας, ανεξαρτήτως κόμματος, πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τον τρόπο αποκλιμάκωσης της υπάρχουσας κατάστασης, «καθώς όλα αυτά που γίνονται ίσως είναι πρόσχημα να ΄΄ανάψει΄΄ μια φωτιά που δεν ξέρουμε πώς θα σβήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νούσης.

Τέλος, εκτιμά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις μέσα στο καλοκαίρι αναβαθμίζοντάς τες ή θα ξεκινήσει ακόμα και τις γεωτρήσεις σε περιοχές που έχει νομιμοφανώς κατοχυρώσει, κλιμακώνοντας περισσότερο την κατάσταση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.