Μαγνησία: Ποια τα προβλήματα, οι λύσεις και τα αιτήματα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ζητούν έκπτωση 30% από το 2025 , στον ΕΝΦΙΑ- Τέλος Φεβρουαρίου στον Βόλο, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ

Απαραίτητη χαρακτηρίζουν την ασφαλιστική σύνδεση ακινήτων με την κλιματική αλλαγή οι ιδιοκτήτες, τονίζοντας ωστόσο, ότι η έκπτωση 10% που δίνει η Πολιτεία για ασφαλισμένα ακίνητα, δεν είναι ισχυρό κίνητρο και ζητούν ποσοστό 30%, που θα οδηγήσει και στην πτώση τιμών των ασφαλίστρων.
Η Λία Κρατήρα, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Μαγνησίας και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι το νέο έτος μπήκε… δυναμικά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τρέχει η δόση για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ το υπουργείο επεξεργάζεται τα στοιχεία για τον ΕΝΦΙΑ του 2024, με μείωση 10% για τους ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλισμένη την κατοικία τους, αν και η έκπτωση θα πάει αναλογικά, με τους μήνες που είναι ασφαλισμένη μια κατοικία.

Ζητάμε από το 2025 έκπτωση 30% στον ΕΝΦΙΑ

Η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, τόνισε ότι η έκπτωση 10% δεν είναι ισχυρό κίνητρο και οι ιδιοκτήτες έχουν ζητήσει από το 2025 έκπτωση 30% στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να θεωρηθεί κίνητρο η ασφάλιση της κατοικίας. Όπως είπε, γνώμη των ιδιοκτητών είναι ότι το 10% είναι χαμηλό και δεδομένης της μειωμένης ασφαλιστικής συνείδησης που έχουμε, δεν είναι κίνητρο.
«Με την κλιματική αλλαγή θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ασφάλιση των ακινήτων και θα μπει στη συνείδηση όλο και περισσότερων ανθρώπων να το σκεφτούν. Και αν αυτό γίνει, θα πέσουν τα ασφάλιστρα και θα γίνουν πιο προσιτά για όλους, όπως συμβαίνει με τα οχήματα που είναι υποχρεωτική και καθολική η ασφάλιση», ανέφερε η κ. Κρατήρα.

Χρειάζεται προσαρμογή,
χρόνος και πρόσληψη υπαλλήλων

Όσον αφορά στο Κτηματολόγιο, η πρόεδρος των ιδιοκτητών ανέφερε ότι μπαίνουμε και στην περιοχή μας σε μια νέα εποχή, το Υποθηκοφυλακείο δεν λειτουργεί και πλέον έχουμε κτηματολογικό γραφείο, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταγραφές και στην έκδοση πιστοποιητικών και γενικά έρχονται πολλές αλλαγές, χρειάζεται προσαρμογή, χρόνος και πρόσληψη υπαλλήλων και δημιουργία υποδομών από την Πολιτεία, ώστε να μπορέσει να «τρέξει». Η ίδια είπε, ότι εκεί που μεταγραφόταν ένα συμβόλαιο αυθημερόν και δινόταν τα πιστοποιητικά, πλέον απαιτούνται κάποιοι μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα.

Διαβούλευση για τη
δόμηση εκτός σχεδίου

Αναφορικά με τη δόμηση εκτός σχεδίου με τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ που οικόπεδα είχαν γίνει αγροτεμάχια, η κ. Κρατήρα είπε, ότι εισάγεται για διαβούλευση ένα νομοσχέδιο, που έχει θετικές διατάξεις και κινείται προς επίλυση του χρονίζοντος θέματος, ειδικά για την περιοχή μας. Το θέμα θα απασχολήσει τη συνέλευση της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων που θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου στον Βόλο, παρουσία του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτου Παραδιά.
Θα προηγηθεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, στο ΕΒΕΑ στην Αθήνα, το Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών και παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς γίνεται παρουσία πολιτικών όλων των κομμάτων που δεσμεύονται για θέματα που ενδιαφέρον τους ιδιοκτήτες και έχουν ενημερωθεί για τα προβλήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.