Μαγνησία: Έντονο ενδιαφέρον προς εξαγωγή ελιάς, προς Γερμανία και Αυστρία

Όπως τόνισε στο «Ράδιο-Ένα», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου κ. Γιάννης Διανελλάκης

Ευοίωνα είναι τα πράγματα για την πράσινη ελιά του Πηλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου κ. Γιάννη Διανελλάκη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας πως και η παραγωγή είναι πολύ καλή, αλλά και η τιμή πώλησης, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η μαύρη ελιά δεν έχει ακόμη συλλεχθεί, ενώ πρόβλημα φαίνεται πως θα υπάρχει με την τιμή του λαδιού που μέχρι στιγμής διαμορφώνεται στα 2 ευρώ το λίτρο για τους παραγωγούς, όταν αυτή η τιμή είναι σχεδόν ισάξια με το κόστος!
Πιο συγκεκριμένα, από ικανοποιητική έως πολύ καλή, χαρακτήρισε ο κ. Διανελλάκης την παραγωγή της πράσινης ελιάς με τη συγκομιδή της να βρίσκεται στο ζενίθ. Παράλληλα, έχουν διαμορφωθεί και πάρα πολύ καλές τιμές, υπάρχει ενδιαφέρον από εξαγωγείς και εμπόρους και όλα δείχνουν πως η πράσινη ελιά θα έχει μια ανοδική πορεία.

“Είμαστε σε φουλ περίοδο συγκομιδής της πράσινης ελιάς. Έχουμε μια ικανοποιητική έως πολύ καλή παραγωγή φέτος και περάσαμε το καλοκαίρι, που πάντα υπάρχουν πολλά στάδια επικινδυνότητας με αποκορύφωμα τον δάκο. Φέτος, με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να περιορίσουμε το έντομο και τώρα τελευταία, μέσα από αυτές τις βροχοπτώσεις έκανε πάλι την εμφάνιση, ελπίζουμε όμως ότι δεν θα μας δημιουργήσει κάποια προβλήματα”, είπε ο κ. Διανελλάκης.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του, ώστε να ανταποκριθούν οι παραγωγοί καθώς ο Συνεταιρισμός κατάφερε αυτά τα χρόνια να εκσυγχρονιστεί στις υποδομές και στις εγκαταστάσεις του με καινούργια μηχανήματα, με βιολογικό καθαρισμό στην επεξεργασία για την πράσινη και τη μαύρη ελιά.

«Καλή προοπτική στη βιολογική ελιά»

“Έχουμε κερδίσει κι άλλες αγορές από αυτές, που έχουμε μέχρι στιγμής καταφέρει και δημιουργείται μια πολύ καλή προοπτική στη βιολογική πράσινη ελιά προς το παρόν, αλλά πιστεύουμε και η μαύρη θα βγει με έντονο ενδιαφέρον προς εξαγωγή, προς τη Γερμανία και την Αυστρία. Ήδη έχουμε κλείσει συμφωνίες,. Πιστεύουμε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε γιατί το ενδιαφέρον είναι ζωηρό κι έντονο με πάρα πολύ καλές τιμές τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα που είχαμε για την πράσινη ελιά”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και κάλεσε τους βιοκαλλιεργητές του Πηλίου να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Συνεταιρισμού και να δώσουν εκεί τις ελιές τους.
Ο τρόπος πληρωμής, όπως σχολίασε ο κ. Διανελλάκης, είναι πολύ ικανοποιητικός, δίνεται σημαντική προκαταβολή και η εξόφληση γίνεται σχετικά γρήγορα, καθώς ο Συνεταιρισμός έχει πετύχει μια καλή συνεργασία με τις δύο εταιρείες του εξωτερικού, που συνεργάζεται.

Δεν είναι έτοιμη η μαύρη ελιά Πηλίου

Αναφορικά με την μαύρη ελιά, ακόμη δεν είναι έτοιμη για τη συγκομιδή της, παρά μόνο στην περιοχή της Αγριάς που η ποικιλία της είναι Πηλίου, αλλά πάντα έχει μία πρωιμότητα. Η συγκομιδή στην περιοχή θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Διανελλάκης από την πλευρά του, προέβλεψε για την μαύρη ελιά, πως θα σημειώσει μια καλή οικονομική πορεία τόσο για τον παραγωγό όσο και για τη διάθεσής της.

Χαμηλή τιμή στο λάδι

Σε ότι αφορά όμως το λάδι, ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα, με χαμηλές τιμές που δημιουργούνται που δεν συμφέρουν καθόλου τους παραγωγούς. ” Τα δυο ελαιοτριβεία μας, ένα στην Αργαλαστή και ένα στα Λεχώνια δημιουργούν μία προστιθέμενη αξία στο Συνεταιρισμό μας, ώστε να έχουμε μια πρώτη ύλη με το λάδι, όπου δυστυχώς, δεν φαίνεται να διαγράφονται καλές προοπτικές. Η τιμή του ξεκινά από πολύ χαμηλά, κοντά στα 2 ευρώ, όταν πέρασε η προηγούμενη χρονιά με μηδενική παραγωγή. Κατάφερε όμως το κύκλωμα που διακινεί και επηρεάζει κι ανεβάσει και κατεβάζει τις τιμές να ξεκινά από πολύ χαμηλή τιμή. Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε 2 ευρώ τιμή παραγωγού στο λάδι, όταν ξέρουμε ότι το κόστος στο κεντρικό και νότιο Πήλιο πλησιάζει τα 2 ευρώ. Εκεί είναι απογοήτευση και για τον κόσμο ό,τι χειρότερο”, είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ κάλεσε τους παραγωγούς να στηρίξουν τον Συνεταιρισμό, όπως εκείνος στηρίζει τους παραγωγούς και στα εύκολα και στα δύσκολα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.