Μάστιγα η άνοια τα τελευταία χρόνια- Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις την τελευταία 20ετία

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση το Σάββατο αφιερωμένη στους φροντιστές ασθενών με άνοια

Σε μάστιγα εξελίσσεται η άνοια τα τελευταία χρόνια, με τις διαγνώσεις συνεχώς να αυξάνονται και ανθρώπους να «χάνονται» στις σκέψεις του μυαλού, «χάνοντας» τον εαυτό τους. Η καθημερινότητα ενός ανοϊκού ασθενούς είναι πολύ δύσκολη, ακόμη όμως πιο δύσκολη είναι των ανθρώπων που θα τον φροντίσουν, που τις περισσότερες φορές είναι η ίδια του η οικογένεια και συγγενείς, που βλέπουν τον άνθρωπό τους να μην τους αναγνωρίζει, να αλλάζει συμπεριφορά και η λήθη να εγκαθίσταται στην καθημερινότητα.

Επειδή οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών αντιμετωπίζουν και ψυχική και σωματική κούραση, με τη διαχείριση της ασθένειας να είναι μία επίπονη διαδικασία η Μονάδα Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου διοργανώνει το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο Forum για ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Φροντίζοντας αυτούς που φροντίζουν». Με αφορμή αυτή τη δράση η κ. Κωνσταντίνα Αποστολίνα, ψυχολόγος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την άνοια, για τους φροντιστές αλλά και για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν όταν κάποιος αντιληφθεί ότι συγγενής του πιθανώς να νοσεί με άνοια.

«Η άνοια τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, βλέπουμε τους αριθμούς συνεχώς να αυξάνονται και περίπου ανά 20ετία διπλασιάζονται οι διαγνώσεις που δίνονται, οπότε αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα, γιατί η φροντίδα στην άνοια δεν φέρει επιβάρυνση μόνο μέσα σε μία οικογένεια, θα φέρει επιβάρυνση και συνολικά στην εθνική οικονομία, στο πως ως κοινωνία μπορούμε να προσαρμοστούμε ώστε να τους φροντίζουμε καλύτερα και να τους δίνουμε πρόσβαση σε διάφορα σημεία όπως πχ στην πόλη, που δεν είναι πάντα φιλική για τέτοιους ασθενείς.

Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις προσπαθούμε όχι μόνο να βοηθήσουμε τους φροντιστές αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε και τον κόσμο να μάθε περισσότερα για την ασθένεια», επεσήμανε η κ. Αποστολίνα.

Αναφερόμενη στις ηλικίες που είναι επίφοβες για να εκδηλώσουν άνοια, η ίδια σημείωσε ότι μετά τα 60-65 έτη πρέπει να αρχίσουν οι προληπτικές εξετάσεις για την άνοια. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και από τα 50 έτη μπορεί να εκδηλωθεί σε κάποιον άνοια.

«Υπάρχουν πολύ σπάνιες περιπτώσεις σε μικρότερες ηλικίες για εκδήλωση άνοιας, είναι όμως περιπτώσεις που έχουν σχέση με τα γονίδια, όπως σε ηλικία των 35 ετών, περιστατικό όμως πολύ σπάνιο, που δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Μπορούμε όμως να δούμε περιπτώσεις γύρω στα 50 αλλά εκεί μπορεί να δούμε κάποιο βεβαρυμμένο ιστορικό, είτε τραυματισμό στο κεφάλι, είτε ένα πολύ βαρύ εγκεφαλικό. Ό,τι επιβαρύνει την υγεία του εγκεφάλου, είναι παράγοντας κινδύνου», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας και συμβουλεύοντας ότι «εάν δει κάποιος σε ένα συγγενικό του πρόσωπο αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί στην καθημερινότητά του, στην προσωπικότητά του, πράγματα τα οποία τον κάνουν να αναρωτιέται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά θα πρέπει να κινητοποιηθεί».

Μπορεί λοιπόν να απευθυνθεί στην Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ για ένα ανιχνευτικό τεστ μνήμης για να βρεθεί εάν όλες αυτές οι αλλαγές επιβεβαιώνονται και από το τεστ κι αυτό μπορεί να γίνεται στον Βόλο, στα κεντρικά της Εταιρείας,  είτε μέσω του προγράμματος διασύνδεσης που το επιστημονικό του προσωπικό επισκέπτεται πιο απόμακρες περιοχές. Στη συνέχεια, όπως είπε η κ. Αποστολίνα, εάν δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα κατευθύνουμε τον ασθενή στο τι μπορεί να κάνει, να τον δει αρχικά νευρολόγος, να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και μετά συμβουλευτική με βάση τις θεραπευτικές επιλογές που έχει.

Εάν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την εταιρεία, μπορεί να επισκεφθεί κάποιον νευρολόγο για να γίνει διάγνωση. «Είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα γίνεται, γιατί πρέπει να προετοιμαστεί ο ασθενής, η οικογένειά του και να διαμορφώσει τη ζωή του διαφορετικά», τόνισε η ψυχολόγος της Μονάδας Αλτσχάιμερ.

Αυτή τη στιγμή, όπως επεσήμανε, το Κέντρο Ημέρας της Μονάδας επισκέπτονται 30-40 άτομα καθημερινά, τα οποία απασχολούνται στα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης και απασχόλησης, όμως ένας από τους στόχους των προγραμμάτων είναι και η ξεκούραση των φροντιστών τους, ενώ 15 άτομα διαμένουν στο Οικοτροφείο σε βραχεία νοσηλεία.

Όλα αυτά και πολλά άλλα ζητήματα γύρω από την άνοια θα συζητηθούν αύριο, Σάββατο στη σχετική ημερίδα, στην οποία θα  υπάρχει και διερμηνεία στη νοηματική, ενώ το πρόγραμμα είναι γραμμένο και σε μορφή braille, στέλνοντας μήνυμα προσβασιμότητας και συμπερίληψης όλων.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.