Μ. Σπυράκη στο «Ράδιο ΕΝΑ»: Απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τις εργασιακές συνθήκες

«Η Ελλάδα θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος από το ισχνό τουριστικό ρεύμα»
Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, τόνισε πως άργησαν οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν, την κοινή οικονομική απειλή

Μπορεί η Ε.Ε. να καθυστέρησε στη λήψη αποφάσεων για τη στήριξη των χωρών την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού, ωστόσο η πίεση που υπάρχει πλέον από τις περισσότερες χώρες, στοχεύει στη δημιουργία εργαλείων για τη στήριξη της απασχόλησης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή η Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη, για τα ευρωπαϊκά εργαλεία και τη διαχείρισή τους από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε πως είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης η περιφρούρηση των εργασιακών συνθηκών, καθώς η ύφεση θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να τη χρησιμοποιήσουν, δημιουργώντας άλλες καταστάσεις.
Επιπλέον η Ευρωβουλευτής μίλησε για την πρόοδο στη συνειδητοποίηση του κοινού προβλήματος από τα κράτη-μέλη και κυρίως τα ισχυρά, σχολιάζοντας πως οι βορειοευρωπαίοι άργησαν να καταλάβουν την κοινή οικονομική απειλή.
Συγκεκριμένα, πολύ χρόνο πήρε, σύμφωνα με την κ. Σπυράκη από τους βορειοευρωπαίους και τους κεντροευρωπαίους να καταλάβουν ότι η απειλή, που αφορά στις οικονομίες των κρατών, δεν θα ξεχωρίσει κανένα.

«Θετική η σύγκληση απόψεων Μέρκελ-Μακρόν»

«Αισθάνθηκαν κάποιες από τις ισχυρές χώρες και πρωτίστως η Γερμανία κι η Ολλανδία, ότι μπορούν να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους με ίδιους πόρους. Όμως με την πίεση κυρίως των βιομηχανιών τους και κυρίως των εργαζομένων τους, κατάλαβαν ότι εάν δεν λειτουργήσει η ενιαία αγορά, αν δεν είναι καλά και οι οικονομίες του Νότου, τότε κανένας δεν θα αγοράσει ούτε αυτοκίνητα, ούτε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ούτε… τουλίπες», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Η κ. Σπυράκη είδε πολύ θετικά τη σύγκληση απόψεων Μέρκελ-Μακρόν για την ενιαία αγορά, επισημαίνοντας πως η στάση τους ήταν μία συνέχεια στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπάρξουν τα ομόλογα που θα εγγυηθούν την ανάπτυξη και τα οποία θα βασιστούν στο Ταμείο, που θα χτιστεί πάνω από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη.
«Το βασικό στοιχείο σ’ αυτή την υπόθεση, είναι ότι πια οι δύο κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ παραδέχονται ότι θα πρέπει το νέο εργαλείο να περιέχει κυρίως επιχορηγήσεις και να μην επιβαρύνει το χρέος των κρατών-μελών. Να είναι όπως το ΕΣΠΑ, να δίνονται δηλαδή στοχευμένα χρήματα», είπε η κ. Σπυράκη.
Η ίδια σχολίασε με αρνητικό τρόπο την αποχή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις δυο Ολομέλειες που συζητούνταν το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Είναι κρίμα που ακολούθησαν τις επιταγές του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που δεν συμμετείχε σ’ αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, αντί να ακολουθήσουν την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας».

Ευθύνη της κυβέρνησης να περιφρουρίσει τις εργασιακές συνθήκες

Η ελληνική κοινωνία ζητά, όπως τόνισε η ίδια, από την κυβέρνηση να την υποστηρίξει με όσα περισσότερα μέσα έχει, στη ρευστότητα, η οποία είναι το κλειδί για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, για να πάει ο κόσμος στις δουλειές του. Γι’ αυτό και οι Ευρωβουλευτές ασκούν μεγάλη πίεση για να ξεκινήσει το πρόγραμμα Sure που θα ενισχύει τις θέσεις εργασίας.
«Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τις εργασιακές συνθήκες μετά την εξέλιξη της πανδημίας. Θα υπάρξει μία ισχυρή ύφεση, που θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς να την χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν άλλες καταστάσεις. Εκεί πρέπει η περιφρούριση της εργασίας από τις υπηρεσίες του κράτους να γίνεται καθημερινά και με πολύ αυστηρό τρόπο», τόνισε η κ. Σπυράκη για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα τυχόν καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της ύφεσης.

Τα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης

Η Ευρωβουλευτής ανέφερε πως είναι πολλά τα ευρωπαϊκά εργαλεία που μπορούν να δώσουν ανάσα, όμως κάποια αποτελούν δάνεια. «Θα υπάρχουν κι άλλα εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαλεία που έρχονται από τον ESΜ με δάνεια για την αντιμετώπιση αναγκών στα ΕΣΥ. Δυνατότητες υπάρχουν, το θέμα είναι μέχρι πόσο θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε, γιατί πολλές από αυτές, επιβαρύνουν το χρέος και το δεύτερο, έχει να κάνει με το πόσο καλά οργανωμένοι είμαστε για να απορροφήσουμε χρήματα από την ΕΕ», εξήγησε η ίδια.

Η Ελλάδα θα πάρει το μεγαλύτερο
μέρος από το ισχνό τουριστικό ρεύμα

Σε ότι αφορά τη λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας μας που είναι ο τουρισμός η κ. Σπυράκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Το φυσικό είναι να πάρουμε το μεγαλύτερο μερίδιο του ισχνού τουριστικού ρεύματος που θα έρθει προς το νότο, γιατί ο κόσμος φοβάται».
Η ίδια τόνισε πως το κλειδί είναι οι αερομεταφορές και η στήριξή τους, ενώ σημείωσε πως το δύσκολο στοίχημα είναι να γίνουν τα πράγματα με ευρωπαϊκούς τρόπους που θα μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν τα μέγιστα, ενώ σ’ αυτό χρειάζεται συνεργασία Βρυξελλών, Αθήνας αλλά και των επαγγελματιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.