Μαγνησία: Πωλητήριο σε ακίνητα πλημμυροπαθών!

Επιβεβαίωσε την κατάσταση μιλώντας στο Ράδιο Ένα, η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Λία Κρατήρα

Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, που προκάλεσαν πολλές ζημιές σε ακίνητα που δεν δικαιούνται αποζημίωση, ωθούν πολλούς ιδιοκτήτες να βάλουν πωλητήριο, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Λία Κρατήρα αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος του παραρτήματος Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Μαγνησίας.
Όπως εξήγησε και στα ακίνητα που θα αποζημιωθούν, οι διαδικασίες είναι πολύ αργές, οι απαιτήσεις για αποκαταστάσεις είναι μεγάλες γιατί τα χώματα έχουν απορροφήσει το νερό που υπήρχε και αρχίζουν και βγάζουν προβλήματα , ενώ και το κόστος των υλικών για εργασίες έχει διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα, πολλοί ιδιοκτήτες εντός και εκτός Μαγνησίας, που τα χρησιμοποιούν περιστασιακά , αποφάσισαν να τα εκποιήσουν.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων, η πρόεδρος είπε ότι προς το παρόν είναι περιορισμένο, δεν ήταν αυτή που αναμενόταν, με αποτέλεσμα όσοι πωλούν ακίνητα και επείγονται, να μην μπορούν να πετύχουν τις τιμές πώλησης που θα ήθελαν και με λογικές τιμές στο Πήλιο, απ’ ότι σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου το κόστος ανοικοδόμησης είναι υψηλό, λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

«Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ασφαλίσουν
πλήρως τα ακίνητά τους»

Η κ. Κρατήρα τονίζει ότι για τους παραπάνω λόγους, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ασφαλίσουν πλήρως (για σεισμό, πλημμύρες και πυρκαγιά) τα ακίνητά τους, ώστε να αποζημιώνονται σε περιπτώσεις έκτακτων φαινομένων που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα είναι και πιο συχνά στο μέλλον.
Ωστόσο, η εξέλιξη στον τομέα της ασφάλισης, είναι ότι επειδή πρόκειται για περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες, οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δέχονται εύκολα να ασφαλίσουν ακίνητα για πλημμύρες ή όσες δέχονται ανεβάζουν κατά πολύ τα ασφάλιστρα.

Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, που καταβλήθηκε η πρώτη δόση, η κ. Κρατήρα ανέφερε ότι κάποια λάθη που είχαν γίνει διορθώθηκαν και όσοι δεν είχαν προλάβει να κάνουν διορθώσεις όταν είχε κλείσει η πλατφόρμα μπορούν να κάνουν και τώρα διορθώσεις ή να διορθώσουν παραλείψεις, για να γίνει επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.
Τέλος η κ. Κρατήρα ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον καθαρισμό ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές, το οποίο προέκυψε ξαφνικά και «τρέχουν» προθεσμίες που είναι πολύ σφιχτές και οι ιδιοκτήτες είναι σε απόγνωση. Πρόκειται για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας δασικών ακινήτων, που ρίχνει όλα τα βάρη στους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ πρόκειται για δουλειά των ΟΤΑ, ενώ η ενημέρωση της τελευταίας στιγμής, έχει αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να βρουν εργάτες και να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση.
Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έκανε διάβημα προ ενός περίπου μήνα στον κ. Σκυλακάκη, που απάντησε ότι επειδή η κατάσταση είναι άσχημη καιρικά, ο νόμος θα εφαρμοστεί μετά το τέλος Μαΐου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.