Μ. Μιτζικός: Αρνητικός ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής για τα αδέσποτα

Ζητά στοιχεία για το που ξοδεύτηκαν τα χρήματα, ποιοι ήταν εμπλεκόμενοι, πόσα σκυλιά περισυνέλεξαν…

Η θητεία της Δημοτικής Αρχής πέρασε και ο απολογισμός στο θέμα των αδέσποτων δεν είναι θετικός, εκτίμησε ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» Μιχάλης Μιτζικός, που παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι εύκολο, αλλά θέλει προγραμματισμό, οργάνωση, προσμονή, επιμονή και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο κ. Μιτζικός μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και επισήμανε ότι η παράταξή του ψηφίζει τα κονδύλια που πηγαίνουν για τα αδέσποτα, έχουν φύγει αρκετά χρήματα από τον δημοτικό κορβανά, «αλλά όταν βλέπουμε ότι μετά τα τέσσερα χρόνια, καλόπιστα, ότι ο απολογισμός δεν είναι θετικός και όταν υπάρχουν φαινόμενα επίθεσης σε συμπολίτες μας, υπάρχει πρόβλημα».
Ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να ζούμε με το φόβο να υπάρχει επίθεση από αδέσποτα, ενώ υπενθύμισε τοποθέτησή του στην Οικονομική Επιτροπή να κληθούν ξανά οι φιλοζωικές οργανώσεις, να πουν τη γνώμη τους και στο τέλος να παρθούν αποφάσεις και να εφαρμοστούν.
Ο ίδιος ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή απολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στοιχεία που ξοδεύτηκαν τα χρήματα, ποιοι ήταν εμπλεκόμενοι, πόσο σκυλιά περισυνέλεξαν, που πήγαν, πόσα αφέθηκαν ελεύθερα, πόσα έχουν τσιπαριστεί κλπ.
Για το θέμα της δήλωσης στο Δήμο του συνόλου των σκύλων, που δεν προχώρησε, είπε ότι πρέπει να απαντήσει η αρμόδια αντιδήμαρχος.

Απαραίτητοι οι έλεγχοι

Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι δύσκολο και δεν λύνεται σε μήνες, ούτε σε ένα και δύο χρόνια, επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος. Με τα δεδομένα του νόμου που είναι αρκετά αυστηρός, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αδέσποτων σκύλων, το πρόβλημα θέλει προγραμματισμό, οργάνωση, προσμονή, επιμονή και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Θέλουμε δε θέλουμε, για να πετύχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδέσποτων, πρέπει να τους έχεις όλους μαζί σου και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται, στο πλαίσιο του νόμου, από το Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισε ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας.

«Μεγάλος ο κίνδυνος τις νυχτερινές ώρες»

Ο ίδιος είπε ότι το φαινόμενο των αδέσποτων παρουσιάζει έξαρση και στις δημοτικές ενότητες, τις βραδινές ώρες το πρόβλημα είναι μεγάλο και λίγοι τολμούν να κυκλοφορήσουν με ποδήλατο ή μοτοποδήλατο τη νύχτα, σε απομακρυσμένα σημεία της πόλης, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλέον.
Ο κ. Μιτζικός είπε ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι, στο πλαίσιο του νόμου και να υπάρχει επιμονή για το ζήτημα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πολιτικό κόστος, από την αναμενόμενη αντίδραση και εκτίμησε ότι η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να κάνει πίσω.
«Ο Μιχάλης Μιτζικός δεν θα έκανε πίσω σ’ αυτό, όποιο πολιτικό κόστος και να είχε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια του νόμου, αν υπάρχει αντίδραση δεν πρέπει να κάμπτεται η διοικητική αρχή (εν προκειμένου η Δημοτική Αρχή), γιατί έχει ευθύνη αν δεν εφαρμόσει το νόμο «και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε».
Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, διότι η πρακτική, που είπε ότι δεν υιοθετεί ο ίδιος, είναι πολύ πιο αυστηρή και προβλέπει ευθανασία, αλλά και αυστηρότερο έλεγχο στα δεσποζόμενα ζώα και τους ιδιοκτήτες τους.

Μείωση αριθμού και πρόληψη

Ο Μιχάλης Μιτζικός είπε ότι ζητούμενο είναι η μείωση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων με τη δήλωση στο Δήμο από τους ιδιοκτήτες των σκύλων που έχουν και το τσιπάρισμά τους.
Για το θέμα των ελέγχων, είπε ότι αν δεν μπορούν οι υπάλληλοι, θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός και να ανατεθεί σε μια εταιρία, με τα κριτήρια που θα τεθούν, ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα, καθώς η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας είπε ότι άμεσα πρέπει να διατεθεί ένα κονδύλι και η παράταξή του δεν είναι αντίθετη, ώστε όχι μόνο ένας, αλλά δύο ή και τρεις ανάδοχοι, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που παρουσιάζει έξαρση. Όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που πρέπει να απαντηθεί η επερώτηση για τα αδέσποτα, η παράταξη του είναι διατεθειμένη να το συζητήσει σε σύσκεψη με τις φιλοζωικές και τους αρμόδιους φορείς, να δουν ποιες είναι οι προτάσεις τους, η Δημοτική Αρχή να υπολογίσει με μελέτη πόσο θα κοστίσει, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.